Fietserpad Achterhoek naar Waddenzee

Nederland - Het Fietserpad, etappe 2, 7 dagen Op de fiets van Achterhoek naar Waddenzee

« Terug naar overzicht
Privéreis - Fietsen

Fietsvakantie langs hotels

Iedereen kent het Pieterpad, hét lange afstand pad voor wandelaars. Maar wist je dat iets soortgelijks ook voor fietsers bestaat, namelijk het Fietserpad! Deze route is speciaal voor SNP ontwikkeld en in twee arrangementen gegoten, samen goed voor 600 km fietsplezier. Een uniek avontuur, want je volgt geen knooppunten, maar een lekker eigenwijze route. Een unieke reis door je eigen land laat je kennismaken met Nederland in al zijn facetten. Het tweede deel van deze unieke fietsroute brengt je van de Achterhoek naar de Waddenzee. Je fietst over kleine paden met grote afwisseling: Twente's hoevenland, brinkdorpen in Drenthe en Gronings wad. Overnacht in fijne, kleinschalige accommodaties en je bagage wordt vervoerd.

Uniek aan deze reis

 • Fietsklassieker in eigen land
 • Heide en wad
 • Fietsen met route-app
 • Prima te combineren met etappe 1
 • Verrassende onderkomens
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dit is een app only reis

Tijdens deze tocht volg je de route via de app SNP Routes op je smartphone of tablet. Bij deze reis ontvang je geen papieren routebeschrijving en kaartmateriaal. Alle reisinformatie vind je voor vertrek in de routeapp en in Mijn SNP. Kijk voor meer informatie op moeiteloos navigeren met de app SNP Routes.

Het fietserpad, is dat wat?

We krijgen nog net geen high-five, maar de eigenaar van het Pieterpad-café in Pieterburen schenkt onze glazen extra vol. Bekijk het artikel op Op Pad.

Dag tot dag

Nederland - Het Fietserpad, etappe 2

Goed bekeken is ons kleine land een architectonisch hoogstandje waar ijs, water en wind onvermoeibaar hun krachten op uitleefden. Met een meesterlijk landschap als resultaat. Weidse polders en veengebieden verheffen zich tot bosrijke stuwwallen en duinen. Groene weilanden doorbreken de goudkleurige cadans van korenvelden en de zompige zeeklei rond Groningen biedt een degelijk tegenwicht aan de speelse beekdalen van Twente. In een kleine 600 kilometers verken je de grens met onze oosterburen, fietsend over rustige wegen en fietspaden. Je kan het Fietserpad aaneengesloten of in twee etappes fietsen.

Fietserpad etappe 2: van Terborg naar Pieterburen
De Nederlandse oostgrens kenmerkt zich door natte veengebieden, paarse heidevelden, stuifzandgronden met rijke struwelen van jeneverbessen en slingerende beken. Je fietst door het kleinschalige hoevenlandschap van Twente en de Achterhoek, het roemruchte land van de ‘tumultuaria’ of Saksen. De landgoederen Singraven, Denekamp en Ootmarsum vormen idyllische plekjes op je tocht. Via Duitsland en het prachtige Vechtdal fiets je verder naar Drenthe. Je doorkruist hoogveengebieden en volgt langgerekte waterwegen. Gestaag buigende ja-knikkers, geheimzinnige hunebedden en uitgestrekte heidevelden vormen het oer-Hollands decor van je tocht. Je klimt over Drenthe’s ruggengraat ‘de Hondsrug’ en daalt via Groningen af richting het Fries-Groningse zeekleigebied. Door een typisch wierdenlandschap en langs het meanderende Reitdiep gaat het verder noordwaarts. Vlagen zilte zeelucht duiden erop dat het eindpunt van je tocht nadert. Een laatste klimmetje en de Waddenzee strekt zich voor je uit: een waardige afsluiting van dit schitterende Fietserpad.

 

Dag 1

Aankomst in Doetichem waar je in het fraaie hotel Villa Ruimzicht overnacht. Prachtig gelegen, klassiek gebouw, maar met een eigentijdse inrichting en volop sfeer. Zorg dat je hier op tijd bent zodat je kunt genieten van het hotel en eventueel diner in het restaurant (niet inclusief).

Overnachting in

Doetichem

Dag 2

78 km van Doetichem naar Eibergen
Door een kleinschalig hoevenlandschap fiets je door de Achterhoek. Onderweg kom je langs vele gezellige dorpjes. Via het schitterende Zwillbrockerven, met broedende flamingo's, fiets je naar Eibergen.

Overnachting in

Eibergen / Haarlo

Dag 3

70 km van Eibergen naar Ootmarsum
Deze etappe fiets je door het Twentse land. Door het dal van het meest idyllische riviertje van Oost-Nederland (de Dinkel natuurlijk), gaat het langs schitterende plaatsen als Losser met zijn goed bewaarde bleek en vakwerkhuizen, naar Denekamp en Ootmarsum.

Overnachting in

Ootmarsum

Dag 4

70-75 km van Ootmarsum naar Zweeloo
Vandaag fiets je via het Duitse Bentheimer bos naar de Drentse ganzenstad Coevorden. Door het open veenlandschap fiets je de bossen van Drenthe binnen. Je komt nu de eerste hunebedden tegen.

Overnachting in

Zweeloo / Aelden

Dag 5

40 km van Zweeloo naar Anderen
Vandaag een relatief korte dag, dus alle tijd om rustig aan te doen en wat vaker te stoppen.  Over fraaie fietspaden door de bossen doorkruis je Zuid-Drenthe. Kleine brinkdorpen, heidevelden en de beroemde hunebedden leiden je naar het fraaie authentieke brinkdorp Anderen, waar je de nacht gaat doorbrengen in de herberg. 

Overnachting in

Anderen

Dag 6

van Anderen naar Molenrij / Kloosterburen (ca. 85 km)
Via het bos, de heide en zandverstuivingen van het Balloërveld en Zeegse, fiets je het prachtige stroomdallandschap van de Drentsche Aa binnen. Je nadert de gezellige stad Groningen via het Paterswoldse meer. Vervolgens bereik je het weidse Groninger platteland met in het voorjaar schitterend bloeiende koolzaadvelden. Je fietst door naar het noordelijkste plaatsje van je reis door Nederland: het aan het wad gelegen Pieterburen met de inmiddels beroemde zeehondencrèche van Lenie 't Hart. Even verder bereik je het laatste onderkomen van je fietsavontuur.

Overnachting in

Molenrij / Kloosterburen

Dag 7

Na het ontbijt eindigt het arrangement. Je fietst op eigen gelegenheid naar Baflo of Winsum waar je op de trein stapt naar huis.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht veelal in kleinschalige accommodaties met ieder een geheel eigen sfeer op kamers met douche en toilet. In Doetichem, dag 1, overnacht je in het fraaie en klassieke hotel Villa Ruimzicht, beschikkend over een erg goed restaurant. In de accommodatie in Molenrij / Kloosterburen kan het voorkomen dat je de badkamer deelt. Je overnacht verder o.a. in een voormalig dijkcafé, een oud klooster en een Drentse boerderij. Omdat de meeste hotels maar een klein restaurant hebben kun je het beste al voor aankomst met ze bellen of je daar voor die avond een tafeltje wilt reserveren. De kleinschaligheid houdt in dat één van de accommodaties wel eens vol kan zijn, waarop wij je een alternatief voorstellen. Het zijn allemaal fietsvriendelijke hotels die beschikken over een veilige plaats voor je fiets, weliswaar stal je altijd op eigen risico.

Over de maaltijden

Je verblijft op basis van ontbijt en diner, behalve in Doetichem (dag 1) en Eibergen (dag 2). Het hotel in Doetichem heeft een zeer goed restaurant, dus als je vroeg aankomt kun je hier natuurlijk dineren. Het hotel in Eibergen heeft geen restaurant. Er zijn voldoende mogelijkheden in Eibergen om te dineren.
In Anderen is het restaurant van de herberg op maandag en dinsdag gesloten, en van woensdag t/m zondag geopend. Ontbijten zijn wel gewoon mogelijk. De korting voor het wegvallen van het diner op die dagen is in de reisovereenkomst verwerkt. Op 4 km afstand in Rolde zijn dan voldoende mogelijkheden voor een diner.

Inbegrepen

 • Alle overnachtingen
 • Alle ontbijten
 • Alle diners behalve in Doetichem (dag 1), Eibergen (dag 2) en op sommige dagen in Anderen
 • Bagagevervoer dag 2 t/m 6 (1 stuk p.p.)
 • Fietsroute in route-app
 • Digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Lunches
 • Toeristenbelasting
 • Evt. bagagevervoer van en naar treinstation (dag 1 en dag 7)
 • Fietshuur (niet mogelijk)

Reisinformatie

Je volgt de route met de SNP Route App op je smartphone. Je krijgt dus geen apart kaartmateriaal of routebeschrijving mee. Zorg voor een goed opgeladen smartphone en een powerbank. In de reisinformatie staat hoe de route app te downloaden en te gebruiken. Alle benodigde informatie voor je reis ontvang je ongeveer 3 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

Je fietst door het vlakke Nederlandse land, merendeels over fietspaden. Je legt flink wat kilometers af, zodat het toch enige fietsconditie vergt om deze tocht te volbrengen. Je fietst dagafstanden van 70 tot 80 km per dag, m.u.v. dag 5 die een wat kortere fietstocht kent.
Omdat de route geen rondje is maar lineair kun je geen fietsen huren maar moet je zelf fietsen meenemen. Aan het eindpunt ga je met de fiets op de trein terug naar je eindbestemming of waar je auto staat.

Je fietst met de SNP navigatie-app op je smartphone. Je krijgt dus geen apart kaartmateriaal of routebeschrijving mee. Zorg zelf dus voor een goed opgeladen smartphone en eventueel een powerbank. In je reispakket staat hoe de route app te downloaden en te gebruiken.

Extra dagen

Je kan overal een rustdag boeken.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

Als je met eigen vervoer komt, moet je de auto parkeren in Doetichem, maar je kunt hem niet voor een hele week bij het hotel plaatsen. Vanaf het eindpunt neem je de trein vanuit Baflo of Winsum weer terug naar Doetichem. Je regelt zelf bagagevervoer van de laatste accommodatie in Kloosterburen naar het treinstation van Baflo (12km) of Winsum (15km).

Trein informatie

Je reist per trein naar Doetichem en vanaf Baflo of Winsum weer terug. Je regelt zelf bagagevervoer van het treinstation in Doetichem naar het hotel (2 km) en van de laatste accommodatie in Kloosterburen naar het treinstation van Baflo (12km) of Winsum (15km). Je kunt uiteraard ook je bagage op de fiets meenemen. 

Je kan dit arrangement op elke dag starten van 1 april t/m 31 oktober.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar de Achterhoek ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

We raden je aan om een fietshelm te dragen.

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Als je op reis gaat, moet je goed uitgerust zijn en over een goede gezondheid en conditie beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen mee te nemen.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, zoals o.a. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape en rekverband. Denk eventueel ook aan een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG. Een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Fietserpad Achterhoek naar Waddenzee

Nederland - Het Fietserpad, etappe 2

Op de fiets van Achterhoek naar Waddenzee

Fietsvakantie langs hotels

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur (van 1 oktober tot 18 december is SNP op zaterdag gesloten).

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 1027 klanten