SNP WWW 2014 04 02 1023
Code 284202 LA individuele reis
Niveau
       
 
Accommodatie
       
 
Waardering
 

Nepal - Mount Everest & Gokyo-meren, 22 dagen

Naar de hoogste bergen van de wereld, wandelvakantie langs lodges

Een lodgetrektocht naar de Mount Everest is een eersteklas trekkingavontuur. De hoogste bergen ter wereld, de rijke sherpa cultuur en de landschappelijk zeer fraaie omgeving zijn uitstekende redenen om uw wandelvakantie te besteden aan het lopen van deze trektocht. U wandelt 17 dagen door het Solo-Khumbu gebied en bezoekt het Gokyo dal, Kala Patar en het Everest Basecamp. Één van de mooiste tochten in de hele Himalaya.

 
Een fantastische trekking door de indrukwekkende Himalaya. Gokyo Ri en Kala Patthar zijn letterlijk én figuurlijk ade...
Bekijk alle reviews (4)
Uniek aan deze reis
 • 17-daagse lodgetrekking
 • Gokyo Ri én Kala Patar
 • professionele begeleiding
 • retourvlucht Lukla
vanaf
per persoon
Na aankomst in Nepal vliegt u naar Lukla. Vanaf hier begint u rustig aan de tocht omhoog naar de blauwe meren van Gokyo. In het programma is ruim tijd opgenomen om te acclimatiseren. U keert vervolgens terug door de Gokyo vallei en gaat via de Khumbu vallei en het schitterende klooster van Tengboche richting de Everest. Het absolute hoogtepunt van deze tocht is de beklimming van de 5500 meter hoge Kala Patar. Vanaf hier heeft u uitzicht op alle van Everest expedities bekende plaatsen zoals het basecamp, de Khumbu Icefall, de West-Ridge en natuurlijk de top zelf.
Deze pittige trekking brengt u regelmatig boven de 4000 m. Hoogste punt is 5500 m. Het zal duidelijk zijn dat een goede conditie en enige ervaring met bergwandelen eerste vereisten zijn. De acclimatiatie/opbouw van deze reis is goed. Tijdens deze tocht loopt u op sommige dagen slechts 2 tot 3 uur, omdat u vanwege de hoogte niet langer kan stijgen. Op de langste wandeldagen van deze reis loopt u tussen de 5 en 7 uur per dag. Met de pauzes en bezoeken aan tempels en bergdorpen hierbij opgeteld bent u per dag 7 tot 9 uur onderweg, waarbij u regelmatig stevig klimt en daalt. Naast de wandeldagen zijn er een aantal vrije dagen ingelast, in Namche en in Lukla of Pakding, om aan de hoogte te wennen.
boeken & kaarten
de meest complete online boeken-en kaartenwinkel naar de webshop
 • dag tot dag

 • praktisch

 • van belang

 • extra

 • actueel

 • heen- en terugreis

 • reviews

 • 1

 • 2

 • 3

 • 4

 • 5

 • 6

 • 7

 • 8

 • 9

 • 10

 • 11

 • 12

 • 13

 • 14

 • 15

 • 16

 • 17

 • 18

 • 19

 • 20-21

 • 22

 • NB Programma

 • kaart

Programma
Na aankomst in Kathmandu wordt u opgewacht door de lokale agent voor een transfer naar het hotel. Afhankelijk van het tijdstip van aankomst heeft u de rest van de dag de tijd om Kathmandu en omgeving te ontdekken. U verblijft in een goed hotel in de toeristenwijk Thamel. Vanuit hier kunt u eenvoudig te voet het oude centrum gaan ontdekken. Stoepa's, pagoden, paleizen en rijk bewerkte patriciërshuizen omzomen de drukke straten. U ziet overal de verwevenheid tussen het hindoeïsme en boeddhisme. U loopt tussen riksja’s, handkarren, vrouwen in kleurige sari’s en mannen met bepakking. U proeft de sfeer op Durbar Square. Rond het plein liggen dicht bij elkaar de Kumuri Bahal (de residentie van de levende godin), de Narayan-tempel, Kasthamandap, Mahadeva- en Parvati-tempel en het oude koningspaleis.

Overnachting in
Kathmandu

Programma
Vandaag is de hele dag ter vrije besteding. U kunt eenvoudig een taxi nemen naar één van de vele bezienswaardigheden. Pashupatinath is een van de belangrijkste Hindoeïstische tempels van Nepal met een Shiva-tempel en verschillende verbrandingsplekken aan de oevers van de Bagmati. Een van de meest in het oog springende tempels ligt op een heuvel. Trappen bezet door bedelaars en bezocht door talrijke rhesusapen leidden naar de uitbundig versierde tempel van Swayambunath. De ogen van Boeddha kijken vanuit hier over de gehele stad en de omringende vallei. Aan de rand van de stad ligt eveneens de enorme Bodnath stoepa, die vooral 's ochtends en 's avonds door pelgrims bezocht wordt. U maakt u kennis met bijzondere religieuze gebruiken van de vriendelijke Nepalese bevolking. Van de twee andere koningssteden Patan en Bhaktapur heeft de laatste haar middeleeuwse karakter het beste bewaard. Pottenbakkers, smeden en juweliers hebben elk een eigen stukje van de stad. De meeste inwoners zouden echter het beste te omschrijven zijn als ‘stadsboeren’. Ze leven van rijst- en graanbouw. Het Paleis met de 55 ramen, de pagode Nyatapola, het priesterhuis Puchhari met het beroemde pauw-venster, de gouden Poort, het zijn slechts een paar van de vele verlokkingen van deze ongewone stad.

Overnachting in
Kathmandu

Programma
U staat vroeg op om naar het vliegveld te gaan voor uw binnenlandse vlucht van Katmandu naar Lukla (2840 m). Hier staan u gids en drager op u te wachten. U daalt af in de vallei van de Dudh Koshi (melk-rivier) en bereikt het laagste punt (2510 m) van deze trek. Vanaf hier gaat u in noordelijke richting verder door de kloof naar Phakding (2610 m). In Phakding overnacht u in een lodge. Wandelduur: 2-3 uur, dalen 200 m, klimmen 50 m.

Overnachting in
lodge in Phakding

Programma
Via Phakding wandelt u naar Namcha Bazar (3440 m), het belangrijkste centrum van het Solo Khumbu gebied. Vandaag bereikt u Sagarmatha (Everest) Nationaal Park. U logeert in Namche. Het dorp ligt als een amfitheater geterrasseerd tegen een helling en kijkt uit op de indrukwekkende westwand van de Thamserku. Hier verblijft u twee nachten, om aan de hoogte te wennen. Wandelduur: 5-6 uur, klimmen 1000 m, dalen 100 m.

Overnachting in
lodge in Namche Bazar

Programma
Rustdag in Namche Bazar, de hoofdstad van Sherpa-land. U heeft een dag nodig om te acclimatiseren. Dit biedt u de gelegenheid een bezoek te brengen aan het bijzonder interessante Everest-museum. Bovendien kunt u vlak bij Namche genieten van een schitterend uitzicht op Everest (8848 m), de Lhotse (8501 m) en de Ama Dablan (6856 m). Ook is het mogelijk om een halve dagtocht naar het Everest View hotel te maken dat op 3790 m ligt. De acclimatisatie kan voorspoediger gaan indien er even naar grotere hoogte wordt geklommen (niet al te inspannend) om vervolgens weer op lagere hoogte te overnachten. Dit moet u echter alleen doen als u zich fit voelt.

Overnachting in
lodge in Namche Bazar

Programma
Via Kumjung klimt u naar een klein pasje, de Mong La ( 3975 m). Vanaf hier daalt u af naar Photse Thenga, een verzameling van enkele kleine lodges naast de rivier. Photse Thenga ligt op 3680 m. Wandelduur: 2-3 uur, klimmen 530 m, dalen 290 m.

Overnachting in
lodge in Phortse Thenga

Programma
Een korte dag brengt u in Dole, gelegen op 4010 m. Vanwege de toename in hoogte is het uitgesloten nog verder te lopen. Als u zich na de lunch fit voelt kunt u gerust nog een korte wandeling maken. Wandelduur: 1-2 uur, klimmen 410 m.

Overnachting in
lodge in Dole

Programma
Vandaag loopt u naar Machermo, een iets grotere nederzetting gelegen in een mooie vallei met veel akkers om het dorp heen. Machhermo ligt op 4410 m. In Machermo is er ook een rescue post waar iedere dag een lezing wordt gegeven over hoogteziekte. Een aanrader om gratis bij te wonen. Wandelduur: 1-2 uur, klimmen 320 m.

Overnachting in
lodge in Machhermo

Programma
In een halve dag loopt u naar Gokyo Village (4790 m). U loopt nu naar de bron van de Dudh Koshi: de enorme Ngozumpa gletscher. Tussen de westelijke morene en de bergen zijn een aantal (heilige) meren ontstaan. Gokyo is gelegen bij het derde meer waar we langskomen. Wandelduur: 3-4 uur, klimmen 350 m.

Overnachting in
lodge in Gokyo Village

Programma
Doorzetters kunnen de Gokyo Ri (5360 m) beklimmen voor een uitzicht op de Everest, de Nuptse (7879 m) en zelfs, met helder weer, de Makalu (8475 m). Dit uitzichtspunt ligt vlak boven Gokyo village maar u zult merken dat de ijle lucht voelbaar is op deze hoogte. Deze tocht neemt ongeveer 4 uur in beslag, waarbij u 570 m moet klimmen en dalen. Na de afdeling naar de lodge nuttigt u de lunch en daalt u verder af naar Nha (4400 m). U loopt nu via de andere zijde van het Gokyo dal weer naar beneden. Wandelduur 2 uur, dalen 350 m.

Overnachting in
lodge in Nha

Programma
Via een andere route langs de dorpen Thore en Thare daalt u af naar Phortse (3890 m). Wandelduur 4-5 uur, dalen 550 m.

Overnachting in
lodge in Phortse

Programma
U buigt nu naar de vallei van de Imja Khola (oost-noordoostelijke richting) af. U wandelt door Pangboche , waar het oudste klooster van Khumbu staat. Regelmatig passeert u gebedsmuren - altijd aan de linkerkant- met 'mani-stenen'. U stijgt tot boven de boomgrens en het landschap verandert dramatisch. Uiteindelijk komt u uit in Pheriche (4240 m). Wandelduur: 4-5 uur, klimmen 450 m, dalen 100 m.

Overnachting in
lodge in Pheriche

Programma
U loopt in een rustig tempo naar Lobuche (4910 m) en passeert de gedenktekens voor omgekomen Sherpa's bij Everestbeklimmingen. U overnacht bij de uitlopers van de Khumbu gletsjer. Wandelduur: 4-5 uur, klimmen 700 m.

Overnachting in
lodge in Lobuche

Programma
Van Lobuche via Kala Patar naar Gorakhshep. Hoogste punt en hoogtepunt van de reis! 's Ochtends heel vroeg begint u aan de slopende beklimming van de 5630 m. hoge Kala Patar, ofwel Zwarte Berg. Voor velen is dit het hoogste punt dat zij tot dusver hebben bereikt en weinigen zullen ooit hoger komen - een onbeschrijflijk gevoel! Met het uitzicht wordt de zware tocht in één klap beloond. Vanaf hier gezien lijkt de Nuptse, zelf "slechts" 7620 m, hoger dan de 8848 m metende Mount Everest, die hier nog meer dan 3000 m boven ons uittorent. U overnacht in Gorakhshep. Wandelduur: 2-3 uur, klimmen 250 m. Vanaf daar naar Kala Patar stijging 410 m, daling 410 m, wandelduur 4 uur.

Overnachting in
lodge in Gorakhshep

Programma
Vanuit Gorakshep brengt u vandaag een bezoek aan het Mount Everest Basecamp. De tocht naar deze bijzonder plek die de uitvalsbasis vormt voor alle Everest beklimmingen duurt ongeveer 6 uur. Aan het einde van de dag keert u terug naar Lobuche. Wandeling naar Basecamp: stijging 220 m, daling 200 m, wandelduur 4 uur. Wandeling naar Lobuche dalen 250 m, wandelduur 2 uur.

Overnachting in
lodge in Lobuche

Programma
Van Lobuche naar Dingboche (3750 m). Vandaag begint u met de afdaling en kunt u de steeds rijkere lucht in uw longen opzuigen. Wandelduur: 3 uur, dalen 640 m.

Overnachting in
lodge in Dingboche

Programma
Vanuit Dingboche wandelt u verder naar beneden. Onderweg maakt u een stop bij het Everest View Hotel, een van de hoogstgelegen hotels ter wereld en een oase van luxe midden in een woestenij van steen en ijs. U overnacht in Tengboche. Wandelduur: 5-6 uur, klimmen 70 m, dalen 550 m.

Overnachting in
lodge in Tengboche

Programma
In de ochtend heeft u eerst de tijd voor een bezoek aan het befaamde Tengboche klooster. Dit is het voornaamste Boeddhistische klooster in het Khumbu-gebied. In december 1989 brandde het geheel uit. Direct hierna werd gestart met de herbouw, die inmiddels is voltooid. In de middag trekt u verder naar Monjo, vlak achter Namche Bazar. Wandelduur: 5-6 uur, klimmen 350 m, dalen 1400 m.

Overnachting in
lodge in Monjo

Programma
Op deze laatste trekkingdag wandelt u rustig van Monjo naar Lukla. Daar wacht het comfort van een heerlijke warme douche. Wandelduur: 4-5 uur, klimmen 250 m, dalen 400 m.

Overnachting in
lodge in Lukla

Programma
Met een spectaculaire vlucht neemt u afscheid van het Solu-Khumbu-gebied. Als we terugkijken, ziet u de witte pieken die u zo dicht bent genaderd. De rest van de dag en de volgende zijn ter eigen besteding in Kathmandu. U slaapt 2 nachten in het hotel waar u aan het begin van de reis ook sliep.

Overnachting in
Kathmandu

Programma
Afhankelijk van de vluchttijd wordt u in de loop van de dag naar de luchthaven gebracht voor u aansluitende vlucht.

NB Programma

De vlucht van Kathmandu naar Lukla en van Lukla terug naar Kathmandu kan alleen plaatsvinden wanneer de weersomstandigheden dit toelaten. Als het weer slecht is kan deze vlucht geannuleerd worden. In dat geval zijn eventuele meerkosten als gevolg van de vertraging voor eigen rekening.Detailkaart
 
 • accommodaties

 • inbegrepen

 • niveau

 • reisgezelschap

 • reisperiode

Over de accommodaties

In de steden overnacht u in goede, nette hotels op 2-persoonskamers met eigen wc en douche. Tijdens de trektocht brengt u de nacht door in eenvoudige ‘lodges’. Hier komt u makkelijk in contact komt met de lokale bevolking. Deze lodges zijn vaak fraai gelegen en opgetrokken uit natuursteen of bamboe. Het sanitair is simpel en dient meestal te worden gedeeld met andere gasten. In de meeste gevallen slaapt u op tweepersoonskamers, maar heel soms komt het voor dat u gedwongen bent op meerpersoonskamer te overnachten. Het is niet mogelijk om vooraf een eenpersoonskamer te boeken, maar vaak is dit in de praktijk wel mogelijk. Lodges zijn niet te reserveren: wie het eerst komt, het eerst maalt. In de ochtend stuurt uw gids vaak de drager vooruit om alvast de accommodatie voor die avond vast te leggen. In de lodge's zijn eenvoudige bedden met matrassen aanwezig. Als het erg koud is zijn er ook dekens als aanvulling op uw eigen slaapzak. U dient echter ten alle tijden een eigen slaapzak mee te nemen.

Vanwege de kou op de hoogste overnachtingsplaatsen raden we u aan een donsslaapzak mee te nemen die u bij tien graden onder nul nog warm houdt.

Tijdens een lodgetrekking in Nepal kunt u in de lodges of homestays soms, maar zeker niet overal, elektrische apparaten opladen. Stroom is er vaak alleen 's avonds (als de zonnepanelen de accu's hebben opgeladen) en de spanning varieert nog al. Op bewolkte dagen is er vaak helemaal geen stroom beschikbaar. Plekken die zijn aangesloten op het reguliere stroomnetwerk hebben regelmatig stroomstoringen, dus ook daar heeft u niet altijd toegang tot stroom. Voor het opladen van elektrische apparatuur zoals telefoons en accu's van camera's wordt in de lodges meestal een kleine vergoeding gevraagd. Wij raden u aan om tijdens een lodgetrekking minimaal 1 reserve accu voor uw camera mee te nemen. Tijdens een kampeertrekking is het raadzaam om meer dan 1 reserve accu mee te nemen aangezien u tijdens deze tochten zelden of nooit toegang heeft tot stroom.                       Comfort en stijl van onze accommodaties
Voor meer info over het comfort en de stijl van een SNP accommodatie, klik hier.


Over de maaltijden
In Kathmandu verblijft u in een hotel op basis van logies en ontbijt. De maaltijden tijdens de lodgetrektocht zijn niet inbegrepen. U kunt in de meeste lodges a la carte bestellen. Vaak is er een ruime keuze uit goede en hygiënisch bereide maaltijden voor slechts €3 tot €5 per maaltijd. Rekent u op ongeveer €20 tot €25 per dag voor 3 maaltijden, thee, drankjes en drinkwater.


Duurzaamheid
Onze lokale partner organisatie in Nepal is zeer begaan met het welzijn van de lokale bevolking in de gebieden in Nepal waar wij trektochten organiseren. De Pasang Lamu Foundation, opgericht door onze lokale partner, is mede-initiatiefnemer voor het ziekenhuis van Lukla, verstrekt studiebeurzen aan kansarme kinderen, voorziet afgelegen dorpen van groene stroom en probeert lokale gemeenschappen te laten profiteren van bergtoerisme. Verder wordt er tijdens al onze kampeertrektochten alleen op aardgas gekookt waardoor we geen brandhout hoeven te gebruiken en ontbossing tegen proberen te gaan.


Inbegrepen
 • overnachtingen in Kathmandu op basis van logies en ontbijt
 • overige overnachtingen in lodges op basis van logies
 • transfers volgens programma
 • binnenlandse retourvlucht Lukla-Kathmandu (exclusief luchthavenbelasting)
 • parkentrees
 • bagagevervoer door dragers (tot 12 kg persoonlijke bagage)
 • lokale gids
 • kaart (wordt ter plekke overhandigd)
 • boekje 'Te gast in Nepal'


Niet inbegrepen
 • vliegreis Amsterdam-Kathmandu v.v.
 • vervoer naar en van Schiphol
 • visakosten (USD 40)
 • overige toegangsgelden
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • fooien voor lokale gidsen, dragers en chauffeurs
 • overige maaltijden


Reserveringskosten
 • reserveringskosten € 15,- per boeking
 • bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)


Over de activiteiten
De feitelijke tocht naar de Mount Everest duurt 17 dagen. Een aanzienlijk deel van de tijd loopt u ruim boven de 4000 meter, met de 5550 Kala Pattar als hoogste punt. Het zal duidelijk zijn dat dit een pittige tocht is waarvoor een goede conditie en ervaring met het lopen in de bergen een eerste vereiste is. U wandelt grotendeels over goed begaanbare, soms echter wel steile, eeuwenoude voetpaden, die hier nog steeds de enige verbindingswegen vormen. De opbouw van de Himalaya is zodanig, dat men zonder alpinisme over deze paden tot zeer dicht bij de "ware reuzen" kan komen. Tijdens de tocht heeft u voldoende tijd om rustig te fotograferen of gewoon even uit te rusten en te genieten. Gemiddeld wordt per dag zo'n 4 tot 7 uur gelopen. De zwaarte wordt mede bepaald door de primitieve omstandigheden, de duur van de trek en de mogelijk wisselende weersomstandigheden waarmee u gedurende de trek te maken krijgt.


Minimum aantal deelnemers
2


Over de groepssamenstelling
Individueel


Geschikte reisperiode
Deze reis is te boeken vanaf eind februari tot half mei, en vanaf half september tot eind november. De beste maanden zijn maart en oktober, maar ook het einde van februari en november geven grote kans op helder weer.
Het klimaat op het Indische subcontinent wordt bepaald door de moesson: van mei tot en met september regent het er veel. Daarom adviseren wij u om uw reizen in Nepal in het voor- en najaar te plannen. De wintermaanden zijn ook uitstekend voor reizen waarbij u niet op al te grote hoogte komt. Het is dan weliswaar wat kouder maar de luchten zijn over het algemeen nog helderder dan in het voor het najaar. Tijdens de moesson is een trektocht ondoenlijk. Nepal ligt ter hoogte van de Canarische Eilanden: het kan er in de dalen dus behoorlijk warm worden. In het voor- en najaar is het in de Himalaya vrijwel altijd droog en de temperatuur loopt overdag op tot 20/25 ºC, heerlijk wandelweer dus. Vanzelfsprekend neemt de temperatuur ’s avonds en op grotere hoogten af, zeker bij slecht weer. ’s Nachts kunt u dan met nachtvorst tot min 10 ºC te maken krijgen. In november en december kan het zelfs tot tot min 20 ºC dalen op grotere hoogtes! Soms komt mist voor: dan is het ook overdag aan de koude kant en blijft het kwik bij 10ºC steken. U moet dus op zomer en winter voorbereid zijn.


 • reisdocumenten

 • Visum

 • gezondheid

 • vaccinatie

 • veiligheid

Reisdocumenten

Voor een verblijf in Nepal hebt u een paspoort nodig, dat na vertrek uit dit land nog minstens 6 maanden geldig is. Ook een noodpaspoort is van toepassing.

N.B. Wij raden u aan om een kopie van uw paspoort mee te nemen op reis en dit apart van uw paspoort goed te bewaren voor noodgevallen (verlies of diefstal).

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Nepal (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. 

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).Visum

Visum Nepal
Voor een verblijf in Nepal van maximaal 90 dagen hebt u een een visum nodig. Uw paspoort moet minstens 1 lege visumpagina bevatten.
Er zijn twee mogelijkheden om het visum aan te vragen. Bij aankomst op de luchthaven van Kathmandu óf vooraf in Nederland.

Visum luchthaven Kathmandu
Een toeristenvisum kunt bij aankomst op de luchthaven van Kathmandu verkrijgen. U moet hiervoor één officiële pasfoto bij u hebben.
De visumkosten (2013) bedragen ca. USD 25 tot ca. USD 100 (afhankelijk van de verblijfsduur). Verlenging van een toeristenvisum tot maximaal 150 dagen is mogelijk. De extra visumkosten hiervoor bedragen ca. USD 20 vermeerderd met ca. USD 2 per verlengingsdag. Zorg ervoor dat u contant geld meeneemt om deze kosten te betalen. Reken op een ongunstige wisselkoers als u in €'s betaalt.

Visum in Nederland
Bij het Nepalese Consulaat in Amsterdam kunt u voor vertrek in Nederland reeds een visum verkrijgen. De kosten hiervoor zijn echter hoger dan dat u ter plekke een visum regelt on arrival. Het enige voordeel is dat u na aankomst op de luchthaven van Kathmandu niet hoeft te wachten op uw visum.

Visum India
Heeft u een vliegreis via India, inclusief een overnachting in Delhi, dan hebt u tegenwoordig ook een double-entry toeristen visum voor India nodig. Meer informatie hierover vindt u bij de landeninformatie van onze India-reizen. Dit visum dient u voor vertrek al in Nederland aan te vragen. Wacht u op doorreis alleen op de luchthaven van Delhi, dan heeft u géén visum India nodig indien u al een visum voor Nepal in Nederland heeft aangevraagd dat in uw paspoort staat. Heeft u echter nog geen visum voor Nepal in uw paspoort dan moet u voor een transit verblijf op de luchthaven van Delhi vooraf een transit visum aanvragen.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of consulaat van Nepal en India (zie nuttige adressen). Wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.Gezondheid
Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen, een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen en de reisleiding hierover in te lichten.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort').

Gezondheidszorg
De gezondheidsvoorzieningen in Nepal zijn niet te vergelijken met die in de Westerse wereld. Ook komen er ziekten voor die bij ons niet (meer) bestaan.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. De reisleider zal u ter plaatse adviseren over medische aspecten. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees erg voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed. De SNP reisleider heeft een uitgebreide EHBO-verbandtrommel met enkele zelfhulpmedicijnen en voor noodgevallen een speciale tropenkit bij zich. In overleg met artsen die kennis hebben van aandoeningen in de tropen, bevat deze ook een aantal medicijnen die alleen op voorschrift verkrijgbaar zouden zijn.

Praktisch
 • Draagt u een bril, hang deze met een koortje om uw nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van uw bril.
 • Draagt u lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee.
Hoogteziekte
Tijdens uw reis in Nepal (de grootste hoogten variëren van 3730 tot 5715 m) kunt u last krijgen van hoogteziekte. Door het lagere zuurstofgehalte op grote hoogte moet het lichaam meer rode bloedlichaampjes aanmaken voor zuurstoftransport. Gun uw lichaam de tijd daaraan te wennen en doe het rustig aan. Hoogteziekte is onvoorspelbaar, iedereen kan het krijgen. Het treedt gewoonlijk op vanaf 3000 meter hoogte. Symptomen zijn kortademigheid, hoofdpijn, gebrek aan eetlust, duizeligheid en slapeloosheid. Dit gaat na enkele dagen over. Hogerop kunnen deze symptomen terugkomen. Bij aanhoudende en ernstige verschijnselen, bv. braken, duizeligheid of hardkloppingen, dient u zo snel mogelijk af te dalen of een arts raadplegen. Heeft u ademhalingsproblemen, hoge bloeddruk of hartziekten, dan verzoeken wij u dringend uw arts te raadplegen.

Acclimatisatietips
Enkele tips om de acclimatisatie voorspoedig te laten verlopen:
 • Ga uitgerust op reis en drink vooraf niet veel alcohol.
 • Drink op hoogte veel water (4 à 5 liter per dag)
 • Drink geen of weinig koffie en alcohol.
 • Rook niet.
 • Vermijd slaap- en kalmerende middelen; deze verminderen ademhaling en zuurstofopname.
 • Rustig aandoen, programma zo nodig aanpassen.
 • Raadpleeg bij twijfel altijd de dokter (via uw gids, hotel of reisleider)
Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’ en 'Hoe blijf ik gezond in de hoogte'. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.


Vaccinatie


Verplicht
Als u binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Nepal binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Nepal zelf komt geen Gelekoorts voor.
Aanbevolen
Malaria prophylaxis wordt sterk aanbevolen, zeker wanneer u onderstaande gebieden bezoekt.

Bijzonderheden: Buiktyfusvaccinatie wordt aanbevolen bij een reis in Nepal van meer dan 2 weken. Laat u informeren over de risico's op Mazelen en Japanse Encephalitis.

Malariagebied
In Nepal komt het hele jaar Malaria voor op het platteland in de Terai-districten die aan India grenzen en in de Terai-valleien van Udaypur, Sindhupalchowk, Makwanpur, Chitwan en Dang (beboste gebieden).
Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts. 

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.


Veiligheid
Nepalese samenleving
Sinds enige tijd is de rust weer teruggekeerd in Nepal. Na de verkiezingen in april 2008 is de groep gekozen volksvertegenwoordigers begonnen met het schrijven van een nieuwe grondwet. Een grondwet die de monarchie definitief zal afschaffen en die Nepal zal omvormen tot een republiek. Dat is tenminste wat de maoïsten, die de verkiezingen hebben gewonnen en de grootste partij zijn in deze interim regering, hebben beloofd. Nadat deze maoïsten tussen 1996 en 2006 een gewapende opstand hebben gevoerd tegen de koning en het leger, regeren ze nu het land. Ondanks dat het democratische proces soms moeizaam verloopt, is het overal in het land rustig en wordt er nergens meer gevochten. Een enorme winst ten opzichte van een paar jaar geleden. Of de maoïsten hun belofte aan het volk om de armoede aan te pakken kunnen nakomen zal de komende decennia moeten blijken.

Veiligheid toeristen
Voor toeristen is er weinig veranderd: ondanks de opstand van de maoïsten was Nepal altijd al veilig voor toeristen, en dat is het nu nog steeds.
Het enige waar u als toerist af en toe hinder van ondervindt zijn stakingen, die het verkeer in Nepal soms een dag platleggen. Deze stakingen worden vaak van te voren aangekondigd en soms is een goede planning vereist om naar het beginpunt van uw trekking te reizen.
Verder komt u soms ook nog maoïsten tegen op de trekkingroutes die een donatie vragen. Officieel mogen ze dit van de partijleiding niet meer doen maar soms gebeurt dit toch nog. In dat geval betaalt u rond de 1000 rupee (ongeveer € 10). Daarvan krijgt u dan wel een nette kwitantie zodat u bij een volgende collecte kunt aantonen dat u al betaald heeft.

Veiligheid Kathmandu
Tenslotte is het beter om 's avonds in Kathmandu taxi's te nemen dan om alleen over straat te lopen. Dat is veiliger, maar bovendien ook een stuk praktischer vanwege de vele stroomstoringen die de hoofdstad van Nepal teisteren en Kathmandu 's avonds en 's nachts in duisternis hullen.


 • materialen en uitrusting

 • geld op reis

 • overige informatie

Materiaal & uitrusting
 • e-ticket plus één extra kopie van dit ticket
 • reisverzekering met dekking voor helikopter-redding
 • 3 pasfoto's voor de trekkingspermits
 • EHBO eenvoudige middelen
 • EHBO sporttape
 • Dagrugzak (25 - 40 liter)
 • Regenhoes voor rugzak
 • Plunjebaal, duffelbag of grote rugzak voor de overige bagage tijdens de trekking
 • Bergschoenen
 • Slaapzak (met comfortbereik tot - 10 graden Celsius)
 • Luchtige kleding
 • Regenkleding(regenjas en regenbroek)
 • Muts, sjaal en handschoenen
 • Warme kleding
 • Zonnehoed of pet
 • GELDIG paspoort
 • Kopieën van reisdocumenten
 • Zonnebrandolie
 • Zonnebril
 • Hoofdlamp
 • 2 Veldflessen (waarvan minimaal 1 van metaal en bestand tegen heet water)
 • Snacks (bijv. mueslirepen)
 • Handdoek voor tijdens de trekking
 • Toiletartikelen (biologisch afbreekbaar)
 • Lippencreme met UV-filter


Bagage mee op reis
Sinds 2013 is er een nieuwe bagagelimiet voor de vlucht naar Lukla. Tijdens deze binnenlandse vlucht is in totaal 15 kg bagage per persoon toegestaan, dit is dus inclusief handbagage. Bij elkaar mogen u 2 tassen dus slechts 15 kg wegen. Wij adviseren om de veldflessen in uw dagrugzak leeg mee te nemen en de warme kleding en regenjas aan te trekken tijdens de vlucht, zo blijft u eenvoudig onder de limiet.

Tijdens de trektocht kan iedere deelnemer tot maximaal 12 kg van zijn persoonlijke bagage afgeven aan de dragers. Verpak deze bagage apart, bij voorkeur in een plunjebaal, duffelbag of rugzak, waterdicht en makkelijk herkenbaar. Houdt u er rekening mee dat er niet altijd zachtzinnig met de bagage wordt omgesprongen; breekbare zaken moet u goed verpakken en spullen die kunnen lekken (toiletartikelen) kunt u het beste in plastic zakken doen. Over het algemeen is het goed mogelijk om uw bagage te beperken tot 12 kilo zodat (wanneer u dat niet wilt) u zelf niet meer hoeft mee te dragen dan een dagrugzakje met de spullen die u voor onderweg nodig heeft. Wilt u meer dan 12 kg afgeven aan de dragers, dan kunt u dit doen tegen betaling van € 10 per kilo voor de gehele trek. U moet dit aan het begin van de tocht kenbaar maken. Bagage die u op de trektocht niet nodig heeft, zoals een schone set kleding, boeken en waardevolle eigendommen, kunt u veilig achterlaten in het hotel in Kathmandu.

 

Belangrijk om mee te nemen: een kopie van uw paspoort, een kopie van de polis van uw reisverzekering en 5 pasfoto's. Twee voor het visum wanneer u dit bij aankomst in Kathmandu op de luchthaven wilt aanschaffen en 3 pasfoto's voor de trekkingpermits. De agent zal deze trekking permits voor u regelenGeld mee op reis
Tijdens de trektocht betaalt u alle maaltijden in de lodges zelf. Dit komt neer op ongeveer € 20 tot € 25 per dag voor 3 maaltijden en drankjes. Voorts zult u geld nodig hebben voor de fooien voor uw gids en uw drager, reken hierbij dat u ongeveer € 45,- kwijt bent. In Kathmandu heeft u per dag ook ongeveer € 15,- nodig voor lunch en diner (ontbijt is inbegrepen bij het hotel). De ervaring leert dat men over deze hele reis genomen zelden meer dan € 450,- kwijt is.
U kunt in Kathmandu op veel plekken pinnen. Wij adviseren u voordat de trekking begint het bedrag dat u nodig heeft voor de maaltijden en fooien te pinnen in Kathmandu. Daarnaast is het raadzaam een bedrag van € 200,- achter de hand te houden voor noodgevallen. Draagt u dit geld altijd op uw lichaam en laat het niet achter in uw hotelkamer of in de kamers in de lodges. Amerikaanse dollars en traveller cheques hoeft u niet perse mee te nemen.


Hoe verplaatst u zich ter plekke

Alle transfers over land (deels per privé auto met chauffeur en deels per openbaar vervoer) zijn inbegrepen. Naar en van Lukla neemt u een binnenlandse vlucht.Meer over deze reis
Bij wandelreizen in Nepal is het noodzakelijk een reisverzekering af te sluiten waarbij een helikopter-redding is inbegrepen in de polisvoorwaarden. Nepal is het enige land in Azië waar het eventueel mogelijk is om in geval van nood een helikopter in te schakelen. Uiteraard is er nooit een garantie dat helikoptervluchten kunnen plaatsvinden, een werkende telefoonverbinding en goede weersomstandigheden zijn noodzakelijk om een redding in gang te zetten.


 • laatste nieuws

Laatste Nieuws

20-3-2013: Tijdens de binnenlandse vlucht is in totaal 15 kg bagage per persoon toegestaan (dit is dus inclusief handbagage)

10-02-2013: Geldautomaten in Kathmandu weigeren steeds vaker dienst. Daarom is het noodzakelijk om het geld dat u tijdens uw reis nodig heeft contant vanuit Nederland mee te nemen in euro's. In Kathmandu kunt u deze euro's op veel plekken omwisselen. Neemt u ongeveer € 25 per reisdag mee vanuit Nederland, zowel voor trekkings als voor rondreizen. Tijdens een kampeertrekking zijn alle maaltijden inclusief en heeft u tijdens de trek geen contant geld nodig.
 • per vliegtuig

 • startpunt-eindpunt

Vluchtinformatie
Kies bij deze reis voor een retourvlucht Kathmandu NB. Arkefly heeft van oktober tot en met maart rechtstreekse vluchten (met een korte tankstop in Bahrein) naar Kathmandu voor een voordelig tarief met vertrek heen op vrijdag en terug vanaf Kathmandu op zaterdag. Deze kunt u ook via SNP boeken.

SNP regelt graag de vlucht naar uw bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Nota bene
Wij raden u aan uw vlucht tegelijkertijd met uw arrangement te boeken.


Airporthotel
Schiphol PARK-SLEEP-FLY ARRANGEMENT
Begin uw vakantie relaxed met een overnachting in het comfortabele Courtyard by Marriott Hotel. `s Avonds op uw gemak naar Schiphol reizen, luxe overnachten, genieten van een uitgebreid ontbijtbuffet en gratis airport shuttle. Reist u milieubewust en comfortabel per trein, dan kunt u met de gratis hotelshuttle eenvoudig vanaf Schiphol het hotel bereiken. Indien u toch voor de auto kiest, kunt u uw auto tot 16 dagen gratis parkeren bij het hotel; daarmee kost uw overnachting amper meer dan de prijs van lang parkeren op Schiphol!
Meer informatie.


Startpunt
Kathmandu


Eindpunt
Kathmandu


 • april 2014
 • Een fantastische trekking door de indrukwekkende Himalaya. Gokyo Ri en Kala Patthar zijn letterlijk én figuurlijk adembenemend.
 • de formule van de individuele reis maakt veel mogelijk wat anders wellicht niet kan
 • Van Lukla naar het Mount Everest Base Camp het mooiste berglandschap wat je kunt voorstellen dan zwaar en echt
 • Een fysiek, mentaal en spiritueel avontuur met en bij mensen waar we van kunnen leren en wat lang bij me zal blijven

Prijsinformatie

Data en prijzen

15 februari 2014 - 30 april 2014
€ 1295 2 personen (tweepersoonskamer)
€ 1215 3 personen (driepersoonskamer)
€ 1350 3 personen (een- en tweepersoonskamer)
€ 1185 4 personen (tweepersoonskamers)
15 september 2014 - 30 november 2014
€ 1295 2 personen (tweepersoonskamer)
€ 1215 3 personen (driepersoonskamer)
€ 1350 3 personen (een- en tweepersoonskamer)
€ 1185 4 personen (tweepersoonskamers)

Reserveringskosten

 • reserveringskosten € 15,- per boeking
 • bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)

Toelichting

 • prijzen zijn per persoon en exclusief heen- en terugreis

Extra mogelijkheden bij Nepal - Mount Everest & Gokyo-meren

Andere SNP reizen die bij deze reis aansluiten

Kathmandu-vallei * op de fiets

Code 284908 LA avontuur op maat, 3 dagen
vanaf € 676,- per persoon
select
Om de SNP website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.