Lake District

Groot-Brittannië - Coast-to-Coast – West, 9 dagen Van St Bees naar Kirkby Stephen

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs B&B's, guesthouses, hotels en inns

Strik je wandelschoenen voor Alfred Wainwright’s meesterwerk! Dit is je kans om de beroemde Coast-to-Coast-walk te lopen, in twee etappes met de wind in de rug van de Ierse Zee naar de Noordzee. Deze westelijke etappe doorkruist het bergachtige Nationaal Park Lake District en eindigt bij het schilderachtige marktstadje Kirkby Stephen. Je wandelt langs majestueuze meren en  over ruige bergkammen, over eindeloze heidevelden en door valleien en ommuurde weilanden. Onderweg passeer je talloze boerenhoeves, kleine dorpjes en marktstadjes, waarvan er vele een mooi traditioneel Engelse pub hebben! Je geniet van de gastvrijheid van de Engelsen en verblijft in sfeervolle kleine hotels, guesthouses of inns.  Gewapend met een Nederlandse routebeschrijving, uitgebreide Engelstalige achtergrondinformatie, detailkaarten en GPS-track is verdwalen bijna onmogelijk, en over je bagage hoef je je ook geen zorgen te maken: die wordt voor je vervoerd. En als je na 19 dagen beide etappes afgelegd hebt kun je volgens de traditie de kiezelsteentjes die je van het strand aan de Ierse zee hebt meegenomen voldaan in de Noordzee gooien…
 

Uniek aan deze reis

 • Bagage wordt vervoerd
 • De dramatische landschappen van het Lake District met zijn majestueuze meren en ruige bergen
 • De klassieker onder de wandelroutes
 • We volgen Wainwrights originele route zo nauwkeurig mogelijk
 • Zeer complete reisdocumentatie
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Video - Coast to Coast

Sarah Meuleman heeft voor haar boek 'In mijn voetsporen' de Coast to Coast gewandeld, samen met haar man en filmmaker Mark Limburg. Een sfeerimpressie van de SNP-reis vind je in deze prachtige video. 

Dag tot dag

Groot-Brittannië - Coast-to-Coast - Etappe West

In het kort ziet je programma voor de acht dagen van deze reis er als volgt uit:

 • Dag 1: aankomst St.Bees, overnachting St.Bees
 • Dag 2: wandeling naar Ennerdale Bridge, overnachting Ennerdale Bridge
 • Dag 3: wandeling naar Borrowdale, overnachting Borrowdale
 • Dag 4: wandeling naar Grasmere, overnachting Grasmere
 • Dag 5: wandeling naar Glenridding, overnachting Glenridding
 • Dag 6: wandeling naar Shap, overnachting Shap
 • Dag 7: wandeling naar Orton, overnachting Orton
 • Dag 8: wandeling naar Kirkby-Stephen, overnachting Kirkby-Stephen
 • Dag 9: einde arrangement of rustdag Kirkby-Stephen indien etappe Oost is bijgeboekt


Voor meer details klik je op de betreffende dag.

 

Dag 1

Aankomst in St Bees, het beginpunt van Wainwrights Coast-to-Coast walk aan de Ierse Zee.

Overnachting in

St.Bees

Dag 2

De eerste etappe van je Coast-to-Coast  avontuur gaat van start op het kiezelstrand van St Bees.  Eerst volg je het pad bovenlangs de rode zandstenen zeekliffen van St Bees Head, waar de enige broedkolonie van zwarte zeekoeten in Engeland is. Dan keer je de Ierse Zee de rug toe en gaat het landinwaarts over heuvelachtig terrein naar de rand van het Lake District National Park. Dent Hill is de eerste echte heuvel die je oversteekt en geeft je een indicatie of je fit genoeg bent voor de volgende dagen! Hoewel kort, volgt misschien wel de steilste afdaling van de hele tocht, naar Nanny Catch Gate. Dan volgt een mooi stukje door een vallei en bereik je het groene dorpje Ennerdale Bridge, waar je overnacht in een vriendelijk familiehotel met een gezellige bar met open haard. Lengte 25 km, 660 m stijgen en 560 m dalen, duur 7 uur. 

Overnachting in

Ennerdale Bridge

Dag 3

Vandaag betreedt je het bergachtige Lake District National Park. De dag begint met een tocht over een  schilderachtig voetpad langs de oever van Ennerdale Water, met een gemakkelijk klimmetje onder Angler's Crag bij Robin Hood's Seat. Dan volgt een lang bospad door de vallei van Ennerdale naar Black Sail Hut, de kleinste jeugdherberg van Engeland en oorspronkelijk een herdershut. Dan volgt een steile klim de Lowther Beck tot je op de venige bergrug staat en met wat geluk uitzicht hebt over Buttermere. Na het ‘drum house’ daal je af naar de Honister-leisteenmijn dat bij de gelijknamige pas ligt. Hier ligt een pub waar je bij slecht weer even kunt schuilen en opwarmen. Tenslotte daal je af naar Borrowdale; misschien wel de mooiste vallei van het Lake District, met zijn rotsen en loofbomen. Dit is een heerlijk ensemble van gehuchten, Seatoller (de natste plaats van Engeland), Longthwaite, Rosthwaite en Stonethwaite. Mooie paden langs de rivier verbinden de dorpjes en hun pubs met elkaar. ‘Thwaite’ oud-Noors is voor paddock, een omheining voor paarden. De wandeling eindigt in Rostwaithe, maar het kan ook zijn  dat er een overnachtingsplek in een van de andere gehuchtjes van Borrowdale voor je geboekt is. Lengte 24 km, 590 m stijgen en 610 m dalen, duur 7,5 uur. 

Overnachting in

Rosthwaithe / Borrowdale

Dag 4

Een kortere, maar prachtige wandeling door klassiek Lakeland-landschap leidt je over de bergrug Greenup Edge naar Easedale en Grasmere.  Bij mooi weer wandel je aan het eind van de tocht over de bergkam van Gibson Knot en Helm Crag en heb je prachtig uitzicht aan weerskanten en het mooie Grasmere recht voor je. Bij slecht weer kun je voor een gemakkelijker route door de vallei van Easedale kiezen. Grasmere is een van Lakeland’s populairste  dorpen, en hopelijk is er vanmiddag of morgenochtend tijd om het huis van de dichter Wordsworth in Dove Cottage te bezoeken en de beroemde Ginger Bread Shop te bezoeken! Lengte 14 km, 620 m stijgen en 640 m dalen, duur 6 uur.

Overnachting in

Grasmere

Dag 5

Vandaag kun je het hoogste punt van de Coast-to-Coast route bedwingen.  Maar er zijn meerdere varianten, zodat je bij slecht weer na de Grisedale Pass (609 m) het kleine bergmeer van Grisedale Tarn door de vallei van Patterdale naar Glenridding of Patterdale kunt afdalen. Bij mooi weer en als je fit bent kun je vanaf Grisdale Pass kiezen uit 2 hoge routes: één gaat over de bergkam St Sunday Crag (840m) vanwaar je een  uitzonderlijk uitzicht over Ullswater hebt. De afdaling naar Patterdale, misschien wel de meest adembenemende van de reis. De andere hoge route gaat over de top van de Helvellyn, met 949m een van de hoogste toppen van de Cumbrian Mountains en het Lake District.  De afdaling naar Patterdale is eveneens fraai, maar kent een paar lastige, rotsachtige passages. De wandeling eindigt in Glenridding aan het prachtige Ullswater of in het gehuchtje Patterdale dat in de vallei ligt, 1 km vóór het meer van Ullswater. De korte route door de vallei is 15,5 km,  570 m stijgen en 490 m dalen, 5,5 uur. De wandeling via St Sunday Crag is 14,5 km, 800 m stijgen en 720 m dalen, duur 7 uur, de wandeling over de Helvellyn is 18 km, 940 m stijgen en 780 m dalen, 7,5 uur. 

Overnachting in

Glenridding of Patterdale

Dag 6

Sommigen beweren dat dit de inspannendste wandeling van de West-Etappe van de Coast-to-Coast is, vooral ook omdat er bij slecht weer geen lage variant mogelijk is. Hopen op goed weer dus, dan wacht je een spectaculaire hoge tocht! De dag begint met een steile klim langs het mooie bergmeertje Angle Tarn. Het gaat verder omhoog bovenlangs het meer van Hayeswater en naar een markante steenhoop waar je afslaat om de vlakke top van Kidsty Pike over te steken. Met 790m hoogte is dit het hoogste punt van de standaard route van de Coast-to-Coast. Dan daal je steil af naar het stuwmeer van Haweswater, een enorme watermassa die in 1929 werd ontworpen om Manchester van drinkwater te voorzien, waardoor een paar dorpen verdronken. Je volgt het lange pad langs de oever van het reservoir, langs verlaten boerderijtjes,  Aan het einde van Haweswater, bij Burnbanks, verlaat je de bergen van het Lake District, en wandel je door golvend landschap naar Shap Abbey, het meest oostelijke punt van het Lake District National Park. Je hebt de Cumbrian Mountains overwonnen! Shap Abbey was de laatste abdij die in 1199 in Engeland werd gesticht en de laatste die in 1540 werd verwoest. Even verderop ligt het einddoel van vandaag: Shap, een oude granietmijnstadje met verschillende pubs en winkels. Lengte 26 km, 900 m stijgen en 800 m dalen, duur 8,5 uur.

Overnachting in

Shap

Dag 7

Na de inspannende dag van gisteren, wacht vandaag een rustiger wandeling. Er wacht weer een ‘change of scenery’ als je door de heuvelachtige Limestone Moors wandelt. Je volgt de kalkstenen richels, die bezaaid zijn met ‘grillige’ rotsblokken die hierin de laatste ijstijd zijn achtergelaten door gletsjers.  Het landschap is hier ruig en desolaat. Maar de dag eindigt weer in een vriendelijker en milder omgeving rond Orton, een schilderachtig pittoresk dorpje met Kennedy’s chocoladefabriek… om je in verleiding te brengen, maar ja, je hebt het verdiend! Lengte 13 km, 220 m stijgen, 240 m dalen, duur 4 uur.

Overnachting in

Orton

Dag 8

Deze laatste wandeling van de West-Etappe van de Coast-to-Coast Walk is een overbruggingsdag tussen Cumbria en The Yorkshire Dales. Je wandelt voornamelijk door een zacht glooiend gebied van weilanden met hier en daar een boerderij of gehuchtje. Het heide- en veengebied rond het meertje  Sunbiggin Tarn is een belangrijke vindplaats voor vogels. Na een steile afdaling bereik je bij de Scandal Beck bij Smardale Bridge een leuke lunchstop. De route stijgt vervolgens over de heidevelden van Smardale Fell en tenslotte daal je af naar Kirkby Stephen, het aantrekkelijke marktstadje dat het eindpunt vormt van de westelijke etappe van de Coast-to-Coast walk. In het stadje moet je zeker een bezoek brengen aan de St Hedda’s Church met de 8e-eeuwse Loki-steen uit de Noorse mythologie. Je verblijft in het stadje in een monumentaal Georgisch herenhuis vol karakter, met een vriendelijke, ontspannen sfeer.  Lengte 20 km, 280 m stijgen en 340 m dalen, duur 5,5 uur.

Overnachting in

Kirkby Stephen

Dag 9

Etappe West eindigt na het ontbijt in Kirkby Stephen. 

Als je ook de Oostelijke etappe hebt geboekt heb je hier een rustdag, als je dag 1 van etappe Oost hebt laten samenvallen met deze dag 9 van etappe West. 

 

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft in sfeervolle en gastvrije hotelletjes, B&B’s, guesthouses en inn’s,  die altijd aan of dicht bij de route liggen. Omdat de meeste accommodaties klein zijn en de route populair is, gebruiken we per locatie meerdere accommodaties van hetzelfde comfortniveau. Tijdig boeken is zeer aan te raden! 
B&B's zijn over het algemeen grotere woonhuizen, met enkele gastenkamers. Deze kamers zijn vaak allemaal verschillend (bv. in grootte en uitzicht). We proberen uiteraard de beste kamers voor je te reserveren, maar in het hoogseizoen worden de mooiste kamers gegeven aan mensen die langer blijven dan 1 of 2 nachten. Guesthouses zijn meestal wat groter met meer kamers.  In principe hebben alle kamers een eigen badkamer met douche en wc,  maar meestal geen bad. De belangrijkste reden is dat ze veel ruimte innemen. Hoewel we ernaar streven om  kamers met badkamer te reserveren, kan het voorkomen dat dit niet lukt. Op een aantal plaatsen tijdens de route kan het voorkomen dat je een badkamer moet delen, met name als je een eenpersoonskamer geboekt hebt.  In Rostwaithe (dag 3) verblijf je in een kleine B&B op een kamer met gedeelde badkamer op de gang. 

 

Over de maaltijden

Het ontbijt is inbegrepen en bestaat uit een cooked breakfast met toast en jam en een buffet met fruit, zuivelproducten en cereals. Voor het avondeten is er steeds een pub of restaurant in de buurt. De lunch kun je dagelijks zelf inkopen of bestellen in de accommodatie als er geen winkels in de buurt zijn.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen in B&Bs, guesthouses of hotels
 • alle ontbijten
 • bagagevervoer op alle dagen (max. 1 stuks à 18 kg pp)
 • 24/7 hotline voor noodgevallen (Engelstalig)
 • Ter plekke: Harvey’s Coast to Coast Map 1:40.000
 • digitale reisinformatie (met Nederlandse routebeschrijvingen en GPS tracks)

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • lunches
 • diners
 • eventuele  transfers
 • eventuele entrees
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

Wainwright's Coast-to-Coast path is een populaire route, die veel gelopen wordt, maar is niet bewegwijzerd en alleen geschikt voor ervaren wandelaars met een goede wandelconditie. Het terrein kan op sommige stukken ruig zijn, de afstanden en hoogteverschillen soms aanzienlijk. Slecht weer kan een verzwarende factor zijn, die oriëntatie met name in de bergen en heuvels kan bemoeilijken. Ervaring met gebruik van kaart, kompas of GPS en een goed oriëntatievermogen zijn belangrijk. Daar staat tegenover dat je de beste route-informatie meekrijgt: Nederlandse routebeschrijvingen, GPS tracks, topografische kaarten en Engelse achtergrondinformatie. En omdat je van west naar oost loopt, wandel je hoofdzakelijk met de wind in de rug! 

Tijdens de westelijke etappe loop je grotendeels door een bergachtig landschap. In de dalen wandel je door een typisch, oud Engels landschap van afwisselend bos en weiland over Public Footpath's. Je doorkruist weilanden en klimt regelmatig via 'stiles' (trapjes) over omheiningen, hagen en muren. In de bergen (fell's) ben je al snel boven de boomgrens en loop je over soms drassige paden door open weideland. De paden zijn goed te belopen, maar stenig en na regenval drassig. De wandelingen kennen steile stukken en op sommige dagen flinke hoogteverschillen. De wandelingen van Etappe-West lopen uiteen van 12 tot 26 km in lengte, 4 tot 7,5 uur wandelen en kennen hoogteverschillen tot 900m stijgen en dalen. De laatste 2 wandeldagen kennen minder hoogteverschillen. 
N.B. doordat we gebruik maken van kleinschalige accommodaties kan het voorkomen dat de accommodatie nog een paar km vanaf het start- of eindpunt van de wandeling is gelegen. Het is dus mogelijk dat de wandelingen daardoor langer worden. 

 

Extra dagen

Je kunt in de eerste en laatste accommodatie van beide etappes een nacht bijboeken, en in Grasmere (etappe West) en Richmond (etappe Oost).  Tijdens etappe West is Grasmere een aardig plaatsje waar volop vertier is. Tijdens etappe Oost is Richmond een sfeervol marktstadje waar je een dagje zou kunnen bijboeken. 

Boek je beide etappes achtereen, zorg dan dat dag 1 van Etappe Oost  samenvalt met dag 9 van etappe West. Op deze manier heb je een rustdag in Kirkby-Stephen, wat beslist aan te raden is.

Extra's

Transfers

Transfer van Kirkby Stephen naar St.Bees (vanaf € 58,- per persoon)

Je kunt bij boeking de transfer van Kirkby Stephen, het eind van de Westelijke etappe, naar het beginpunt van deze etappe, St.Bees, bijboeken. Deze speciale bus rijdt dagelijks op een vast tijdstip (vertrek 8.30 uur) om wandelaars terug naar het beginpunt van de Coast-to-Coast walk te brengen. 

Voorwaarden: De transferkosten zijn per rit per persoon.

Aanvullende opties

parkeerplaats de Manor St. Bees, ter plaatse te betalen

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De autoroute naar St Bees is ca. 175 km vanaf de veerhaven van Newcastle of 320 km vanaf de veerhaven van Hull. Je kunt je auto parkeren bij het station van St Bees, tegen betaling (ca GBP 3,- per dag). Een andere mogelijkheid is bewaakt parkeren bij het kantoor van onze lokale agent in Kirkby Stephen. Dit moet wel vooraf bij onze agent aangevraagd worden en koste enkele ponden per dag.
Na het arrangement reis je vanaf Kirkby-Stephen per trein terug naar St Bees via Carlisle (duur ca. 3.20 uur), of trein naar Whitehaven via Carlisle (ca. 3 uur) en aansluitend bus (10 min.). Deze treinen gaan meerdere keren per dag, de eerste om 07.00 uur (op zaterdag om 08.00 uur en op zondag om 10.50 uur). 
Je kunt ook een transfer per taxibusje bijboeken van Kirkby-Stephen naar St Bees. Vertrek dagelijks om 08.30 uur. Zie onder 'Extra's'.

Klik hier voor informatie over openbaar vervoer in Noordwest-Engeland.

Trein informatie

Heb je interesse om per trein naar je bestemming te reizen dan reis je met de Eurostar via Brussel naar Londen-St.Pancras station. Vervolgens vanaf London-Euston station naar Lancaster en dan lokale trein naar St.Bees (of trein naar Whitehaven en aansluitend bus, 10 min). De treinrit van Amsterdam naar St.Bees duurt ca 10 uur, met 4x overstappen. Terug reis je van Kirkby Stephen via Carlisle naar London-Euston en verder vanaf Londen-St.Pancras via Brussel naar Nederland. We raden je onderstaand schema aan. 
Treinreizigers die niet via Londen willen reizen, raden we aan om de nachtboot van IJmuiden naar Newcastle te nemen. Na aankomst in Newcastle reis je 3,5 tot 4 uur per metro en trein naar St.Bees. 

Treintickets kun je zelf boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of  www.interrail.eu

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.

 

Klik hier voor treintijden.
Klik hier voor informatie over openbaar vervoer in Noordwest-Engeland.

 

Veerboot informatie

De nachtboot van IJmuiden naar Newcastle van DFDS Seawyas is een comfortabele verbinding met Noord-Engeland.

Klik hier voor een overzicht van alle tarieven en verbindingen.

Wij raden u aan uw overtocht pas te reserveren nadat uw SNP arrangement bevestigd is.

Vanuit Newcastle ferry haven reis je per bus of metro naar het treinstation van Newcastle en van daar per trein naar St.Bees (ca. 3,5 uur reistijd). Terug reis je vanaf Kirkby Stephen in ca 4 uur per trein en metro naar de ferryhaven van Newcastle. 

Klik hier voor informatie over openbaar vervoer in Noord-Engeland.

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Manchester.

SNP regelt graag de vlucht naar uw bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Heenreis:
Vanaf het vliegveld van Manchester neem je de trein naar St Bees. Reistijd ca. 4 uur, met 1 of 2x overstap.

Terugreis:
Aan het eindpunt van het arrangement reis je per trein vanaf Kirkby Stephen naar Manchester voor je terugvlucht.

Klik hier voor informatie over openbaar vervoer in Noordwest-Engeland.
NB. op zon- en feestdagen rijdt het openbaar vervoer minder frequent

Je kunt dit arrangement starten van 15 april t/m 15 oktober.  Het klimaat in Noord-Engeland is vergelijkbaar met dat van Nederland, maar dan wat koeler en over het algemeen wat natter.  Het weerbeeld is het hele jaar door wisselend en er kan het hele jaar door neerslag vallen. De zomermaanden zijn in het algemeen het droogst en meest stabiel.  De dagtemperaturen liggen in het voor- en najaar rond de 15° C , in de zomermaanden rond de 20° C. Bedenk echter wel dat op de hogere delen van de route aanmerkelijk kouder kan zijn, en dat daar door wind, neerslag en mist  aanmerkelijk zwaardere omstandigheden kunnen voorkomen, ook in de zomer.  Zorg daarom, óók in de zomermaanden, voor goede regenkleding en winddichte kleding.  Voordeel is wel dat je de route van west naar oost loopt, hoofdzakelijk met de wind in de rug. 

De Bank Holidays zijn vrije maandagen, waardoor een lang weekend ontstaat en het overal druk wordt met bezoekers en veel gesloten is. Je kunt deze weekenden beter mijden voor je vakantie.
Klik hier voor de juiste data van Bank Holidays.
NB. Er zijn afwijkende Bank Holidays in Engeland, Schotland en Wales!

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Noord Engeland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein, per vliegtuig of per eigen auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Tijdens deze etappe zijn er geen verplaatsingen per taxi of openbaar vervoer gepland. 

Tijdens de wandelingen wordt je bagage voor je vervoerd: maximaal 1 stuks bagage per persoon van maximaal 18 kg. Tijdens de wandeling draag je een dagrugzakje (max 15 tot 20 liter volstaat), met daarin een lunchpakket, drinken, extra warme kleding, regenkleding etc. Wandelstokken en gamaschen (Engels: gators) zijn aanbevolen.
Denk bij het inpakken van je bagage aan de volgende zaken:

 • (berg)wandelschoenen met stevige zool, hoog sluitend en ingelopen
 • schoenvet
 • warme en luchtige kleding (temperatuurverschillen kunnen aanzienlijk zijn)
 • regen- en winddichte kleding, bijv. gore-tex jack en fleecevest
 • zonnebrandolie, zonnebril en zonnehoedje
 • dagrugzakje (25 liter)
 • drinkfles (minimaal 1à 1,5 liter) of meerdere kleine flessen
 • eventueel: uitschuifbare wandelstokken en gamaschen
 • eventueel: klein zakmes en zitmatje voor lunch in het veld 
 • verloopstekker(s) UK
 • oplader(s)
 • voorts eventueel: zwemkleding en badhanddoek
 • eventueel: camera, verrekijker
 • GELDIG paspoort (mag niet verlopen zijn)
 • kopieën van reis- en ziektekostenverzekering
 • enige EHBO-benodigdheden die je eventueel nodig zult hebben

Ga je binnenkort op reis naar Groot-Brittannië bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/verenigd-koninkrijk. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/groot-brittannie-en-noord-ierland/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB.
Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Midges in Schotland
Midges zijn kleine steekvliegjes die, samen met muggen, op windstille dagen in groten getale rondvliegen boven de Schotse Moors. Insectenwerende middelen met DEET of een fijnmazig muggennet helpen hiertegen.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Lake District Coast-to-Coast wandelen

Groot-Brittannië - Coast-to-Coast – West

Van St Bees naar Kirkby Stephen

Wandelvakantie langs B&B's, guesthouses, hotels en inns

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.