SNP WWW 2014 04 02 1023
Gezien in SNP.NL magazine
Code 266530 LA individuele reis
Niveau
       
 
Accommodatie
       
 

Panama - met de kids, 13 dagen

Zwemparadijs tussen de Grote Oceaan en Caribische Zee, gezinsvakantie per huurauto en privé transfers langs hotels

Avontuurlijke jungle, kleurrijke indianen, ‘Pirates of the Caribbean’ en bountystranden. Zo kan deze familiereis naar Panama het beste worden omschreven. Bewonder de reusachtige schepen in het Panamakanaal op een steenworp afstand. Ga op zoek naar toekans, leguanen, aapjes, krokodillen en alle andere bijzondere tropische dieren. Slinger als Tarzan door de boomtoppen tijdens de canopy-tour of maak een tocht te paard op de hellingen van de vulkaan Barú. In Bocas del Toro springen de dolfijnen voor je neus uit het water en bekijk je met duikbril en snorkel de exotische onderwaterwereld. Kortom, een heerlijk avontuur voor het hele gezin!

 
Er is nog geen review voor deze reis
Uniek aan deze reis
 • Historie en wonder van Panama-kanaal
 • snorkelen in Bocas del Toro
 • Caribisch koken
 • zes dagen huurauto
 • bruikleen mobiele telefoon met lokale sim-kaart
 • dagelijks KLM vlucht op Panama-Stad
vanaf
per persoon

Korte reisafstanden, een aangenaam klimaat en goed georganiseerde voorzieningen maken Panama een zeer geschikte en bovendien veilige bestemming voor ouders met kinderen. Daarnaast beheerst men de Engelse taal redelijk voor een Latijns-Amerikaans land en is het land nagenoeg vrij van tropische ziektes. De hotels, guesthouses en finca's zijn geselecteerd met het oog op kindvriendelijkheid; ze zijn comfortabel, hebben een bijzondere ligging en zijn vaak voorzien van een zwembad.

In het begin van de reis leren jullie Panama-Stad en omgeving kennen. Natuurlijk gaan jullie met een gids een kijkje nemen bij één van de grootste bouwwerken ter wereld: het Panama-kanaal. Met een binnenlandse vlucht verplaatsen jullie het Caribische avontuur naar de noordwestkust van Panama. In de provincie Bocas del Toro ligt de archipel met de gelijknamige naam en hoofdstad. Vanuit jullie hotel aan zee (!) verkennen jullie een paar 'bounty' eilandjes. Maak een heerlijke boottocht door de archipel langs mangroven en ervaar hoe bijzonder deze 'kraamkamer van de evolutie' is. Ontelbare vissoorten en schelpdieren planten zich in dit ecosysteem voort. Voor de adrenaline gaan we natuurlijk dolfijnen spotten, snorkelen om de felgekleurde vissen te spotten en maak je een avontuurlijke canopy tour op Isla Bastimientos. Wat is er leuker dan om van een lokale dame bij haar thuis Caribisch te leren koken? Natuurlijk, het zelf opeten, smullen maar! 

Jullie verruilen de warme noordwestkust voor het koelere binnenland. Op de flanken van het Talamanca bergmassief ligt Boquete, de streek die bekend staat om de heerlijke koffie die er verbouwd en gebrand wordt.  Naast een informatieve koffietour (van de aanplant tot aan het proeven ervan) maken jullie een 'rock climbing' en 'rappeling' excursie, prima voor de beginners om te doen. Op een boerderij - ook wel een finca genoemd - maken jullie kennis met de veeteelt in Panama en allerlei gewassen die er worden verbouwd. Maak te paard een excursie, een van de vervoermiddelen voor de lokale bewoners en geniet van het rustige landelijke leven in een tevens vogelrijk gebied. 

De reis wordt afgesloten met een verblijf in het Gamboa Rainforest Resort dat vlakbij het Panama-kanaal ligt. Heerlijk zwemmen, relazen of toch nog een paar optionele excursies ondernemen. De keuze is aan jullie om deze reis rustig of actief af te sluiten. De diversiteit van de natuur, de vriendelijkheid van haar bewoners en de rijke historie en de bedrijvigheid rondom het Panama-kanaal, allemaal facetten die jullie nog lang zullen bijblijven na deze compacte rondreis door Panama. 

boeken & kaarten
de meest complete online boeken-en kaartenwinkel naar de webshop
 • dag tot dag

 • praktisch

 • van belang

 • extra

 • actueel

 • heen- en terugreis

 • 1

 • 2

 • 3

 • 4

 • 5

 • 6

 • 7

 • 8

 • 9

 • 10

 • 11

 • 12

 • 13

 • NB Programma

 • kaart

Programma
Bij aankomst in Panama-Stad worden jullie opgehaald vanaf de inernationale luchthaven. Met een privé transfer rijden jullie naar het hotel dat aan het Panama-kanaal ligt! Vanwege de fraaie ligging, het mooie zwembad en de ruime kamers, maken we in Panama-Stad gebruik van dit hotel. Met een beetje geluk zien jullie het eerste groe schip het Panamakanaal in of uit varen. 

Overnachting in
Panama-Stad, Country Inn Amador


Programma

Deze dag staat in het teken staan van het Panama-kanaal. Jullie bezoeken de Miraflores-sluizen, een van de drie sluiscomplexen die het kanaal telt. In het museum draait een korte film over het Panama-kanaal (zowel Engels- als Spaanstalig), leuk om eerst te zien voordat jullie het museum bezoeken. In het museum leer je alles over hoe het kanaal in 1914 werd geopend en onder leiding van de Amerikanen werd afgebouwd nadat de Fransen zich eind 19e eeuw hadden verkeken op de bouw. De geschiedenis van dit meesterlijke bouwwerk is er een van doorzetting, bloed, zweet en tranen. Na de film en het museum dan eindelijk de brug op. Op verschillende platforms hebben jullie een uitstekend zicht op de Miraflores-sluizen en de kans is groot dat jullie een enorme tanker de sluis zullen zien passeren, een fascinerend schouwspel. De containerschepen en cruiseboten worden door treintjes voorgetrokken. Met passen en meten gaan de schepen door de sluis heen en dalen of stijgen ze enkele meters. Sommige schepen hebben een lengte van bijna drie voetbalvelden! Op dit moment wordt er op enkele honderden meters afstand vanaf de Miraflores-sluizen een nieuwe sluis gebouwd waar nog grotere schepen vanaf 2015 de doorsteek moeten kunnen maken tussen de Grote Oceaan en de Caribische Zee.

Na het bezoek aan de Miraflores sluizen bezoeken jullie 'Casco Viejo', de gefortificeerde oude stad waar Panama-Stad zijn groei begon. Steeds meer huizen zijn gerestaureerd op dit schiereiland. Kijk met de wandeling uit over de brede muren en geniet van het stadsaanzicht van het moderne Panama-Stad. De skyline bestaat uit talloze hoge gebouwen. In het 'Panama canal museum' krijgen jullie alvast een voorproefje van het kanaal dat jullie de komende dagen nog zullen gaan zien. Al trek? We besluiten de ochtend met een lunch (niet inbegrepen) op de Amador Causeway waar de gids jullie naartoe neemt. Na de lunch keren jullie terug naar het hotel om in de namiddag nog even lekker te genieten van het zwembad of om te relaxen.Overnachting in
Panama-Stad, Country Inn Amador


Programma

Vandaag verlaten jullie de omgeving van Panama-Stad. Met een privé transfer worden jullie naar de lokale luchthaven van Panama-Stad gebracht vor de binnenlandse vlucht van ca. 1 uur naar de Caribische archipel Bocas del Toro. De tropische eilanden liggen verspreid over een groot gebied; een mooi uitzicht vanuit de lucht. Aangekomen op het hoofdeiland Isla Colón staat een chauffeur te wachten voor de transfer naar het hotel Playa Tortuga. Dit hotel ligt op een prachtige landtong tegen de rand van het dorp Bocas del Toro aan. Het zwembad is super groot, dus kids, neem direct een lekkere duik!

In de middag maken jullie een leuke fietstocht op Isla Colon, het grootste eiland van de archipel waarop het hotel ook is gelegen. Vanaf het hotel fietsen jullie over o.a. het strand bij Playa Paunch. Daarna door het bos om apen en andere dieren te spotten. Fiets langs surfplekjes, bezoek een lokaal schooltje en geniet van de vele uitzichten over de oceaan.  Halverwege de fietstocht kun je op een fraaie plek lunchen of iets verkoelends drinken. Vergeet de zwemspullen en zonnebrand niet mee te nemen, onderweg kunnen jullie bij een mooi strand stoppen voor een verfrissende duik in de zee. Afstand totaal 11 km, duur ca. 3 uur.Overnachting in
Bocas del Toro - Isla Colon, Playa Tortuga Resort


Programma

Een boottocht in de ochtend door de wateren van de archipel is wel het summum om te doen. Onderweg naar Isla Bastimientos gaan jullie eerst per boot proberen dolfijnen te spotten en zien jullie hoe fraai en belangrijk de mangrovebossen zijn voor de voortplanting van vissen, schelp- schaaldieren. De lunch (eigen kosten) zal plaatsvinden bij Coral Cay, een prachtige plek! Het restaurant staat op palen boven het water. Terwijl het eten wordt bereid, hebben jullie alle tijd om hier lekker te snorkelen in het kraakheldere water. Neem een goede duikbril van thuis mee en wat fruit ter plaatse, hiermee ben je in een mum van tijd omcirkeld door tientallen zo niet honderden kleurrijke vissen. Na afloop van de lunch en wellicht nog een laatste keer het water in, neemt de bootsman jullie mee terug naar Bocas del Toro. In de loop van de middag keren jullie weer terug bij het hotel.Overnachting in
Bocas del Toro - Isla Colón, Playa Tortuga Resort


 1. Bocas del Toro - koken bij de locals thuis!
Bocas del Toro - koken bij de locals thuis!
Programma

Na het ontbijt en wellicht nog even een lekkere duik in het zwembad of een plons in de Caribische Zee bij het hotel, worden jullie opgehaald voor een leuke vaartocht naar Isla Bastimentos. Op dit eiland, deels ook een nationaal park, zijn niet alleen prachtige zandstranden aanwezig, maar ook een heuse canopytour! Onder begeleiding en met een veiligheidsbriefing gaan jullie sjeesen door de bomen met in totaal 8 trajecten. Na dit avontuur komen jullie weer terug bij het hotel, waar jullie lekker kunnen bijkomen.

In de namiddag staat een leuke ontmoeting gepland met een lokale familie die jullie wat kneepjes laten zien hoe een typische Panamese lokale maaltijd wordt bereid. Na de uitleg over de ingrediënten en natuurlijk hoe het bereid wordt, moet het leukste, of eigenlijk lekkerste nog beginnen. Namelijk het gezellig met zijn allen opeten van jullie kookkunsten.Overnachting in
Bocas del Toro - Isla Colon, Playa Tortuga Resort


Programma

Met een privé transfer worden jullie naar de haven van Bocas del Toro gebracht waar jullie aan boord gaan van een snelle lijnspeedboot tussen Bocas del Toro en Almirante. Zwemvesten om en blazen maar. Na krap een half uur meren jullie aan de steiger, waar jullie worden opgewacht door de chauffeur die jullie naar David zal rijden.

Volgen jullie in het begin nog de kustlijn met fraaie uitzichten op de baai van Chiriquí, alras klimt de weg langzaam omhoog en neemt de kans op mist en regen toe. Het bergmassief 'Cordillera de Tabascará' functioneert als een waterscheiding tussen de Caribische Oceaan en de Pacifische Oceaan. Via prachtig heuvellandschap met huisjes die her en der zijn gebouwd dalen jullie weer langzaam af naar de warmte. David!

Dit is de plaats waar jullie de huurauto in ontvangst nemen om hiermee de komende dagen zelf op pad te gaan. Lekker veel vrijheid en een rustig wegennetwerk. Prima om te rijden. Het laatste stukje met de huurauto rijden jullie omhoog richting Panama's enige vulkaan, de Barú (3475 m.), een fraaie weg. In de middag kunnen jullie het stadje verkennen. Met de auto is ook een bezoek aan de Caldera hotsprings mogelijk, een 'warme' aanrader. Overnachting in
Boquete, Isla Verde


Programma

De ongerepte natuur in Boquete staat garant voor het beleven van bijzondere avonturen. 's Ochtends staat er een twee uur durende 'rock climbing' en 'rappeling' excursie op het programma. Zelfs voor de beginner is dit prima te doen. Nadat u de lunch zelf op eigen gelegenheid hebt genoten, staat er vanmiddag een koffie excursie op het programma. In geuren en kleuren worden jullie ingewijd in de koffie-cultuur en komen jullie van alles te weten over deze populaire drank.Overnachting in
Boquete, Isla Verde


Programma

In de ochtend verlaten jullie Boquete. Via David rijden jullie in ca. 4 uur naar Santa Fe, een rit van ca. 270 km. Santa Fe ligt in de Cordillera Central (centrale bergreeks) op ca. 1000 meter boven zeeniveau. Op ongeveer 40 minuten van Boquete ligt Los Cangilones de Gualaca, rotsformaties bij een rivier waar je mooi kunt zwemmen. Door de Panamezen is het verkozen tot een van de 7 wonderen van Panama.Overnachting in
Santa Fe

Programma

In de omgeving van Sante Fe zijn talloze watervallen temidden van een tropische vegetatie wat het heerlijk maakt om hier allerlei buitenactiviteiten te ondernemen. Maak wandelingen, ga vogels waarnemen, paardrijden, river tubing of bezoek de kunstnijverheidsmarkt en de orchideeën tuin van de oude burgemeester van Santa Fe. Doordat Santa Fe door het grote publiek nog onontdekt is heerst er nog de typische sfeer van een klein Panamees landelijk dorp. De vriendelijke eigenaren van jullie accommodatie zullen er alles aan doen om je thuis te voelen en optimaal te genieten in deze mooie groene omgeving.  Overnachting in
Santa Fe

 1. Finca Guayabo: werkende veeboerderij 
Finca Guayabo: werkende veeboerderij 
Programma

Santa Fe laten jullie achter je. Het uiteindelijke doel van vandaag is het plaatsje Antón, waar jullie op een lokale boerderij - ook wel een finca genoemd - van een Nederlands Panamees echtpaar zullen overnachten. De laatste paar kilometers rijden jullie over een onverharde weg midden tussen de uitgestrekte landerijen. Het geeft een heerlijk gevoel om hier als een van de weinige toeristen een stukje authentiek Panama mee te maken.

De finca is omringd met landerijen, met prachtig uitzicht. Al eeuwen is de boerderij in handen van de familie, die zich sinds lange tijd bezighoudt met de veeteelt. Op het landgoed wordt ook rijst verbouwd in de natte periode. In de droge periode verandert de normaal weelderig groene omgeving in goudkleurige savanne. Op de landerijen en ook dichtbij in de mangrovebossen zijn veel vogels te zien, waaronder prachtige roofvogels en reigers. Ook vliegen er soms zwermen papegaaien over. Er zijn paarden aanwezig voor het échte 'cowboy-gevoel' en voor tochten over de boerderij. Fruitbomen en de moestuin zijn de basis voor veel van de gerechten die men in de keuken bereidt. Met behulp van de eigenaren krijgt u een goed idee van de cultuur en natuur in de omgeving. Natuurlijk komen ook de werkzaamheden op de boerderij aan bod. In overleg bestaat er de mogelijkheid om tours op maat te maken met of zonder gids.Overnachting in
Antón, Finca Guayabo


Programma
In de ochtend staat er een paardrijtocht over de boerderij en directe omgeving van de boerderij op het programma. Na de lunch op de finca Guayabo (eigen kosten), reizen jullie weer terug naar Panama-Stad, waar de huurauto weer moet worden ingeleverd. Vanaf de plaats waar jullie de huurauto inleveren, dienen jullie met een taxi (niet inbegrepen) naar het Gamboa Rainforest Resort af te reizen. In dit resort kunnen jullie heerlijk in de natuur de rondreis en vakantie afsluiten en nog verschillende leuke excursies ondernemen.

Overnachting in
Gamboa Rainforest, Gamboa Rainforest Resort


Programma
Een heerlijke vrije dag om lekker te relaxen in het resort. Mochten jullie wat leuke activiteiten willen ondernemen dan kan dat natuurlijk! Het resort biedt allerlei leuke excursies aan die jullie makkelijk ter plaatse zelf kunnen regelen. Vijf maal per week gaat er een zogenaamde ‘aerial tram’ door het regenwoud, zeg maar een stoeltjeslift langs de bomen, een bijzondere belevenis! Ook kunnen jullie apen gaan spotten of nog een kijkje gaan nemen bij het Panama-kanaal. Kortom, op de een na laatste dag is het heerlijk relaxen. Mochten jullie hier nog langer willen zitten aan het einde van de reis, dan kunnen jullie de reis in dit resort verlengen met één of meerdere dagen.

Overnachting in
Gamboa Rainforest, Gamboa Rainforest Resort


Programma

In het geval dat jullie met KLM vliegen, is er nog een aardig gedeelte van de dag dat jullie kunnen genieten van de omgeving van de resort. Afhankelijk van het tijdstip waarop jullie weer terugvliegen naar Nederland, worden jullie ruim op tijd opgehaald voor de privé transfer naar de internationale luchthaven van Panama-Stad. De reis zit erop, tijd om terug te vliegen naar huis.

San Blas verlenging! Even heerlijk wegdromen op een eiland. Met een verblijf op een van de 360 eilanden die de San Blas-archipel telt, sluit je deze gezinsvakantie in Panama in alle rust en schoonheid af. Klik op San Blas eiland Akwadup of op San Blas eiland Yandup voor meer informatie. Op de piepkleine eilandjes waar toeristen mogen verblijven, is een Kuna-familie jullie gastheer. Het zijn de bewoners van deze archipel die een grote mate van soevereiniteit hebben in hun provincie. NB Programma

Met een bezoek aan de Miraflores sluizen krijgen jullie een goed beeld van het Panama kanaal. Er is een groot bezoekerscentrum met veel informatie over het kanaal en tevens een korte film. Bij deze tweetraps sluizen zien jullie de schepen van dichtbij. Willen jullie meer zien van het kanaal, ga dan optioneel aan boord van een schip en vaar door het kanaal voor een halve of hele dag. Vlakbij de sluizen van Miraflores worden de nieuwe sluizen gebouwd, de post-panamax sluizen. Deze sluizen zijn nog een slag groter dan de huidige sluizen. Het is een ontzettend grote bouwput maar wel imposant om te zien.Detailkaart
 
 • accommodaties

 • inbegrepen

 • niveau

 • reisgezelschap

 • reisperiode

 • rustdagen

Over de accommodaties

Alle accommodaties zijn geselecteerd op hun ligging, schoonheid en kindvriendelijkheid. Ze beschikken allemaal over twee- en eenpersoonskamers en privé sanitair.

De eerste twee nachten verblijven jullie in het hotel Country Inn Amador Causeway dat aan de monding van het Panama-kanaal ligt. Het comfortabele hotel beschikt over een mooi zwembad met uitzicht op het Panama-kanaal. Bocas del Toro is zowel de naam van de provincie, de hoofdstad als de naam van de archipel. Jullie verblijven drie nachten in het Playa Tortuga Resort dat net even buiten het plaatsje Bocas del Toro ligt. Het hotel heeft een heerlijk groot zwembad (met kinderbad) en een strandje met veel relaxstoelen. Een plek waar jullie je thuis zullen voelen. In Boquete verblijven jullie twee nachten op loopafstand van het kleine centrum in het hotel Isla Verde. Het beschikt over een heerlijke tuin en leuke cottages/ appartementen. In Santa Fe verblijven jullie twee nachten in het hotel Coffee Mountain Inn. Nabij Antón slapen jullie een nacht in een echte finca, die door een Nederlands-Panamees echtpaar wordt gerund.  Met het verblijf aan het einde van de reis in het Rainforest Gamboa Resort ontbreekt het aan niets. Het is een grootschalig opgezet resort, doch de ligging midden in de natuur, op loopafstand van vele attracties, zal ervoor zorgdragen dat jullie hier helemaal tot rust komen en volop genieten.

In alle hotels in Panama bedraagt de netspanning 110V. Er wordt gebruik gemaakt van Amerikaanse stopcontacten.Info kindvriendelijkheid

Panama is een zeer veilig en klein land, slechts 2x groter dan Nederland. Omdat de meeste Panamezen in Panama-Stad wonen (ca. 2 miljoen inwoners van het totaal van 4 miljoen), betekent dit dat grote delen van Panama zeer dunbevolkt zijn. Hierdoor komt de natuur op vele gedeeltes tot zijn recht. Zo wordt de noordelijke kustsstrook van Costa Rica tot en met Colombia maar op 2 (!) plaatsen onderbroken door wegen. Dit houdt in dat dit gebied een soort natuurlijke corridor vormt voor veel diersoorten.

Daarnaast heeft Panama een enorme lange kustlijn met vele baaitjes, lagune's en tropische eilandjes voor de kust. Volop watervertier op vele plaatsen waar gezwommen en gesnorkeld kan worden.

 Inbegrepen
 • Alle transfers volgens programma
 • Autohuur 6 dagen (meest uitgebreide verzekeringsdekking; ongelimiteerd aantal km's)
 • Autohuur drop-off kosten (ca. € 140)
 • Overnachtingen o.b.v. logies en ontbijt
 • binnenlandse vlucht Panama-Stad naar Bocas del Toro
 • Dag 2 Miraflores sluizen, citytour Panama-Stad met Engelssprekende gids
 • Dag 4 bootexcursie Dolphin Bay met mangroven en snorkelen
 • Dag 5 canopytour Red Frog Beach & Caribische kookexcursie
 • Dag 7 rock climbing en rapelling excursie & koffie-excursie Boquete
 • Dag 11 paardrijtocht Finca Guayabo
 • Bruikleen mobiele telefoon met lokale sim-card en US$ 10 beltegoed
 • boekje Te gast in Panama
 • SNP informatiepakket incl. kaart Panama


Niet inbegrepen
 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden en drankjes
 • entree (o.a. Miraflores-sluizen)
 • niet vermelde excursies bij 'inbegrepen'
 • taxi-rit dag 11 Panama-Stad - Gamboa
 • persoonlijke uitgaven (o.a. souvenirs en fooien)


Reserveringskosten
 • reserveringskosten € 15,- per boeking
 • bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)


Geschikt voor kinderen
vanaf 6 jaar en ouder


Minimum aantal deelnemers
2


Geschikte reisperiode
Het tropische klimaat in Panama kent twee verschillende seizoenen. Vanaf half december tot half april wordt het weer gekenmerkt door een droge periode en vanaf half april tot en met november valt er aanzienlijk meer neerslag. Ook in de droge periode kan het af en toe regenen, wat doorgaans kort en krachtig gebeurt. Niet alle delen van Panama vallen binnen de seizoenen. Zo is er in de regio van Bocas del Toro en Colon het hele jaar door kans op flinke regenbuien, terwijl op het schiereiland Azurero, aan de kant van de Grote Oceaan, relatief weinig neerslag valt. Dit verschil heeft voor een groot deel te maken met het berggebied dat Panama doorkruist, waardoor vochtige luchtstromen vanuit het Caribische gebied worden tegengehouden. De twee seizoenen hebben vrij weinig invloed om de temperatuur, die op zeeniveau het hele jaar tussen de 28 °C en 31 °C ligt. De grote hoogteverschillen hebben hier echter wel invloed op, waarbij de temperatuur op het hoogste punt (3474 m) kan dalen tot richting het vriespunt. Het gebied rond Panama-Stad ligt op zeeniveau en kent een gemiddelde temperatuur van net iets boven de 30 °C. In de westelijke hooglanden rond het dorp Boquete kan het op 1200 m behoorlijk fris worden, zeker wanneer het bewolkt is. Reizen tijdens het regenseizoen betekent niet dat er de hele dag neerslag valt. Normaalgesproken begint de dag vrij zonnig en ontstaan in de loop van de middag regenwolken. Na een lange wandeling wordt een verkoelende stortbui doorgaans wel gewaardeerd.


Extra dagen
Deze reis is prima te verlengen met een langer verblijf in Panama-Stad en in het Gamboa Rainforest Resort. Op de overige dagen is dit niet mogelijk.


 • reisdocumenten

 • Visum

 • gezondheid

 • vaccinatie

 • veiligheid

Reisdocumenten

Voor een verblijf in Panama hebt u een paspoort nodig, dat bij aankomst nog minstens 6 maanden geldig is.
N.B.
Als toerist kunt u het beste altijd een kopie van uw paspoort bij u dragen voor het geval hiernaar gevraagd wordt. Ook dient u een kopie te hebben van de bladzijde van uw paspoort met daarop het stempel dat u hebt gekregen bij binnenkomst in Panama. Aan de hand van dit stempel met datum, kunt u altijd aan de autoriteiten laten zien dat u korter dan 90 dagen in het land verblijft. Een kopie van uw paspoort zonder deze stempel is dus niet voldoende, u moet deze stempel altijd kunnen laten zien (op de kopie).
N.B.
Wijziging van al deze bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Panama (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Naar Panama via de Verenigde Staten
Als u naar/vanuit Panama via de Verenigde Staten vliegt, moet u in het kader van het ESTA-programma vooraf een reisvergunning voor de VS aanvragen.Voor meer belangrijke informatie over deze reisvergunning (ESTA), uw paspoort, het Advanced Passenger Information System (APIS) en uw bagage Lees verder...

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).Visum

Voor een verblijf in Panama van minder dan 180 dagen hebt u geen visum nodig. U moet bovendien beschikken over een reserveringsbevestiging van uw eerste accommodatie en een vliegticket voor uw terug- of doorreis. Ook moet u bij aankomst minimaal US$ 500 per persoon cash bij u hebben, ook al wordt hier nauwelijks naar gevraagd. Ook kunt u een recent bankafschrift (hooguit een paar dagen oud) meenemen als bewijs dat u over minimaal US$ 500 beschikt. Soms accepteert men dat u het equivalent aan euro’s bij u heeft, maar de officiële lezing is cash US$.N.B.
Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Panama (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.
VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Panama

Vliegen via de Verenigde Staten
Indien u een vlucht boekt met een overstap in de Verenigde Staten naar uw eindbestemming, dan moet u minimaal 72 uur voor vertrek een elektronische reistoestemming aanvragen. Dit kunt u online aanvragen op de website van 'US Immigrations', mits uw reis niet langer duurt dan 90 dagen en u staatsburger of ingezetene bent van een land dat valt onder het VISA Waiver Program (VWP), waaronder Nederland en België. Zonder deze reistoestemming heeft u geen toegang tot het land, ook niet voor een tussenlanding of overstap. Baby’s en kinderen dienen over een eigen paspoort te beschikken. Meer uitleg kunt u vinden op de website van SNP, klik hier (http://www.snp.nl/esta). Voor het aanvragen van een ESTA reistoestemming, klik hier: (https://esta.cbp.dhs.gov/esta/).Gezondheid

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Begin rustig aan en weersta de verleiding om teveel te proeven van het aantrekkelijke eten, totdat uw maag gewend is aan het voedsel. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

Gezondheidszorg
De medische voorzieningen zijn in Panama-Stad goed en in de andere grote steden toereikend, maar op het platteland is voorzichtigheid geboden. Hoewel lokale ziekenhuizen de internationale standaard niet halen, kunnen de veelal Engels sprekende artsen gebruikelijke lokale ongemakken prima aan.

N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Medicijnen
Gebruikt u medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van uw verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen.

N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Denk eraan de (plaatselijke) reisleiding in te lichten over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Met de hygiëne in Panama is het minder gesteld dan in Nederland. Pas op met wat u eet. Wees voorzichtig met het eten van oa. vlees, salades, ijs, geschild fruit enz. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed. De SNP reisleider heeft een uitgebreide EHBO-verbandtrommel met enkele zelfhulpmedicijnen en voor noodgevallen een speciale tropenkit bij zich. In overleg met artsen die kennis hebben van aandoeningen in de tropen, bevat deze ook een aantal medicijnen die alleen op voorschrift verkrijgbaar zouden zijn.

Praktisch

 • Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer 3 liter drinkwater per persoon mee.
 • Draagt u lenzen, neem ook een reservebril (met zonneglazen!) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof in te doen! Droge lucht vermindert het draagcomfort.
 • Voldoende luchtige kleding (lange broek, lange mouwen!), een hoofddeksel of -doek ter bescherming tegen felle zon.
Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’, ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.


Vaccinatie

Verplicht
Als u binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Panama binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Panama zelf komt ook Gelekoorts voor.

Malaria
In Panama komt in sommige gebieden malaria voor. Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malariagebied altijd direct contact op met een arts.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.


Veiligheid
Algemeen
Panama is een van de veiligste, vriendelijkste en rustigste landen van Latijns Amerika. Op het gebied van criminaliteit begint dat imago echter te veranderen. Het gaat daarbij over het algemeen om kleine delicten zonder geweld zoals diefstal. Voor veel Panamezen is de toerist een rijke westerling in het bezit van dure spullen. Het enige wat hiertegen te doen is, is er niet mee te koop lopen. Enkele tips:
 • Laat sieraden en dure horloges zoveel mogelijk thuis.
 • Stop camera’s in een tas;
 • Ga niet met een overvolle portemonnee een kopje koffie afrekenen. Grote geldbedragen, belangrijke papieren etc. kunnen in bijna elk hotel in bewaring worden gegeven. Sommige hotels hebben privé-kluisjes te huur (iedere buitenlander moet overigens wel altijd een paspoort bij zich dragen).
 • Tassen, jassen of camera’s niet om de rugleuning van een stoel, zelfs niet in ’goede’ hotels of restaurants waar alleen maar buitenlanders komen. Op de grond tussen je voeten of om een stoelpoot is veiliger.
 • Een rugzak is diefstalgevoelig, op drukke pleinen of straten en in de bus is een ’buikzak’ beter te overzien.
 • Laat nooit waardevolle spullen achter in een huurauto. Alleen toeristen kunnen zich de luxe van een huurauto veroorloven en ze zijn duidelijk herkenbaar aan het nummerbord.
 • Maak kopieën van de belangrijkste bladzijden van uw paspoort (voorblad met uw naam en foto plus de plaats waar de entreestempel staat die u bij binnenkomst in Panama heeft gekregen) en uw rijbewijs. Bewaar de originelen in de kluis bij uw hotel en legitimeer u met de kopieën
Darién
Vooral in het deel van het Darién National Park tegen de grens met Colombia, de Darién-Gap, kunnen plaatselijk geweld, plundering en gevechten voorkomen door drugssmokkelbendes en Colombiaanse Farc-rebellen. Stel u van te voeren ter plaatse op de hoogte van de actuele situatie, reis zoveel mogelijk per vliegtuig en in een groep olv. een gespecialiseerde gids naar plaatsen die onder bescherming staan van de Panamese politie.

Kijkt u ook de website van het www.minbuza.nl voor hun visie op en informatie over de actuele situatie.

Stormseizoen
Panama ligt buiten de zone waarbinnen tropische wervelstormen kunnen overtrekken.

Reizigsters
Het is raadzaam om in Panama mannen vanaf het begin duidelijk te maken in hoeverre u in hun gezelschap en belangstelling geïnteresseerd bent. De wijze en tijdstip (bv. 's avonds) waarop u zich op straat begeeft, kleding en uitstraling helpen daarbij. • materialen en uitrusting

 • geld op reis

 • autohuur

 • overige informatie

Materiaal & uitrusting
 • Dagrugzak (10 liter)
 • Lichte wandelschoenen
 • Sandalen of (hut)slippers
 • Luchtige kleding
 • Regenkleding
 • Warme kleding
 • Zonnehoed of pet
 • Zwemkleding
 • GELDIG paspoort
 • Kopieën van reisdocumenten
 • Zonnebrandolie
 • Zonnebril
 • Anti-insektenmiddel
 • Zaklamp
 • Lippencreme met UV-filter


Bagage mee op reis
Door de temperatuurverschillen en de moeilijk te voorspellen weersomstandigheden, is het belangrijk om op alles voorbereid te zijn. Voor het verblijf op zeeniveau, zoals in de omgeving van Panama-Stad en Bocas del Toro adviseren wij luchtige zomerkleding. Om uzelf tegen muggen te beschermen kunt u DEET (Tropenzorg) meenemen of lokala in Panama het goedkopere anti-muggenspul 'Off' kopen (check www.off.com). Om u te beschermen tegen de zon, raden wij aan een dunne lange broek en T-shirt met lange mouwen mee te nemen. 
Voor de hooggelegen gebieden rond Boquete kan het vooral in de avond flink afkoelen. Een lange broek en trui is daar geen overbodige luxe. Voor de wandelingen moet u absoluut stevige bergschoenen meenemen. Buiten de nationale parken worden lichte gympen geadviseerd. Tegen de regen volstaat een regencape, die gemakkelijk in de rugzak past. Neem vooral niet een te kleine rugzak mee, aangezien er altijd ruimte moet zijn voor voldoende water, zonnebrand, en andere noodzakelijke spullen. Een klamboe meenemen is niet noodzakelijk.


Geld mee op reis

De nationale munt van Panama is de balboa. Deze heeft dezelfde waarde als de Amerikaanse dollar. Wij adviseren u voor uw vertrek om de meest recente wisselkoers te raadplegen via www.wisselkoers.nl of www.oanda.com. Panama beschikt over eigen munten in de nominaties van 1, 5, 10, 25 en 100 cent en tegen het einde van 2012 ook $ 5. De munten hebben dezelfde waarde als de US$. Voor betalingen met papiergeld worden alleen de Amerikaanse biljetten geaccepteerd van 1, 2, 5, 10, 20, 50 en 100 dollar. Voor betalingen met papiergeld worden alleen de Amerikaanse biljetten geaccepteerd van 1, 2, 5, 10 en 20 dollar. Biljetten van 50 en 100 US$ zijn vaak al een probleem en kunnen alleen in grote winkels en supermarkten worden gebruikt.

Houdt u er rekening mee dat wanneer u met een biljet van US $ 50 of meer betaalt, u om gegevens (paspoortnummer + naam) wordt gevraagd. Op veel plaatsen zal men de US$ biljetten van 50 en 100 niet accepteren. Het is aan te raden om zo min mogelijk deze biljetten mee te nemen. Overigens als u in Panama pint zullen er ten hoogste biljetten van US $ 20 uit de pinautomaat komen. Tijdens de reis dient u rekening te houden met bijkomende kosten zoals maaltijden, drankjes, optionele excursies, fooien, brandstof voor de huurauto en uitgaven van persoonlijke aard. We geven jullie een paar bedragen van entrees die niet zijn inbegrepen in de reissom en die ter plaatse moeten worden betaald: Panama Canal Museum in Casco Viejo US$ 2 pp (kinderen tot en met 11 jaar US$ 0,75); Miraflores-sluizen en het erbij behorende museum US$ 15 pp (prijs onder voorbehoud van wijzigingen). Voor de taxirit op dag 11 van Panama Stad naar het Gamboa Rainforest Resort dienen jullie rekening te houden met een bedrag van ca. US$ 40 voor 2 personen. Voor een 3e en 4e persoon betaal je ca. US$ 6 pp bij. Dit zijn uiteraard richtprijzen. 

Om u een indicatie te geven van het 'geld op reis', dient u rekening te houden met een minimaal bedrag van € 500 per persoon. Vanzelfsprekend is dit bedrag sterk persoonsgebonden en ook weer afhankelijk van de leeftijd van de kinderen. Kleine kinderen eten iets kleinere porties. Wij adviseren jullie om niet teveel cash euro's mee te nemen, het wisselen kan slechts op enkele plekken en vaak tegen een ongunstige koers. Er zijn voldoende pinmogelijkheden ter plaatse. In elke verblijfplaats is een bank gevestigd waar met VISA en Mastercard geld kan worden gepind (behalve in Santa Catalina!). In het geval dat uw bankpas voorzien is van een Maestro/Cirrus logo, kunt u bij de meeste banken geld opnemen. Bellen met de mobiele telefoon kost ruim € 2,- per minuut, daarom raden wij aan gebruik te maken van een telefoonkaart. Kaarten zijn in alle supermarkten te koop. Voor € 5,- kunt u ongeveer een half uur bellen naar een vast nummer in Nederland.Hoe verplaatst u zich ter plekke
Tijdens de reis maken jullie gebruik van verschillende transportmiddelen zoals de auto, de boot, een binnenlandse vlucht en de trein.


Autohuur Panama

Tijdens deze reis heeft u 6 dagen lang de beschikking over een huurauto. Bij de reissom is inbegrepen ongelimiteerde aantal km's, one way drop off kosten (David - Panama-Stad) en belastingen. De volgende categorie auto zit bij de reissom inbegrepen afhankelijk van de grootte van het gezin: 

• bij 2-3 deelnemers: Kia Sportage 4x4 of vergelijkbaar
• bij 4 deelnemers: Toyota Fortrunner 4x4 of vergelijkbaar
• bij 5-6 deelnemers : Kia Carnival 4x4 of vergelijkbaar

De huurauto die bij deze reis is inbegrepen wordt ondergebracht bij Alamo, een maatschapij waar SNP samen met haar lokale agent prettig mee samenwerkt. De reissom van de autohuur is gebaseerd op een bestuurder vanaf 25 jaar. De autohuur is mogelijk vanaf 23 jaar, doch hiervoor geldt dan een kleine toeslag (op aanvraag). 

Indien u u de beschikking wilt hebben over een grotere huurauto, dan adviseren wij u hierin graag. 

Voor een overzicht van de huurvoorwaarden klik hier.   Informatie over uw huurauto
Bij deze reis is een auto met hoge wegligging inbegrepen. Reizigers van SNP hebben ons duidelijk laten weten dat dit een plus is. "De huurauto was een perfecte oplossing en inderdaad wel noodzakelijk in functie van de kwaliteit van de verharde wegen", aldus een SNP-reiziger.


 • laatste nieuws

Laatste Nieuws
 • Let op! Indien u via de Verenigde Staten naar Panama vliegt, moet u een ESTA-formulier invullen. Bij het invullen hiervan dient u goed te letten op het correct invullen van een o (letter 'o') en een 0 (cijfer '0'). In het paspoortnummer van de Nederlandse reisdocumenten komt namelijk de letter "O" niet voor. Het is wel mogelijk dat het paspoortnummer het cijfer "0" (nul) bevat. Het is om die reden belangrijk dat u nooit de letter “O” invult maar alleen het cijfer “0” nul. De ervaring leert ons dat als men bij het paspoortnummer per abuis de letter O invult in plaats van het cijfer 0, u wel een bevestiging van ESTA krijgt, maar toch op de vlucht geweigerd wordt.
 • 14-04-2014: Omdat de Aloutta Lodge nieuwe eigenaren heeft, is een bezoek aan deze lodge niet meer mogelijk


 • per vliegtuig

 • startpunt-eindpunt

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Panama City.

SNP regelt graag de vlucht naar uw bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Nota bene
Wij raden u aan uw vlucht tegelijkertijd met uw arrangement te boeken.Airporthotel
Schiphol PARK-SLEEP-FLY ARRANGEMENT
Begin uw vakantie relaxed met een overnachting in het comfortabele Courtyard by Marriott Hotel. `s Avonds op uw gemak naar Schiphol reizen, luxe overnachten, genieten van een uitgebreid ontbijtbuffet en gratis airport shuttle. Reist u milieubewust en comfortabel per trein, dan kunt u met de gratis hotelshuttle eenvoudig vanaf Schiphol het hotel bereiken. Indien u toch voor de auto kiest, kunt u uw auto tot 16 dagen gratis parkeren bij het hotel; daarmee kost uw overnachting amper meer dan de prijs van lang parkeren op Schiphol!
Meer informatie.


Startpunt
Panama-Stad


Eindpunt
Panama-Stad


Prijsinformatie

Data en prijzen

16 april 2014 - 31 augustus 2014
€ 1865 2 personen, tweepersoonskamer
€ 1527 3 personen, driepersoonskamer
€ 1452 4 personen, 2x tweepersoonskamer
1 september 2014 - 19 december 2014
€ 1865 2 personen, tweepersoonskamer
€ 1527 3 personen, driepersoonskamer
€ 1452 4 personen, 2x tweepersoonskamer
20 december 2014 - 31 december 2014
€ 1965 2 personen, tweepersoonskamer
€ 1597 3 personen, driepersoonskamer
€ 1502 4 personen, 2x tweepersoonskamer

Reserveringskosten

 • reserveringskosten € 15,- per boeking
 • bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)

Toelichting

 • Prijzen zijn per persoon, exclusief heen-en terugreis.
 • Kinderen krijgen korting op de reissom. Zie onder ’kinderkortingen’.
 • Bij een gezin van twee personen, waarbij het kind jonger is dan 12 jaar, geldt er geen kinderkorting.
 • De exacte prijs voor een reisgezelschap krijg je door in de prijslijst op de knop ‘prijs’ te klikken en de gevraagde gegevens in te vullen. Wil je boeken, klik dan op ‘boek’.
 • Zijn er speciale wensen of is er een bijzondere samenstelling van het reisgezelschap, neem dan contact op met sales@snp.nlof bel +31(024)3277000

Kinderkortingen


Extra mogelijkheden bij Panama - met de kids

Andere SNP reizen die bij deze reis aansluiten

Panama Caribe * San Blas eiland Akwadup

Code 266515 LA avontuur op maat, 3 dagen
vanaf € 468,- per persoon
select

Panama Caribe * San Blas eiland Yandup

Code 266517 LA avontuur op maat, 3 dagen
vanaf € 418,- per persoon
select
Om de SNP website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.