the Wall

Groot-Brittannië - Hadrians Wall, 7 dagen Het verhaal van Keizer Hadrianus

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs B&B's

Mooie, rustige wandelvakantie langs de restanten van de 2000 jaar oude, Romeinse muur van Keizer Hadrianus, Hadrians Wall. Talloze forten, verdedigingstorens en dikke muren, maar ook boeiende musea brengen de Romeinse tijd tot leven. De ruïnes zijn soms grimmig, dan weer inspirerend. Ze maken deel uit van het prachtige landschap van Cumbria in Noord-Engeland.

Uniek aan deze reis

 • Mooi gelegen B&B's
 • Romeinse geschiedenis in Noord-Engeland
 • Rustige wandelingen door English countryside
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Groot-Brittannië - Hadrians Wall

Hadrians Wall, gebouwd tussen de Ierse zee en de Noordzee door de Romeinse keizer Hadrianus, diende om de Picten en Schotten buiten zijn rijk te houden. Het was de eerste keer in de geschiedenis dat er een grens werd gesteld aan de grootte van het Romeinse Rijk. Reconstructies brengen de oude grens, de torens en forten weer tot leven. De ruïnes zijn nu eens grimmig, dan weer inspirerend en maken deel uit van het prachtige landschap van Cumbria en Northumbria, dat afwisselend woest en verlaten, en vriendelijk en groen is. Een prachtige wandelroute voert langs de mooiste stukken van de Wall, langs vriendelijke stadjes als Brampton, langs de restanten van 2000 jaar oude Romeinse forten, door de groene vallei van de Irthing en de basaltformaties van the Great Whin Sill, waar de muur zich van haar imposantste kant toont. Na een verblijf in een fraaie herenboerderij net buiten het stadje Brampton, zijn de volgende nachten in een gefortificeerd huis uit 1595 hoog boven het dal van de Irthing River. De laatste dagen verblijf je in een sfeervolle lodge vlakbij het Vindolanda museum.

Dag 1

Aankomst in het historische marktplaatsje Brampton, het beginpunt van deze wandelreis. Kom je al vroeg aan in Brampton, dan kun je misschien nog een korte wandeling maken in de directe omgeving. Een ideale start om in te lopen en te wennen aan het landschap van deze reis, de public footpaths, de verschillende vormen van 'stiles' en ‘kissing gates’ (draaihekken). Onderweg kom je langs de twaalfde-eeuwse Old Church die opgebouwd is uit stenen van een vervallen Romeins fort, loop je door weilanden en een stukje over de ‘Stanegate’, een Romeinse verkeersweg. Op het eind van de wandeling beklim je de stuwwal Brampton Ridge, waar je een prachtig uitzicht hebt over Brampton en omgeving. Wandeling: 7 of 9 km, 80 m stijgen en dalen, 3 of 4 uur.

Overnachting in

Brampton

Dag 2

Je maakt een rondwandeling door het zacht glooiende natuur- en cultuurlandschap ten zuiden van Brampton. De wandeling voert door de uitgesleten kloof van de River Gelt, door Gelt Woods met veel 'wildlife', door weidelanden en gemengd bos en langs de rand van de uitgestrekte veen-heidevelden van de Talkin Fell. Hier kijk je uit over de brede vallei van de River Eden. Tot slot wandel je langs de groeves waar de Romeinen zandstenen wonnen voor de Muur van Hadrianus. Via een ezelpad waarover ze die stenen vervoerden, ga je terug naar Brampton. Er zijn mogelijkheden deze wandeling in te korten. Wandeling: 21 km, 280 m stijgen en dalen, 6,5 uur.

Overnachting in

Brampton

Dag 3

Vandaag maak je een pittige wandeling. Eerst ga je vanuit Brampton omhoog naar ‘The Mote’ en de stuwwal Brampton Ridge, vanwaar je mooie vergezichten hebt over de omgeving. Dan omlaag over public footpaths door het beboste dal van de Quarry Beck naar de twaalfde-eeuwse Lanercost Priory. Hier kun je pauzeren in de tearoom en de kerk en de overblijfselen van de priorij bezoeken. In de middag stuit je op de eerste sporen van de Muur van Hadrianus, die hier ooit uit plaggen opgebouwd was. Tot slot loop je langs een van de langst aaneengesloten stukken van de stenen Muur met het prachtige Vallum aan de zuidkant, wachttorens en de ruïnes van het Romeinse Birdoswald Roman Fort. Van daar is het nog een korte klim naar je accommodatie in Gilsland. Wandeling: 16 km, 280 m stijgen en 200 m dalen, 5,5 uur.

Noot: in een enkel geval slaap je niet in Gilsland maar in Greenhead, waardoor deze wandeling 4,5 km langer wordt.

Overnachting in

Gilsland

Dag 4

Vandaag maak je kennis met het landschap rondom het dorpje Gilsland. Na een interessant bezoek aan het Birdoswald Roman Fort loop je langs de imposante, nog originele resten van de Muur met wachttorens en een ‘milecastle’ en krijg je een indruk van de Romeinse brug over de River Irthing. Via Gilsland wandel je het diep uitgesleten dal van de River Irthing in, waar Sir Walter Scott een romance beleefde. Langs de andere kant van het dal terug naar Gilsland. Tot slot bereik je altijd via het rivierdal en het voormalig 'kuuroord' Gilsland Spa je accommodatie. Wandeling: 9 km, 140 m stijgen of dalen, 3 uur.

Noot: als je in Greenhead slaapt is er voor en na de wandeling een korte transfer gepland naar het begin- en eindpunt van de wandeling in Gilsland.

Overnachting in

Gilsland

Dag 5

Vandaag wandel je de hele dag langs de Muur van Hadrianus. De Muur doet zich in verschillende gedaanten aan je voor: soms loop je langs de best bewaarde stukken, dan weer lijkt hij op een ‘grasdijk’, een boerenmuurtje of is hij ‘verkruimeld’ tot een zielige hoop losliggende stenen. Onderweg loop je ook nog tegen de mysterieuze restanten aan van Thirlwall Castle. Tussen Gilsland en Twice Brewed passeer je de restanten van wachttorens, 'milecastles' (poorten) en forten, waaronder de ruïnes van het legerkamp Aesica. Je volgt de Muur hier langs de oude Romeinse militaire weg vlak onderlangs en over het Hadrians Wall Path dat de Muur hier nauwgezet volgt over de langgerekte, pittig op en neer gaande basalten ‘Crags’, een heuvelrug van steile kliffen. De wandeling eindigt bij de pub van Twice Brewed. Als je niet hier, maar in het nabijgelegen dorp Haltwhistle of Bardon Mill overnacht is er na de wandeling een transfer geregeld vanaf Twice Brewed. Wandeling: 16 km, 320 m stijgen en 250 m dalen, 5,5 uur.

Noot: in een enkel geval slaap je niet in Gilsland maar in Greenhead, waardoor deze wandeling 2 km korter wordt.

Overnachting in

Bardon Mill (Twice Brewed) of Haltwhistle

Dag 6

Ook op deze laatste wandeldag weer volop aandacht voor de aanwezigheid van de Romeinen aan de noordgrens van hun Rijk. Vanuit Twice Brewed kun je een bezoek brengen aan het bekende legerkamp Vindolanda met bijbehorend museum en herbeleef je het Romeinse leven aan de Muur. Door de weilanden wandel je daarna omhoog langs de nog intacte Muur op de Highshield Crags naar de ‘Sycamore Gap’ (waar tot voor kort  de meest gefotografeerde boom van Engeland stond). Langs het Hadrians Wall Path kun je naar de verderop en prachtig gelegen legerplaats Housesteads (Vercovicium) gaan, waarvan de restanten ook een interessant beeld geven van het dagelijkse militaire leven. Of je slaat eerder noordwaarts af over de public footpaths door uitgestrekte weilanden en langs Crag Lough. Zo zie je de Crags ook eens van een andere kant. Via Steel Rigg wandel je tot slot terug naar Twice Brewed. Wandeling: 15 km, 275 m stijgen en dalen, 5 uur.
Als je vandaag in Haltwhistle of Bardon Mill overnacht is er 's ochtends voor, en 's middags na de wandeling een transfer voor je geregeld tussen je accommodatie en het start- en eindpunt van de wandeling in Twice Brewed.

Overnachting in

Bardon Mill (Twice Brewed) of Haltwhistle

Dag 7

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in goede, sfeervolle en soms prachtig gelegen B&B's  op een kamer met eigen douche en toilet. Je overnacht o.a. in fraaie herenboerderij in Brampton, een gefortificeerd herenhuis uit 1595 in Gilsland en in een vlak bij de Muur gelegen herberg bij Twice Brewed. Je verblijft telkens twee nachten in dezelfde accommodatie.

Over de maaltijden

Deze reis is op basis van logies en ontbijt, plus diners op dag 1 en 2. Elke ochtend kun je een Engels ontbijt of een ‘continental breakfast’ bestellen. Je lunchpakket kun je in de dorpjes of in de accommodaties waar je verblijft, inkopen. Tijdens de eerste 2 dagen in Brampton is het diner in de accommodatie inbegrepen. In Gilsland is er een restaurant op ca 5 minuten rijden vanaf de accommodatie of kun je in de accommodatie dineren (niet inbegrepen). In Twice Brewed of Haltwhistle (dag 5 en 6) kun je  à la carte dineren in of vlakbij de accommodatie waar je overnacht.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • diners op dag 1 en 2
 • bagagevervoer op dag 3 en 5 (1 stuks bagage van max. 15 kg per persoon)
 • digitale reisinformatie 

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • overige transfers
 • eventuele overige stuks bagage (ter plekke bijbetalen, ca. 40 Pond)
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

Omdat je steeds meerdere nachten in dezelfde accommodatie verblijft, maakt je om beurten een rondwandeling en een wandeling 'in lijn'. Je loopt over goed begaanbare paden en stille, verharde landweggetjes. De paden voeren deels door weilanden over 'public footpaths', waarbij je regelmatig over 'stiles' moet klimmen, trappetjes over heggen en muurtjes. Bij regenachtig weer kunnen de padden modderig en glibberig zijn.
NB. Omdat Hadrian’s Wall over lange stukken geflankeerd wordt door een drukke verkeersweg, volgt onze wandelreis niet de hele Wall, maar alleen de rustige gedeelten en de omgeving hiervan.

Extra dagen

U kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Brampton is een typisch Engels plaatsje waar het leuk toeven is. In Gilsland overnacht u in een zeer mooi gelegen en gastvrij onderkomen, gelegen tussen de weilanden met zicht op de Wall.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

Je gaat via veerverbinding IJmuiden - Newcastle. De afstand Newcastle haven- Haltwhistle is ca. 80 km. Je kunt je auto het beste parkeren bij de laatste accommodatie in Twice Brewed of Haltwhistle. Dit dien je bij boeking door te geven zodat we de accommodatiehouder vooraf kunnen informeren. Per taxi reis je van hier naar het station van Haltwhistle (8 km). waar je de trein naar Brampton neemt (20 km).
In Brampton kun je lopend (ongeveer 4 km) of per taxi naar je eerste overnachtingsadres.

Klik hier voor informatie over openbaar vervoer in Noord-Engeland.

Trein informatie

Treinreizigers raden we aan om de nachtboot van IJmuiden naar Newcastle te nemen. Na aankomst in Newcastle reis je in ruim een uur per trein naar Brampton (Cumbria),  Je kunt in Brampton per taxi naar het eerste overnachtingsadres. Aan het eind van het arrangement kan je per taxi naar het station van Haltwhistle (8 km) reizen.  Van hier reis je in 50 min per trein naar Newcastle.

Klik hier voor treintijden.
Klik hier voor informatie over openbaar vervoer in Noord-Engeland.

 

Wij raden je aan om je bootovertocht en treinreis pas te reserveren nadat reis is bevestigd .

 

Veerboot informatie

De nachtboot van IJmuiden naar Newcastle van DFDS Seawyas is een comfortabele verbinding met Noord-Engeland.

Klik hier voor een overzicht van alle tarieven en verbindingen.

Wij raden u aan uw overtocht pas te reserveren nadat uw SNP arrangement bevestigd is.

Bij aankomst in Newcastle neemt u de trein naar Brampton (ca. 70 km). In Brampton kunt lopend (ongeveer 4 km) of per taxi naar uw eerste overnachtingsadres. Aan het eind van het arrangement brengt de accommodatiehouder u tegen een kleine vergoeding naar het station van Haltwhistle (8 km). Vandaar is het ca. 50 km met de trein naar Newcastle.

Klik hier voor informatie over openbaar vervoer in Noord-Engeland.

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Newcastle.

SNP regelt graag de vlucht naar uw bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Vanaf vliegveld Newcastle reis je per metro naar het treinstation. Hier neem je de trein naar Brampton (1 tot 1,5 uur). In Brampton kun je lopend (ongeveer 4 km) of per taxi naar je eerste overnachtingsadres.

Aan het eind van het arrangement kun je per taxi naar het station van Haltwhistle (8 km) reizen. Vandaar is het ca. 70 km met de trein naar Newcastle.

Klik hier voor informatie over openbaar vervoer in Noord-Engeland.

Je kunt dit arrangement starten van 1 april t/m 31 oktober. Let op: de Hadrians Wall is een populaire wandel- en vakantiebestemming en de accommodaties zijn klein. Daarom dien je voor vertrek juni, juli en augustus vroeg te boeken!
De Bank Holidays zijn vrije maandagen, waardoor een lang weekend ontstaat en het overal druk wordt met bezoekers en veel gesloten is. Je kunt deze weekenden beter mijden voor je vakantie.
Klik hier voor de juiste data van Bank Holidays.
NB. Er zijn afwijkende Bank Holidays in Engeland, Schotland en Wales!

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Noord Engeland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein, per vliegtuig of per eigen auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Ga je binnenkort op reis naar Groot-Brittannië bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/verenigd-koninkrijk. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/groot-brittannie-en-noord-ierland/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB.
Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Midges in Schotland
Midges zijn kleine steekvliegjes die, samen met muggen, op windstille dagen in groten getale rondvliegen boven de Schotse Moors. Insectenwerende middelen met DEET of een fijnmazig muggennet helpen hiertegen.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Hadrians_Wall_Andre_Vesrtappen.jpg

Groot-Brittannië - Hadrians Wall

Het verhaal van Keizer Hadrianus

Wandelvakantie langs B&B's

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.