Veluwe - edelherttrail

Nederland - Veluwe, 4 dagen Edelherttrail: wandelen van Staverden naar Velp

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels

De Edelherttrail is een gloednieuw langeafstandspad. Het pad loopt van Harderwijk naar het Duitse Monschau en heeft een lengte van 370 km. 
Het bijzondere van de Edelherttrail is dat de route zoveel mogelijk over kleine paadjes door de natuur gaat. De route die het edelhert zou nemen als ie de kans kreeg.
Op deze eerste etappe, van Staverden naar Velp, loop je de trail via de navigatie van de SNP-app. Er is geen routebeschrijving en er zijn geen markeringen in het veld. Puur dus! 
Onderweg zijn er allerlei beziens- en wetenswaardigheden over groot- en klein wild, over vogels, insecten, planten, het landschap en de invloed van de mens op natuur en landschap. Een prachtige, afwisselende en leerzame ontdekkingstocht vol verrassingen. Juist omdat er geen lastige routebeschrijvingen zijn of je moet opletten op markeringen, heb je tijd om goed om je heen te kijken en Nederland op een andere manier te ontdekken. 

Uniek aan deze reis

 • Je wandelt met de SNP-navigatie app
 • Optioneel bagagevervoer toevoegen
 • Ruige route over kleine paadjes
 • Sfeervolle overnachtingsplaatsen
 • Veel kans op het zien van wild
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dit is een app only reis

Tijdens deze tocht volg je de route via de app SNP Routes op je smartphone of tablet. Bij deze reis ontvang je geen papieren routebeschrijving en kaartmateriaal. Alle reisinformatie vind je voor vertrek in de routeapp en in Mijn SNP. Kijk voor meer informatie op moeiteloos navigeren met de app SNP Routes.

Dag tot dag

Nederland - Edelherttrail

In het kort ziet het programma voor de Edelherttrail over de Veluwe er als volgt uit:

 • Dag 1: wandeling van Staverden naar Nieuw-Milligen (16 km), overnachting in Hoenderloo
 • Dag 2: met de bus naar Nieuw Milligen en wandeling naar Hoenderloo (20 km), overnachting Hoenderloo
 • Dag 3: wandeling van Hoenderloo naar Loenen (17 km), overnachting Loenen
 • Dag 4: wandeling van Loenen naar Velp (20 km). Einde arrangement

Voor meer details klik je op de betreffende dag.

Dag 1

Van Staverden naar Nieuw-Milligen
Indien je met eigen auto komt plaats je die in Nieuw Milligen en neem je de bus (30 minuten) naar het startpunt van de wandeling. Kom je met het openbaar vervoer dan neem je de bus van Harderwijk naar Kasteel Staverden.
Je begint 
de Edelherttrail in het fraaie landgoed Staverden met zijn witte pauwen. Eerst  langs de Staverdense beek en de Molenbeek, die energie leverde voor vele watermolens. Je loopt door oude loofbossen, afgewisseld door graslanden. Dan kom je op het Speulder- en Houtdorperveld, een groot heidegebied met droge en natte hei en vennen. Dan weer het bos in naar Landgoed ’t Sol met zijn grillige Rododendrons. Na een stukje cultuurland bij Ouwendorp duik je weer het bos in. Wroetsporen verraden de aanwezigheid van wilde zwijnen. Dan volgt het Caitwickerzand dat vooral uit heide bestaat met fraaie jeneverbessen. Voordat je de eindbestemming Nieuw Milligen bereikt, loop je nog door een ‘taigabos met dwergstruiken’. 
Na de wandeling rijd je vanaf Nieuw Milligen met je eigen auto (met je bagage) in 20 minuten naar je hotel in Hoenderloo. Indien je met OV bent gekomen, neem je in Nieuw Milligen de bus naar Hoenderloo (ruim een uur).

Wandelinformatie: afstand 17 km, 100 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Hoenderloo

Dag 2

Van Nieuw-Milligen naar Hoenderloo
Na het ontbijt neem je de bus naar Nieuw Milligen. Hier start de wandeling. Ook vandaag  loop je door dennenbossen met rode bosbes. Al snel kom je bij een met heide begroeide zandverstuiving. Daarna bereik je bij het Kootwijkerveen, een gebied met nog levend hoogveen. Het fraaie geel bloeiende beenbreek groeit hier nog, evenals het vleesetende zonnedauw. Dan weer het bos in. Je steekt de snelweg over bij een wildviaduct, kruist de Regelbergen, waar je met wat geluk adders kunt zien zonnen. Heide en bossen wisselen elkaar af. Vaak gaat het over smalle, kronkelende paadjes.
Dan doemen de gebouwen van Radio Kootwijk op, die onderhield de lange golf radioverbinding tussen Nederland en Nederlands-Indië. Vanaf hier blijft het landschap erg open en de hoeveelheden bos gering. Hier lagen een eeuw geleden enorme zandverstuivingen en heidevelden. Pas vlakbij Hoenderloo kom je weer in het bos met veel plaatsen waar wilde zwijnen een modderbad nemen.
Wandelinformatie: afstand 20 km, 150 m stijgen en 130 m dalen.

Overnachting in

Hoenderloo

Dag 3

van Hoenderloo naar Loenen
Vanuit Hoenderloo gaat het vooral door de bossen. Ook hier weer veel zwijnensporen. Bij wildkijkscherm Ringakker krijg je ze misschien te zien. Daar worden ook edelhert, ree en af en toe damhert gezien, maar die waarnemingen worden meestal tegen de avond gedaan, of juist ’s morgens heel vroeg. Het voormalige Groote Zand, waar het grootste deel van de route loopt, is bijna volledig bebost. De heide is teruggedrongen tot kleine veldjes, die her en der in het landschap verborgen liggen. Je komt door Landgoed Varenna, vroeger een enorm landgoed, waartoe ook het Deelerwoud behoorde. Bij natuurgebied Reeënberg zijn de hoogteverschillen fors. Hier zijn ook restanten te vinden van de vroegere ijzerindustrie in de vorm van kuilen waaruit de ijzerrijke ‘klappersteen’ gedolven werd. Als je bij Loenen het bos verlaat, zie je bolle akkers. Het zijn overblijfselen van de potstallandbouw. Compost van heideplaggen vermengd met schapenmest werd gebruikt om de akkers te bemesten. In de loop van de eeuwen hoogden de akkers daardoor op.

Wandelinformatie: afstand 17 km, 120 m stijgen en 140 m dalen.

Optioneel kun je bagagevervoer boeken. Dat kan alleen als je met eigen auto bent gekomen en die in Hoenderloo hebt achtergelaten. Bagagevervoer bestaat uit: dag 3 van Hoenderloo naar Loenen en op dag 4 van Loenen naar Hoenderloo. Zelf reis je dan met OV van eindpunt Velp terug naar Hoenderloo om auto en bagage op te halen.

Overnachting in

Loenen

Dag 4

van Loenen naar Velp
De dag begint door het oude Loenense bos. Om te voorkomen dat het vee vroeger het bos inging, werd een wal opgeworpen die beplant werd met stekelige struiken, de enkwal. Oude, dode beuken zijn vaak helemaal begroeid met tonderzwammen. Wat verderop op de Loenermark ontstond door begrazing, een open parkachtig bostype, wat hoede- of weidebos genoemd worden. Nadat je landgoed Groenouwe gepasseerd hebt, kom je op de Zilvense heide. Het oud eikenhakhoutbos met bijzonder oude ‘stoven’ van wintereiken tot meer dan 20 m omtrek, stamt waarschijnlijk uit de Middeleeuwen. Verder gaat het door de Imbos en de Rheder-Worthrhederheide, die grotendeels vergrast is met pijpestrootje. Monument “de Highlander” is een opvallend baken in het landschap. De Schotse hooglander met zijn grote horens beheert het gebied. Na een kort stuk door een jonge bosaanplant kom je op het Nationaal Park Veluwezoom, een landschappelijk zeer fraai heuvelachtig heidegebied, waar de Rhedense schaapskudde de heide beheert en IJslandse pony’s vooral het zuidelijke deel onder hun hoede nemen. Uiteindelijk bereik je het station in Velp, waar het eerste deel van de Edelherttrail over de Veluwe eindigt. Indien je het optionele bagagevervoer hebt bij geboekt neem je in Velp het OV terug naar Hoenderloo waar je bagage en auto is.

Wandelinformatie: afstand 19,5 km, 180 m stijgen en 190 m dalen.

Optionele uitbreiding
Nadat je optioneel terug gereisd bent naar Hoenderloo om je auto en bagage op te halen, kun je ook een extra nacht bij boeken in het hotel in Hoenderloo.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

In Hoenderloo ben je twee nachten te gast in een sfeervol en knusse herberg/hotel en in Loenen verblijf je een nacht in een knus driesterren hotel, gelegen aan het eindpunt van de derde wandeling.

Over de maaltijden

Het ontbijt wordt iedere ochtend verzorgd. Het diner is niet inbegrepen.  In Hoenderloo en Loenen kun je in het restaurant van het hotel eten. De lunch kunt je zelf inkopen of bestellen in het hotel. Tijdens de wandelingen kom je eigenlijk weinig of geen horecagelegenheden tegen..

Inbegrepen

 • 3 overnachtingen
 • 3x ontbijt
 • wandelroutes in SNP-route app.
 • toeristenbelasting

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • transfers per bus of taxi tijdens het arrangement
 • bagagevervoer optioneel bij te boeken
 • lunches
 • diners
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Reisinformatie

Je volgt de route met de SNP Route App op je smartphone. Je krijgt dus geen apart kaartmateriaal of routebeschrijving mee. Zorg voor een goed opgeladen smartphone en een powerbank. In de reisinformatie staat hoe de route app te downloaden en te gebruiken. Alle benodigde informatie voor je reis ontvang je ongeveer 3 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

De route die je loopt volgt zoveel mogelijk natuurgebieden. Per slot van rekening is de gedachte achter het Edelherttrail dat dit de route is die edelherten zouden volgen. Er zijn bijzonder weinig mogelijkheden tot overnachten in een hotel langs de trail. Vandaar dat er gekozen is voor een wat ingewikkelde logistiekom aan begin- of van eindpunt naar hotel te komen.
Je wandelt afstanden van 16 tot 20 km per dag veelal over smalle paadjes en rustige onverharde wegen. Er zijn geringe hoogteverschillen.
Indien je met openbaar vervoer komt moet je iedere dag de hoognodige bagage (wat extra kleding en toiletspullen) zelf meenemen op de wandeling, naar het volgende hotel. Daardoor krijgt het echt het gevoel van een trektocht. Op dag 2 kun je die extra bagage in het hotel achterlaten. Er is dus geen bagagevervoer bij te boeken als je met het OV reist.
Indien je met eigen auto komt vervoer je de bagage in de auto naar het hotel op dag 1. Op dag 2 blijft de bagage in het hotel. Voor dag 3 en 4 kun je bagagevervoer bij boeken.

Je wandelt met de SNP navigatie-app op je smartphone. Je krijgt dus geen apart kaartmateriaal of routebeschrijving mee. Zorg zelf dus voor een goed opgeladen smartphone en eventueel een powerbank. In je reispakket staat hoe de route app te downloaden en te gebruiken.

Extra dagen

Je kunt in Hoenderloo en Loenen natuurlijk een extra overnachting boeken. Vanuit Hoenderloo kun je bijvoorbeeld het Nationale park de Hoge Veluwe bezoeken.

Extra's

Verlengingshotels

Hotel Restaurant de Boerenkinkel

Hotel-restaurant de Boerenkinkel is een 3 sterren hotel, gelegen in het dorpje Hoenderloo, op 100 meter van de ingang van het Nationaal Park de Hoge Veluwe. Een klein, maar zeer fijn hotel met mooi ingerichte en ruime kamers, voorzien van alle comfort, en een uitstekend restaurant. Door onze klanten altijd zeer goed gewaardeerd!

 

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

Indien je met eigen auto komt parkeer je deze bij Restaurant Buds in Nieuw Milligen. Na afloop van de wandeling op dag 1 rijd je je auto zelf naar het hotel in Hoenderloo waar ie voor de rest van het arrangement achter blijft. Op dag 4 reis je met trein en bus van Velp terug naar Hoenderloo (1-1,5 uur) om je auto en eventueel bagage op te pikken.

 

Trein informatie

Indien je met het OV wilt reizen dan neem je de trein naar Harderwijk. Hier neem je op maandag t/m vrijdag de bus naar Kasteel Staverden, buslijn 104. Om zaterdag en zondag moet je reserveren, check op de 9292.nl website. Je kunt ook een taxi nemen naar Kasteel Staverden, ongeveer € 40,-. In Velp, aan het einde van de wandeling, kun je op de trein en bus stappen en weer naar het beginpunt reizen bij Kasteel Staverden. Reken op 2-2,5 uur en meerdere overstappen. Ook hiervoor check je de 9292.nl website.

Je kunt dit arrangement het gehele jaar door boeken. Als je met eigen auto komt dan moet je op dag 2 gebruik maken van openbaar vervoer. Indien je met openbaar vervoer naar het startpunt reist, dan moet je naast dag 2 ook op dag 1 gebruik maken van openbaar vervoer. Omdat deze bussen in het weekend niet volgens standaard dienstregeling rijden, maar gereserveerd moeten worden, is het handiger om dag 1 niet op een zaterdag te plannen.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar de IJsselvallei ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Tijdens het arrangement zijn er enkele transfers per bus en trein, die niet bij de reissom zijn inbegrepen.

Indien je met eigen auto komt hoef je op dag 1 en dag 2 geen bagage tijdens de wandeling te dragen. Op dag 3 en 4 wel, tenzij je de optionele bagagevervoer bij boekt, danhoef je nergens zelf bagage te dragen tijdens een wandeling.
Kom je met openbaar vervoer dan kun je geen bagagevervoer bij boeken en moet je op dag 1, 3 en 4 al je bagage meedragen tijdens de wandeling.

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Als je op reis gaat, moet je goed uitgerust zijn en over een goede gezondheid en conditie beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen mee te nemen.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, zoals o.a. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape en rekverband. Denk eventueel ook aan een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG. Een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Veluwe - edelherttrail

Nederland - Veluwe

Edelherttrail: wandelen van Staverden naar Velp

Wandelvakantie langs hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur (van 1 oktober tot 18 december is SNP op zaterdag gesloten).

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 1027 klanten