SNP WWW 2014 04 22 0900
Code 125020 R groepsreis
Niveau
       
 
Accommodatie
       
 
Waardering
 

Zweden - Fulufjället PAN Park, 8 dagen

In de geest van Linnaeus naar de Zweedse wildernis, natuurreis door het Fulufjället PAN park

Een echte natuurverkenning door Europa's eerste PAN-Park. Op zoek naar elanden, bevers en bruine beren in een ongerept stuk, fantastische Zweedse wildernis! Spot bijzondere vogelsoorten als Laplanduil, Ruigpootbuizerd en Taigagaai. Ontdek de duizelingwekkende variatie aan mossen en korstmossen. Begeleiding door Nederlander die ter plekke woont.

 
confortabele actieve vakantie in een mooie omgeving, enthousiast gebracht door de reisleiding + zeer goede maaltijden
Bekijk alle reviews (9)
vanaf
per persoon

Fulufjället, een van de laatste ongerepte natuurgebieden van Midden-Zweden, kent een ongelooflijk rijke flora en fauna. Door de geïsoleerde ligging van deze enorme tafelberg komen hier spectaculaire diersoorten als bruine beer, veelvraat, lynx en eland in opvallend grote populaties voor. De afwezigheid van begrazing door rendieren op de hoger gelegen gronden is in Zweden vrij uniek en heeft geleid tot een ongelooflijke rijkdom aan mossen en korstmossen. Maar liefst duizend verschillende soorten zijn herkend en beschreven waaronder het dodelijk giftige Wolfmos. De vogelrijkdom is groot met bijzondere soorten als de Laplanduil, Ruigpootbuizerd, Blauwborst en de Taigagaai. Zo is deze reis naar het Fulufjället Nationaal Park een 100% natuurreis. Het zien en beleven van de grote natuurlijke rijkdom van dit gebied staat tijdens de reis centraal. Acht dagen lang wordt u ondergedompeld in de wildernis en ontdekt u te voet, per kano en moutainbike waarom dit gebied als eerste in Europa tot PAN Park werd uitgeroepen. Natuurlijk bezoekt u de Njupeskär, met haar 96 meter de hoogste waterval van Zweden, en leert u in het gloednieuwe bezoekerscentrum over de bescherming van dit Nationaal Park. Vanuit de kano spiedt u de oevers van de rivier af op zoek naar beverburchten. De overnachtingen tijdens deze reis zijn in Turistgården in Särna een fraai houten landhuis omgebouwd als groepsherberg, gerund door een gastvrij Nederlands echtpaar Karin en Dick. Dick kent de Zweedse natuur uitstekend en zijn begeleiding is dan ook een garantie voor een leerzame tocht.
Wat is een PAN Park
PAN staat voor Protected Area Network. Een PAN Park bezoeken betekent dat u de laatste echte Europese wildernis betreedt. Een PAN Park staat voor echte ongerepte en strikt beschermde wildernis, hoogwaardige toeristische faciliteiten, en een duurzame ontwikkeling van de lokale economie. Deze streng gereguleerde natuurbescherming in combinatie met de uitgestrektheid van deze parken waarborgen een gezonde wildstand en een rijke en gevarieerde flora en fauna. Het management van deze parken werkt nauw samen met de lokale bevolking om deze natuurlijke rijkdom ook in de toekomst te waarborgen.

boeken & kaarten
klik hier voor de SNP selectie boeken & kaarten behorend bij deze reis naar de webshop
 • dag tot dag

 • praktisch

 • van belang

 • extra

 • actueel

 • heen- en terugreis

 • reviews

 • 1

 • 2

 • 3

 • 4

 • 5

 • 6

 • 7

 • 8

 • NB Programma

 • kaart

 1. de Turistgarden in Särna
de Turistgarden in Särna
Programma
Na aankomst op de Noorse luchthaven Gardemoen in Oslo reizen we per lijnbus (ca 3 uur) door naar Trysil. Hier, vlak aan de grens met Zweden, worden we door een eigen bus opgewacht en naar Särna gebracht, 1-1,5 uur rijden. Na de check-in en kennismaking met onze gastheer en gastvrouw wacht er een uitstekend diner.

Overnachting in
Särna

 1. Njupeskär
Njupeskär
Programma
Na het ontbijt rijden we (45 min.) naar het bezoekerscentrum Naturum van het Fülufjället PAN Park. Na een introductie over het park wandelen we door de oerbossen en over de fjäll naar de hoogste waterval van Zweden, de Njupeskär. In het bos staat ook de oudste boom ter wereld. De wandeling is ongeveer 10 km en het hoogteverschil is 200 m. Na de wandeling rijden we weer terug naar Särna.

Overnachting in
Särna

 1. rendiermos bedekt de bosbodem
rendiermos bedekt de bosbodem
Programma
Na het ontbijt rijden we naar Goljån, het gebied waar in 1997 in 24 uur 400 mm regen viel. Dit leidde aan de voet van de berg tot een katastrofe die veel dieren het leven kostte. De gevolgen ervan voor de vegetatie worden nog steeds bestudeerd en het is een indrukwekkend gebied. We maken hier een afwisselende wandeling, over de fjäll, door moerassen en bossen en langs de rivier Göljan, van 17 km en stijgen en dalen ongeveer 500 m. Na de wandeling rijden we weer terug naar Särna.

Overnachting in
Särna

 1. klauwsporen van een beer
klauwsporen van een beer
Programma
Na het ontbijt fietsen we op MTB's naar het nabij gelegen bosmuseum Lomkällan. We maken kennis met het culturele verleden van deze afgelegen streek. In vroeger tijden was de bosbouw hier de belangrijkste bron van inkomsten. In het museum zien we hoe men hier leefde en met de schaarse middelen het hoofd boven water hield. Verhalen en legendes komen tot leven in de film over ’Stor Per’, een reus van een houthakker. Na dit bezoek fietsen we verder de omgeving ten noordwesten van Särna over gravelwegen. We fietsen door een geologisch interessant gebied met mooie erosieverschijnselen en oude vulkaanresten. Tijdens deze fietstocht krijgen we unieke resten uit de ijzertijd te zien. Een korte wandeling, 1 uur, voert ons naar de berg Skönåsen (580 m), met een mooi uitzicht over de omgeving. De lengte van de fietstocht is 25 km.

Overnachting in
Särna

 1. Een welverdiende pauze...
Een welverdiende pauze...
Programma
Vanochtend gaan we de Gammal kyrkan en Gården van Särna bekijken. We krijgen een rondleiding van iemand die alles weet van de geschiedenis van Särna en haar omgeving. De lunch bestaat uit een traditioneel Särna gerecht. 's Middags kan iedereen op een eigen manier invullen. Er zijn MTB's, je kunt een tocht maken op paarden of een bezoek brengen aan de zomerboerderij van Annika of het elandenpark.

Overnachting in
Särna

 1. Nipfjället
Nipfjället
Programma
Na het ontbijt worden we naar Nipfjället gebracht (45 min rijden).Hier maken we een wandeling naar de top van de Städjan met een prachtig uitzicht over de omgeving. In deze regio wonen nog Sami en dus is er een grote kans op rendieren. De wandeling is 16 km en het hoogteverschil is ongeveer 300 m. Aan het einde van de middag rijden we terug naar Särna.

Overnachting in
Särna

 1. Ook een tochtje met de kano
Ook een tochtje met de kano
Programma
Een echt verblijf in deze Zweedse natuur zou niet compleet zijn zonder een kanotocht. De waterrijke omgeving van Särna is bij uitstek geschikt om per Canadese kano te ontdekken. Ervaring met kanoën is niet echt nodig. De kanotocht duurt 4 a 5 uur maar onderweg hebben we ruim tijd voor lange pauzes op mooie lunchplekjes aan de waterkant. Doel van de tocht is Fjätfallen. Na een korte wandeling zien we Fjätfallen, een waterval met daar naast een zalmtrap. Hier kan men goed zien wat de kracht van water met steen kan doen. We fietsen, 10 km terug naar Särna.

Overnachting in
Särna

Programma
Na het ontbijt brengt de charterbus ons weer terug naar Trysil, waar we met een snelle lijnbus in 2 uur naar het noorse Gadermoen gebracht worden, vanwaar we naar Nederland terugvliegen.

NB Programma
Uitvoering van bovenstaand programma hangt in grote mate af van plaatselijke (weers-)omstandigheden. Eventuele veranderingen in het programma zijn altijd mogelijk en worden in principe na overleg met de deelnemers besloten, maar de uiteindelijke beslissing ligt bij de reisleider.


Detailkaart
 
 • accommodaties

 • inbegrepen

 • niveau

 • reisgezelschap

 • reisperiode

Over de accommodaties
U verblijft in een sfeervol en vriendelijk familiepension, op tweepersoonskamers. Douche en wc zijn gemeenschappelijk. De enthousiaste Nederlandse eigenaren zijn zelf intensief betrokken bij de ontwikkelingen rondom het PAN Park en de opzet van deze reis.Turistgarden heeft sinds oktober 2010 het Zweedse ecolabel ”Den Gröna Nyckeln” en werd in 2011 tweede in de verkiezing van het Eco Hostel. Het huis is gebouwd eind 1890 en heeft tot 1910 dienst gedaan als streek ziekenhuis. In 1920 is het omgebouwd tot villa en ziet er heden ten dage nog net zo uit als toen. Behalve de kleur. Deze was destijds grijs. Het huis heeft tot 1960 dienst gedaan als woning en praktijkruimte voor de dorpsdokter.


Comfort en stijl van onze accommodaties
Voor meer info over het comfort en de stijl van een SNP accommodatie, klik hier.


Over de maaltijden
De maaltijden, ontbijt en diners worden verzorgd in de accommodaties. De Zweedse keuken is gezond, smaakvol en eenvoudig. U zult genieten van een aantal lokale streekgerechten. Het lunchpakket maakt u meestal dagelijks klaar aan de ontbijttafel.


Inbegrepen
 • bustransfer Oslo - Trysil v.v.
 • Entrees conform programma
 • overige transfers conform programma
 • alle maaltijden tijdens de reis (vanaf diner op dag 1 t/m ontbijt op dag 8)
 • alle overnachtingen in pension
 • diensten 1 lokale Nederlandse reisleider
 • kanohuur en uitrusting, huur mountainbikes
 • diensten lokale kanogidsen


Niet inbegrepen
 • heen- en terugreis (optioneel)
 • optionele excursies (dag 5)
 • verzekeringen
 • uitgaven van persoonlijke aard


Reserveringskosten
 • reserveringskosten € 15,- per boeking
 • bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)


Over de activiteiten
Het programma is erg gevarieerd met bezoeken aan natuurprojecten en korte wandelingen. De tochten gaan over goed begaanbare, soms stenige paden door een heuvelachtig landschap. De hoogteverschillen zijn niet groot, gemiddeld 300 tot 400 m stijgen en dalen. De wandelingen duren 1 tot 5 uur. Ook gaat u een dag kanoën met Canadese kano's op een van de vele meren. Kano-ervaring is hiervoor niet nodig, wel moet u kunnen zwemmen. Ook voor het moutainbiken heeft u geen ervaring nodig.


Reisleiding
Deze reis wordt geleid door Dick Blaauboer. Dick is de gastheer van Turistgarden en natuurgids en kent de streek uitstekend. Op deze reis zijn bovendien verschillende Engels sprekende lokale gidsen actief, die veel over het land, haar geschiedenis, cultuur en natuur kunnen vertellen.


Minimum aantal deelnemers
7


Maximum aantal deelnemers
15


Geschikte reisperiode
Over het weer in Zweden hoort men vaak uiteenlopende verhalen. Dat is ook logisch, want het land is 1600 km lang! Het klimaat is in werkelijkheid gunstiger dan wij ons meestal voorstellen. Omdat het in het zomerhalfjaar zeer lang licht is treedt er ‘s nachts relatief weinig afkoeling op. Daarnaast voert de warme golfstroom het hele jaar door relatief warme lucht over Scandinavië aan. Zuidelijk Zweden profiteert hier het meest van, omdat het niet in de luwte van de Noorse bergen ligt. De rest van Zweden wordt van de oceaan afgeschermd door de Noorse bergruggen en het grootste deel van de regen valt zodoende aan de Noorse kant. Daardoor heeft het klimaat in Midden-Zweden een meer continentaal karakter met warme droge zomers en koude winters. De zomers zijn er vaak warmer dan in West-Europa. Fulufjället ligt in het overgangsgebied tussen deze twee klimaatzones. De eerlijkste manier om het weer te beschrijven is natuurlijk met officiële statistieken. Die geven aan dat Göteborg in de maanden mei t/m september 1268 zonne-uren telt en Stockholm 1327 en ter vergelijking: De Bilt 979. Natuurlijk regent het in Zweden geregeld, ook in de zomer. Meestal gebeurt dat echter in snel opkomende buien en zelden in langdurige regenperiodes. De nachten zijn vaak fris.


Klimaattabel


 • reisdocumenten

 • Visum

 • gezondheid

 • vaccinatie

 • veiligheid

Reisdocumenten

Voor een verblijf in Zweden hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Zweden (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Zweden erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm. Indien uw groene kaart niet voor Zweden geldig is dan kunt u een korte-termijnverzekering afsluiten aan de grens.

N.B. Als u lid bent van de ANWB kunt u bij ANWB-kantoren gratis een routekaart en een ANWB-reiswijzer ophalen.Visum
Voor een verblijf in Zweden hebt u geen visum nodig.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Zweden (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.


Gezondheid

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidscentra
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Bijzondere medicijnen
Medicijnen zonder verdovende middelen mag u vrij meenemen worden. Medicijnen die wel verdovende middelen bevatten, mag u voor ten hoogste vijf dagen invoeren. Hiervoor moet u een vergunning aanvragen (bij: Socialstyrelsen, Lakemedelsavdelningen - P.O. Box 607 - S-751 25 Uppsala). De aanvraag moet het volgende bevatten: de ziekte waartegen de medicijnen gebruikt worden, de datum van binnenkomst en vertrek en een medisch certificaat.

Apotek
Voor medicijnen kunt u terecht bij de ‘apotek’. In de grote steden is tevens een 24-uurs apotek-dienst voorhanden.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.Vaccinatie
Voor een verblijf in Zweden zijn geen vaccinaties verplicht.
Aanbevolen
Bijzonderheden: Laat u informeren u over de risico’s op besmetting met de Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).


Veiligheid
Toeristen worden in Zweden slechts zelden het slachtoffer van gewelddadige criminaliteit, maar in de drukkere winkelstraten van de grote steden zijn wel veel zakkenrollers actief. Zweden heeft efficiënte en betrouwbare hulpdiensten. De politie is zeer behulpzaam en spreekt zijn talen.


 • materialen en uitrusting

 • geld op reis

 • overige informatie

Materiaal & uitrusting
Paklijst:
 • EHBO eenvoudige middelen
 • EHBO sporttape
 • Dagrugzak (35 liter)
 • Regenhoes voor rugzak
 • Bergschoenen
 • Sandalen of (hut)slippers
 • Fleece jack
 • Luchtige kleding
 • Regenkleding
 • Warme kleding
 • Wind- en waterdicht jack
 • Zonnehoed of pet
 • Zwemkleding
 • GELDIG paspoort
 • Kopieën van reisdocumenten
 • Zonnebrandolie
 • Zonnebril
 • Anti-insektenmiddel
 • Verrekijker
 • Zaklamp
 • Zakmes
 • Veldflessen


Bagage mee op reis
Tijdens de wandelingen hoeft u meestal alleen uw dagbagage, zoals een warm kledingstuk, regenkleding, muskietennetje, een grote veldfles, uw lunchpakket en eventueel een fototoestel of verrekijker in uw dagrugzak mee te nemen.
 • goede (berg)wandelschoenen: hoog sluitend, goed ingelopen en met een stevig profiel
 • rugzak (35liter)
 • warme wandelkleding en luchtige wandelkleding
 • lange wandelbroek
 • goede regenkleding
 • zwemkleding + handdoek
 • zakmes en drinkmok
 • Thermoskan (ca. 0,5 l)die men 's morgens kan vullen met koffe of thee
 • veldfles (minimaal 1 liter)
 • zonnehoed of pet met klep, zonnebrandolie en lippencrème
 • zonnebril
 • GELDIG paspoort
 • kopieën van paspoort, reis- en ziektekostenverzekering.
 • Geld voor de eerste dagen en/of pinpas
 • enige EHBO-benodigdheden die u eventueel nodig zult hebben, zoals bijv. hansaplast, jodium en een middel tegen maag- en darmklachten, middelen tegen blaren, bijv. sporttape.


Geld mee op reis
Aangezien het merendeel van de kosten bij de reissom is inbegrepen, hoeft u maar op weinig extra uitgaven te rekenen. U heeft zeer beperkt gelegenheid om geld op te nemen op bank of postkantoor. In Särna is een geldautomaat. Handiger is om vanuit Nederland genoeg geld mee te nemen. Reken voor uw eigen uitgaven op ca. € 75,-. De reis is namelijk op basis van volpension en u heeft alleen wat geld nodig voor uitgaven van persoonlijke aard en drankjes bij de maaltijden.


Hoe verplaatst u zich ter plekke
Vanaf het vliegveld van Oslo verplaatsten we ons met een lijnbus naar het Noorse grensplaatsje Trysil. Vanaf Trysil worden we met een eigen bus opgehaald en naar de accommodatie in Särna gebracht. Gedurende de rest van de reis verplaatsen we ons met een midibus en auto’s. Aan het eind van de reis reizen we met een charterbus naar Trysil en weer per interregionale bus terug naar Oslo.


Voorbereiding op uw reis
Wij raden u aan om uitgerust en in goede conditie aan deze reis naar Zweden te beginnen. Het wandelplezier is dan veel groter. Als goede voorbereiding kunt u in de weken voorafgaand aan uw reis een paar stevige wandelingen maken. Het is belangrijk dat uw bergwandelschoenen goed ingelopen zijn, anders zijn blaren onvermijdelijk.


 • laatste nieuws

Laatste Nieuws
Er zijn momenteel geen bijzonderheden.


 • op eigen gelegenheid

 • per auto

 • per vliegtuig

Waar ontmoet ik de groep
Maakt u geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reist u op eigen gelegenheid dan ontmoet u uw reisgezelschap op het vliegveld van Oslo (Gardemoen) of in de eerste accommodatie in Särna.


Over de route en parkeergelegenheden
Reist u op eigen gelegenheid per auto, dan kunt u direct naar de accommodatie in Särna rijden. U keert hier weer aan het einde van de week terug. Er is ruime parkeergelegenheid aanwezig.


Vluchtinformatie

Wanneer u uw heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vliegt u met KLM naar Oslo (Gardermoen) v.v.

Vluchtschema
KL 1143 Amsterdam-Oslo vertrek om 09.20 aankomst 11.05 uur
KL 1146 Oslo-Amsterdam vertrek om 14.10 aankomst 15.55 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Uw definitieve vluchtschema ontvangt u samen met uw ticket binnen 3 weken voor vertrek.

Bagagevrijdom: bij de KLM moet u voor veel bestemmingen voor ieder stuk ruimbagage betalen. Raadpleeg voor vertrek de website van de KLM wat de bagageregels zijn voor uw bestemming.Airporthotel
Schiphol PARK-SLEEP-FLY ARRANGEMENT
Begin uw vakantie relaxed met een overnachting in het comfortabele Courtyard by Marriott Hotel. `s Avonds op uw gemak naar Schiphol reizen, luxe overnachten, genieten van een uitgebreid ontbijtbuffet en gratis airport shuttle. Reist u milieubewust en comfortabel per trein, dan kunt u met de gratis hotelshuttle eenvoudig vanaf Schiphol het hotel bereiken. Indien u toch voor de auto kiest, kunt u uw auto tot 16 dagen gratis parkeren bij het hotel; daarmee kost uw overnachting amper meer dan de prijs van lang parkeren op Schiphol!
Meer informatie.


 • september 2013
 • confortabele actieve vakantie in een mooie omgeving, enthousiast gebracht door de reisleiding + zeer goede maaltijden
 • augustus 2013
 • Prachtig land, veelzijdige reis
 • augustus 2013
 • Zweden is mooier dan je denkt!
 • augustus 2013
 • Ik heb erg genoten van de reis, vooral ook van de prachtige wandelingen over de fjall en door de oerbossen. Wat een mooi gebied! Dick en Karin, bedankt voor jullie inzet en kennis. Het is het geld dubbel en dwars waard.
 • Een fantastische en leerzame natuurreis waarbij je veel te weten komt over het landschap, het land, de cultuur, de geschiedenis en de mensen. Ook de stilte was heerlijk en onvoorstelbaar!
 • Mooie reis met gezellige accommodatie en een uitstekende lokale begeleiding!!!
 • Alles goed geregeld. Zeker een aanrader. Bedankt Karin en Dick voor de fijne vakantie.
 • Als je van ongerepte natuur houdt, wilt wandelen in dromen hoog boven de realiteit van de dalen. Als je ook van kanoën, mountainbiken, lekker eten, cultuur en mensen houdt. Als je oog in oog met elanden en rendieren wilt staan, is dit een perfecte reis. Een aanrader!
 • Prachtige natuurreis, rust en stilte, rendieren en elanden, gastvrije accomodatie. Kan deze reis aanraden!

Voor het nieuwe seizoen wordt er hard gewerkt aan de presentatie van deze reis. Tot die tijd vragen we nog even uw geduld. U kunt wel alvast telefonisch een voorboeking plaatsen, bel daarvoor met onze reiswinkel in Nijmegen 024-3277000.

Om de SNP website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.