SNP WWW 2014 04 02 1023
Gezien in SNP.NL magazine
Code 141025 R groepsreis
Niveau
       
 
Accommodatie
       
 
Waardering
 

Nepal - Mount Everest & Gokyo meren, 22 dagen

Langs de hoogste bergen van de wereld, wandelvakantie langs lodges, groepsreis

De tocht naar Mount Everest en de Gokyo meren betekent niet alleen maar een trek naar de hoogste berg ter wereld. Sagarmatha  - zoals de Nepali’s haar noemen – verkeert namelijk in goed gezelschap: ze wordt omringd door talloze bergen die oprijzen tot ver boven de zes- of zevenduizend meter en natuurlijk de meer dan 8000 meter hoge Lhotse. Combineer die spectaculaire bergwereld met de fascinerende wereld van de Sherpa bevolking en het mag duidelijk zijn waarom dit een van Nepals mooiste en spectaculairste trektochten is. Tijdens deze Himalaya reis loopt u 17 dagen langs de mooiste plekken in het Everest gebied!

 
Een prachtige tocht voor mensen met een goede conditie die tegen een stootje kunnen. Niet aan te raden voor hen die g...
Bekijk alle reviews (6)
Uniek aan deze reis
 • 17 wandeldagen in Everest gebied
 • deskundige lokale reisleider
 • bezoek aan Gokyo-dal
vanaf
per persoon
Als er één berg in Nepal is die tot de verbeelding spreekt, dan is dat toch wel de Mount Everest; de hoogste berg op aarde. En dat is niet ten onrechte want - ongeacht of je gefascineerd bent door kwalificaties als 'de hoogste' en de 'grootste’ - het spectaculaire gebied rond deze ‘berg der bergen’ staat garant voor een weergaloze trektocht. Na aankomst in Nepal vliegen we in op Lukla. Hier vandaan beginnen we rustig aan de tocht omhoog naar de blauwe meren van Gokyo en de uitzicht-top Gokyo Ri (5360m) . Over de minder bekende Cho La (pas) dalen we af naar de Khumbuvallei. We beklimmen de 5500 m. hoge Kala Patar. Vanaf hier heeft u uitzicht op alle van Everestexpedities bekende plaatsen zoals het Mount Everest Basecamp, de Khumbu Icefall, de West-Ridge en natuurlijk de top zelf. Met de mensen die nog puf genoeg hebben gaan we naar het Everest Base Camp op 5360m. We dalen vervolgens af door de Khumbu vallei langs dorpjes met Boeddhistische kloosters, Namche en Lukla, van waaruit we terugvliegen naar Kathmandu voor een cultuurrijk besluit van deze topreis.
boeken & kaarten
de meest complete online boeken-en kaartenwinkel naar de webshop
 • dag tot dag

 • praktisch

 • van belang

 • extra

 • actueel

 • heen- en terugreis

 • reviews

 • 1

 • 2

 • 3

 • 4

 • 5

 • 6

 • 7

 • 8

 • 9

 • 10

 • 11

 • 12

 • 13

 • 14

 • 15

 • 16

 • 17

 • 18

 • 19

 • 20

 • 21

 • 22

 • kaart

Programma
Vertrek naar Kathmandu waar u de volgende dag aankomt.

 1. Bodhnath stupa in Kathmandu
Bodhnath stupa in Kathmandu
Programma
Na aankomst in Kathmandu worden we naar ons hotel gebracht in de gezellige toeristenwijk Thamel. Hier slapen we 1 nacht en morgen vroeg vertrekken we weer naar de luchthaven om door te vliegen naar Lukla in het Everest gebied.

Overnachting in
Kathmandu

 1. nabij Phakding
nabij Phakding
Programma
Vroeg in de ochtend maken een spectaculaire bergvlucht van Katmandu naar Lukla (2840 m), waar onze lokale gidsen en dragers op ons wachten. We dalen af in de vallei van de Dudh Koshi (melk-rivier) en bereiken het laagste punt (2510 m) van deze trek. Vanaf hier gaan we in noordelijke richting verder door de kloof naar Phakding (2610 m). Wandelduur: 2-3 uur, 200 m dalen, 50 m klimmen.

Overnachting in
Phakding (2610 m)

 1. op weg naar Namche
op weg naar Namche
Programma
Van Phakding stijgen we naar Namcha Bazar (3440 m), het belangrijkste centrum van het Solo Khumbu gebied. Vandaag bereiken we Sagarmatha (Everest) Nationaal Park. We logeren in Namche (of in het boven Namche gelegen Chorkung). Het dorp ligt als een amfitheater geterrasseerd tegen een helling en kijkt uit op de indrukwekkende westwand van de Thamserku. Wandelduur: 5-6 uur, klimmen 1000 m, dalen 170 m.

Overnachting in
Namche Bazar (3440 m)

 1. markt in Namche Bazar
markt in Namche Bazar
Programma
Rustdag in Namche Bazar, de hoofdstad van Sherpa-land. We hebben een dag nodig om te acclimatiseren. Dit biedt ons de gelegenheid een bezoek te brengen aan het bijzonder interessante Everest-museum. Bovendien kunnen we vlak bij Namche genieten van een schitterend uitzicht op Everest (8848 m), de Lhotse (8501 m) en de Ama Dablan (6856 m). Ook is het mogelijk om een halve dagtocht naar het Everest View hotel te maken dat op 3790 m ligt. De acclimatisatie verloopt voorspoediger indien er even naar grotere hoogte wordt geklommen (niet al te inspannend) om vervolgens weer op lagere hoogte te overnachten.

Overnachting in
Namche Bazar (3440 m)

Programma

Via Kumjung klimt u naar een klein pasje, de Mong La ( 3975 m). Vanaf hier daalt u af naar Photse Thenga, een verzameling van enkele kleine lodges naast de rivier. Photse Thenga ligt op 3680 m. Onderweg hebben we mooi uitzicht op de Ama Dablam (6856 m). We maken een goede kans de Impeyan Pheasant te zien, de schitterende negenkleurige, nationale vogel van Nepal. Daarna lopen we verder naar Dole, gelegen op 4010 m. Vanwege de toename in hoogte is het uitgesloten nog verder te lopen. Als u zich na de lunch fit voelt kunt u gerust nog een korte wandeling maken. Wandelduur: 4-5 uur, klimmen 840 m, dalen 290 m.Overnachting in
Dole (4090 m)

Programma
De wandeling van vandaag is maar kort. Dit doen we omdat we de hoogte in acht moeten houden en de acclimatisatie mogelijk te maken. Aangekomen op de plaats van overnachting kunnen we dan nog een wandeling maken of u kunt gewoon heerlijk een boekje lezen of gewoon genieten van de uitzichten die ruiger en ruiger worden. Vandaag lopen we naar Machermo, een iets grotere nederzetting gelegen in een mooie vallei met veel akkers om het dorp heen. Machhermo ligt op 4410 m. In Machermo is er ook een rescue post waar iedere dag een lezing wordt gegeven over hoogteziekte. Een aanrader om gratis bij te wonen. Machhermo is vooral bekend vanwege een vermeende aanval van de beroemde Yeti. In 1974 heeft deze verschrikkelijke sneeuwman 3 yaks gedood en een Sherpa-vrouw verwond. Voor de mensen die willen kunnen we een acclimatisatietocht maken naar een uitzichtpunt. Wandelduur: 1-2 uur, klimmen 320 m.

Overnachting in
Machermo (4410 m)

 1. de logdes van Gokyo Village
de logdes van Gokyo Village
Programma
In een halve dag lopen we naar Gokyo (4790 m). We lopen nu naar de bron van de Dudh Koshi: de enorme Ngozumpa gletscher. Tussen de westelijke morene en de bergen zijn een aantal (heilige) meren ontstaan. Gokyo is gelegen bij het derde meer waar we langskomen. Wandelduur: 3-4 uur, klimmen 350 m.

Overnachting in
Gokyo (4790 m)

 1. uitzicht vanaf Gokyo Ri
uitzicht vanaf Gokyo Ri
Programma
Vandaag kunnen we een mooie acclimatisatietocht maken. Voor een van de beste uitzichten in de Himalaya kunnen we de Gokyo Ri (5360 m) beklimmen voor een uitzicht op de Everest, de Nuptse (7879 m) en zelfs, met helder weer, de Makalu (8475 m). U kunt ook de gletsjer blijven volgen naar de verder gelegen heilige meren. Vanaf daar heeft u een fenomenaal uitzicht op de steile wanden van Cho Oyu en de Gyachung Kang. Wandelduur naar Gokyo Ri: 4 uur, klimmen en dalen 570 m. Wandelduur naar 5de meer: 5 uur, klimmen en dalen 200 m.

Overnachting in
Gokyo (4790 m)

 1. op weg naar Dragnag
op weg naar Dragnag
Programma
We dalen rustig af en doorkruisen de Gokyo vallei. Aan de oostkant van de vallei stijgen we weer naar het gehucht Dragnag. Dit is de laatste stop voor we de Cho La over gaan. We proberen zoveel mogelijk op krachten te komen want morgen wordt een zware dag met veel stijgen en dalen. Wandelduur: 2 uur, dalen 50 m.

Overnachting in
Dragnag (4700 m)

 1. Cho La pas
Cho La pas
Programma
We staan vroeg op en beginnen in het donker met de klim naar de Cho La, 5330 meter hoog. Het uitzicht vanaf de pas is erg indrukwekkend. Het uitzicht op de Kumbu en Gokyo vallei met de besneeuwde toppen is fenomenaal. Na de pas volgt een lange afdaling naar het gehucht Dzonglha op 4830 m. Wandelduur: 7-9 uur, klimmen 650 m, dalen 500m.

Overnachting in
Dzonglha

 1. richting Gorak Shep
richting Gorak Shep
Programma
Vanuit Dzonglha dalen we af naar het eind van de Khumbu Gletsjer. We lopen nu de Khumbu vallei in en volgen de gletsjer geleidelijk omhoog naar Lobuche. Als de tijd het toelaat en onze conditie goed is kunnen we ook doorlopen naar Gorakshep. Zo hebben we meer tijd voor onze uitstapjes naar Kala Patar en het EBC. Wandelduur tot aan Lobuche: 4-7 uur, klimmen 300 m, dalen 200 m.

Overnachting in
Lobuche (4970 m) of Gorakshep (5140 m)

 1. Kala Patar
Kala Patar
Programma
's Ochtends heel vroeg beginnen we aan de slopende beklimming van de 5550 m. hoge Kala Patar, ofwel Zwarte Berg. We doen dit vanuit Lobuche of Gorakshep (afhankelijk waar we overnacht hebben). Het hoogste punt van de reis! Voor velen is dit het hoogste punt dat zij tot dusver hebben bereikt en weinigen zullen ooit hoger komen - het is een onbeschrijflijk gevoel om zo'n hoog punt te bereiken. Met het uitzicht wordt de zwaarte van de tocht in één klap beloond. Vanaf hier gezien lijkt de Nuptse, zelf "slechts" 7860 m, hoger dan de 8848 m metende Mount Everest. De Everest is nog ruim 3000 m hoger dan de Kala Patar. We kunnen ons troosten met de gedachte dat we tot nu toe tijdens de gehele trekking meer meters hebben geklommen dan de Everest hoog is! Na de afdaling richting Gorakshep kunnen we de rest van de dag genieten van warme thee en soep in de lodge. Wandelduur vanaf Gorakshep naar Kala Patar: 4 uur, 410 m klimmen en dalen.

Overnachting in
Gorakhshep (5140 m)

 1. Everest Base Camp
Everest Base Camp
Programma
Liefhebbers kunnen vandaag vanuit Gorakshep een bezoek aan het Mount Everest Basecamp. De tocht naar deze bijzonder plek die de uitvalsbasis vormt voor alle Everest beklimmingen neemt een paar uur in beslag. De top van de Everest is overigens niet zichtbaar vanuit het basiskamp. Nadat we terug naar Gorakshep beginnen we aan de afdaling richting Lobuche. Wandelduur: 5-6 uur, 250 m dalen.

Overnachting in
Lobuche (4970 m)

 1. Everest Base Camp
Everest Base Camp
Programma
Vandaag dalen we af naar Dingboche (4400 m). Langs de morenenwallen van de Khumbu gletsjer dalen we af naar rijkere lucht. Voor het eerst merken we weer dat er echt meer zuurstof is. Wandelduur: 3 uur, 500 m dalen.

Overnachting in
Dingboche (4400 m)

 1. Everest Base Camp
Everest Base Camp
Programma
Vandaag staat een prachtige dagwandeling naar de Chukung vallei op het programma. Vanuit dit dal heb je onovertroffen uitzichten op Ama Dablam en de machtige zuidwand van de Nuptse. Wandelduur: 5-6 uur, klimmen/dalen 490 m.

Overnachting in
Dingboche (4400 m)

 1. Ama Dablam vanaf Tengboche
Ama Dablam vanaf Tengboche
Programma
Vanuit Dingboche wandelen we verder naar beneden. Voordat we de lodge in Tengboche bereiken klimmen we door een prachtig rhododendronbos omhoog, naar de heuvel waar het Tenboche klooster op gebouwd is. We overnachten in een van de lodges van Tengboche. Wandelduur: 2-3 uur, 550 m dalen, 70 m klimmen.

Overnachting in
Tengboche (3860 m)

 1. richting Monjo
richting Monjo
Programma
In de ochtend nemen we eerst de tijd voor een bezoek aan het befaamde Tengboche klooster. Dit is het voornaamste Boeddhistische klooster in het Khumbu-gebied. In december 1989 brandde het geheel uit. Direct hierna werd gestart met de herbouw, die inmiddels is voltooid. Na het kloosterbezoek vervolgen we onze weg richting Namche. Bazar. We overnachten of in Namche of in Monjo, wat nog 2 uur achter Namche ligt. Wandelduur: 4-5 uur, 750 m dalen, 350 m klimmen.

Overnachting in
Namche (3500 m) of Monjo (2835 m)

 1. richting Lukla
richting Lukla
Programma
Op deze laatste trekkingdag wandelen we rustig van Namche Bazar of van Monjo naar Lukla. Een ideale plek om - nog steeds dichtbij Sagarmatha - nog even na te genieten van de trek en de bergen om ons heen. Wandelduur: 6 uur, dalen 950 m, klimmen 250 m.

Overnachting in
Lukla (2840 m)

 1. vliegveld van Lukla
vliegveld van Lukla
Programma
Vanaf Lukla vliegen we terug naar de hoofdstad. Met een spectaculaire vlucht nemen we afscheid van het Solu-Khumbu-gebied. Als we terug kijken, zien we de witte pieken die we zo dicht hebben genaderd. Omdat de vlucht vanuit Lukla soms door de weersomstandigheden niet door kan gaan hebben we vrije dagen in Kathmandu aan het einde van de reis gepland.

Overnachting in
Kathmandu

 1. bij de Monkey temple
bij de Monkey temple
Programma
Vandaag hebben we de hele tijd om deze fascinerende stad te bezoeken. Stoepa's, pagoden, paleizen en rijk bewerkte patriciërshuizen omzomen de drukke straten. U ziet overal de verwevenheid tussen het hindoeïsme en boeddhisme. U loopt tussen riksja’s, handkarren, vrouwen in kleurige sari’s en mannen met bepakking. U proeft de sfeer op Durbar Square. Rond het plein liggen dicht bij elkaar de Kumuri Bahal (de residentie van de levende godin), de Narayan-tempel, Kasthamandap, Mahadeva- en Parvati-tempel en het oude koningspaleis. Pashupatinath is een van de belangrijkste Hindoeïstische tempels van Nepal met een Shiva-tempel en verschillende verbrandingsplekken aan de oevers van de Bagmati. Een van de meest in het oog springende tempels ligt op een heuvel. Trappen bezet door bedelaars en bezocht door talrijke rhesusapen leidden naar de uitbundig versierde tempel van Swayambunath. Aan de rand van de stad ligt eveneens de enorme Bodnath stoepa, die vooral 's ochtends en 's avonds door pelgrims bezocht wordt.

Overnachting in
Kathmandu

Programma
's Ochtends vroeg vertrekt u naar het vliegveld van Kathmandu voor uw terugvlucht naar Nederland. Aankomst dezelfde dag.

Overnachting in
nachtvlucht

Detailkaart
 
 • accommodaties

 • inbegrepen

 • niveau

 • reisgezelschap

 • reisperiode

Over de accommodaties

U overnacht in Kathmandu in een stadshotel op tweepersoonskamers. Het hotel is gelegen aan de rand van Thamel op loopafstand van restaurants, winkeltjes en het Durbar Square. In deze hotel kunt u tegen meerkosten een eenpersoonskamer boeken. Tijdens de trekking verblijven we in lodges. Zo'n lodge is een eenvoudige, maar sfeervolle 'herbergen'. Het sanitair is er vaak eenvoudig en gedeeld. Luxe en comfort zijn begrippen die niet direct passen bij deze lodges maar als trekkersonderkomen voldoen ze uitstekend en u komt er - meer dan in hotels - wel direct in contact met lokale bevolking. Daarnaast zijn de lodges vaak fraai gelegen in het machtige bergland. In de meeste gevallen zult u op 2-persoons kamertjes kunnen overnachten maar omdat lodges niet vooraf gereserveerd kunnen worden en er een "wie het eerst komt, wie het eerst maalt" beleid geldt, kan dit niet in alle gevallen worden gegarandeerd. De meerprijs voor eenpersoonskamers geldt alleen in de stadshotels en NIET voor in de lodges. In de lodges slaapt u altijd in een twee- of in een meerpersoonskamer. Tijdens de oversteek van de Cho La zijn de lodges eenvoudiger van aard en slaapt u in meerpersoons slaapzalen. In de lodges zijn bedden aanwezig maar omdat er nauwelijks verwarmd wordt en dekens soms onvoldoende aanwezig dient u wel zelf een slaapzak mee te nemen (tot -10 C). Een slaapmatje is niet nodig.

Tijdens een lodgetrekking in Nepal kunt u in de lodges of homestays soms, maar zeker niet overal, elektrische apparaten opladen. Stroom is er vaak alleen 's avonds (als de zonnepanelen de accu's hebben opgeladen) en de spanning varieert nog al. Op bewolkte dagen is er vaak helemaal geen stroom beschikbaar. Plekken die zijn aangesloten op het reguliere stroomnetwerk hebben regelmatig stroomstoringen, dus ook daar heeft u niet altijd toegang tot stroom. Voor het opladen van elektrische apparatuur zoals telefoons en accu's van camera's wordt in de lodges meestal een kleine vergoeding gevraagd. Wij raden u aan om tijdens een lodgetrekking minimaal 1 reserve accu voor uw camera mee te nemen. Tijdens een kampeertrekking is het raadzaam om meer dan 1 reserve accu mee te nemen aangezien u tijdens deze tochten zelden of nooit toegang heeft tot stroom.                       Comfort en stijl van onze accommodaties
Voor meer info over het comfort en de stijl van een SNP accommodatie, klik hier.


Over de maaltijden
In Kathmandu verblijft u in een hotel op basis van logies en ontbijt. De maaltijden tijdens de lodgetrektocht zijn niet inbegrepen. U kunt in de meeste lodges a la carte bestellen. Vaak is er een ruime keuze uit goede en hygiënisch bereide maaltijden voor slechts €3 tot €5 per maaltijd. Rekent u op ongeveer €20 tot €25 per dag voor 3 maaltijden, thee, drankjes en drinkwater.


Duurzaamheid
Onze lokale partner organisatie in Nepal is zeer begaan met het welzijn van de lokale bevolking in de gebieden in Nepal waar wij trektochten organiseren. De Pasang Lamu Foundation, opgericht door onze lokale partner, is mede-initiatiefnemer voor het ziekenhuis van Lukla, verstrekt studiebeurzen aan kansarme kinderen, voorziet afgelegen dorpen van groene stroom en probeert lokale gemeenschappen te laten profiteren van bergtoerisme. Verder wordt er tijdens al onze kampeertrektochten alleen op aardgas gekookt waardoor we geen brandhout hoeven te gebruiken en ontbossing tegen proberen te gaan.


Inbegrepen
 • alle hotelovernachtingen op tweepersoonskamers op basis van logies en ontbijt
 • alle transfers volgens programma
 • binnenlandse retourvlucht Kathmandu - Lukla (exclusief luchthavenbelasting)
 • overnachtingen tijdens trek in lodges
 • entree Sagarmatha National Park en TIMS permit
 • reisbegeleiding door lokale Engelstalige reisleider
 • lokale gidsen (sirdar en sherpas) tijdens de trek
 • transport van 12 kg van uw bagage door dragers
 • fraaie trekkingkaart van het Everest gebied (wordt ter plekke overhandigd)
 • informatieboekje "Te gast in Nepal"


Niet inbegrepen
 • heen- en terugreis (optioneel)
 • maaltijden tijdens de trekking (ongeveer € 25 per dag)
 • visumkosten Nepal (USD 40)
 • luchthavenbelastingen voor binnenlandse vlucht € 2 per traject
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • fooien voor lokale gidsen en dragers (ongeveer € 60,-)


Reserveringskosten
 • reserveringskosten € 15,- per boeking
 • bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)


Over de activiteiten
De feitelijke tocht naar de Mount Everest en Gokyo meren duurt 19 dagen. Tijdens de trek lopen we een aanzienlijk deel van de tijd ruim boven de 4000 meter. De 5550 Kala Pattar is het hoogste punt van de tocht. Het zal duidelijk zijn dat dit een pittige tocht is waarvoor een goede conditie en ervaring met het lopen in de bergen een eerste vereiste is. U wandelt grotendeels over goed begaanbare, soms echter wel steile, eeuwenoude voetpaden, die hier nog steeds de enige verbindingswegen vormen. De opbouw van de Himalaya is zodanig, dat men zonder alpinisme over deze paden tot zeer dicht bij de "ware reuzen" kan komen. Tijdens de tocht hebben we voldoende tijd om rustig te fotograferen of gewoon even uit te rusten en te genieten. Gemiddeld per dag 4 tot 7 uur onderweg. Echter de kortste dag is slechts 1-2 uur lopen, en de langste dag is 7-9 uur lopen. De zwaarte wordt mede bepaald door de primitieve omstandigheden, de duur van de trek en de mogelijk wisselende weersomstandigheden waarmee u gedurende de trek te maken krijgt.


Reisleiding

Deze  reis wordt begeleid door een lokale Nepalese gids.

Onze vaste groep van lokale Engelssprekende gidsen hebben ruime ervaring met trektochten in Nepal en kennen de meeste routes zeer goed. Zij worden ieder jaar geschoold op het gebied van EHBO, oriëntatie, hoogteziekte en het begeleiden van groepen. Daarnaast krijgen zij van SNP aanvullende scholing over de wensen, mentaliteit en cultuur van de SNP-klanten. Onze gidsen komen stuk voor stuk uit de berggebieden van Nepal en spreken de lokale dialecten op de trekkingroutes. Hierdoor kunnen zij u vertellen over de lokale gebruiken en cultuur van de bergbewoners en als tolk optreden naar de lokale bevolking. Een unieke kans om in contact te komen met de Nepalese cultuur en bevolking.


Minimum aantal deelnemers
4


Maximum aantal deelnemers
14


Geschikte reisperiode
Het klimaat op het Indische subcontinent wordt bepaald door de moesson: van mei tot en met september regent het er veel. Daarom adviseren wij u om uw reizen in Nepal in het voor- en najaar te plannen. De wintermaanden zijn ook uitstekend voor reizen waarbij u niet op al te grote hoogte komt. Het is dan weliswaar wat kouder maar de luchten zijn over het algemeen nog helderder dan in het voor het najaar. Tijdens de moesson is een trektocht ondoenlijk. Nepal ligt ter hoogte van de Canarische Eilanden: het kan er in de dalen dus behoorlijk warm worden. In het voor- en najaar is het in de Himalaya vrijwel altijd droog en de temperatuur loopt overdag op tot 20/25 ºC, heerlijk wandelweer dus. Vanzelfsprekend neemt de temperatuur ’s avonds en op grotere hoogten af, zeker bij slecht weer. ’s Nachts kunt u dan met nachtvorst tot min 10 ºC te maken krijgen. In november en december kan het zelfs tot tot min 20 ºC dalen op grotere hoogtes! Soms komt mist voor: dan is het ook overdag aan de koude kant en blijft het kwik bij 10ºC steken. U moet dus op zomer en winter voorbereid zijn.


Klimaattabel


 • reisdocumenten

 • Visum

 • gezondheid

 • vaccinatie

 • veiligheid

Reisdocumenten

Voor een verblijf in Nepal hebt u een paspoort nodig, dat na vertrek uit dit land nog minstens 6 maanden geldig is. Ook een noodpaspoort is van toepassing.

N.B. Wij raden u aan om een kopie van uw paspoort mee te nemen op reis en dit apart van uw paspoort goed te bewaren voor noodgevallen (verlies of diefstal).

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Nepal (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. 

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).Visum

Visum Nepal
Voor een verblijf in Nepal van maximaal 90 dagen hebt u een een visum nodig. Uw paspoort moet minstens 1 lege visumpagina bevatten.
Er zijn twee mogelijkheden om het visum aan te vragen. Bij aankomst op de luchthaven van Kathmandu óf vooraf in Nederland.

Visum luchthaven Kathmandu
Een toeristenvisum kunt bij aankomst op de luchthaven van Kathmandu verkrijgen. U moet hiervoor één officiële pasfoto bij u hebben.
De visumkosten (2013) bedragen ca. USD 25 tot ca. USD 100 (afhankelijk van de verblijfsduur). Verlenging van een toeristenvisum tot maximaal 150 dagen is mogelijk. De extra visumkosten hiervoor bedragen ca. USD 20 vermeerderd met ca. USD 2 per verlengingsdag. Zorg ervoor dat u contant geld meeneemt om deze kosten te betalen. Reken op een ongunstige wisselkoers als u in €'s betaalt.

Visum in Nederland
Bij het Nepalese Consulaat in Amsterdam kunt u voor vertrek in Nederland reeds een visum verkrijgen. De kosten hiervoor zijn echter hoger dan dat u ter plekke een visum regelt on arrival. Het enige voordeel is dat u na aankomst op de luchthaven van Kathmandu niet hoeft te wachten op uw visum.

Visum India
Heeft u een vliegreis via India, inclusief een overnachting in Delhi, dan hebt u tegenwoordig ook een double-entry toeristen visum voor India nodig. Meer informatie hierover vindt u bij de landeninformatie van onze India-reizen. Dit visum dient u voor vertrek al in Nederland aan te vragen. Wacht u op doorreis alleen op de luchthaven van Delhi, dan heeft u géén visum India nodig indien u al een visum voor Nepal in Nederland heeft aangevraagd dat in uw paspoort staat. Heeft u echter nog geen visum voor Nepal in uw paspoort dan moet u voor een transit verblijf op de luchthaven van Delhi vooraf een transit visum aanvragen.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of consulaat van Nepal en India (zie nuttige adressen). Wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.Gezondheid
Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen, een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen en de reisleiding hierover in te lichten.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort').

Gezondheidszorg
De gezondheidsvoorzieningen in Nepal zijn niet te vergelijken met die in de Westerse wereld. Ook komen er ziekten voor die bij ons niet (meer) bestaan.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. De reisleider zal u ter plaatse adviseren over medische aspecten. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees erg voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed. De SNP reisleider heeft een uitgebreide EHBO-verbandtrommel met enkele zelfhulpmedicijnen en voor noodgevallen een speciale tropenkit bij zich. In overleg met artsen die kennis hebben van aandoeningen in de tropen, bevat deze ook een aantal medicijnen die alleen op voorschrift verkrijgbaar zouden zijn.

Praktisch
 • Draagt u een bril, hang deze met een koortje om uw nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van uw bril.
 • Draagt u lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee.
Hoogteziekte
Tijdens uw reis in Nepal (de grootste hoogten variëren van 3730 tot 5715 m) kunt u last krijgen van hoogteziekte. Door het lagere zuurstofgehalte op grote hoogte moet het lichaam meer rode bloedlichaampjes aanmaken voor zuurstoftransport. Gun uw lichaam de tijd daaraan te wennen en doe het rustig aan. Hoogteziekte is onvoorspelbaar, iedereen kan het krijgen. Het treedt gewoonlijk op vanaf 3000 meter hoogte. Symptomen zijn kortademigheid, hoofdpijn, gebrek aan eetlust, duizeligheid en slapeloosheid. Dit gaat na enkele dagen over. Hogerop kunnen deze symptomen terugkomen. Bij aanhoudende en ernstige verschijnselen, bv. braken, duizeligheid of hardkloppingen, dient u zo snel mogelijk af te dalen of een arts raadplegen. Heeft u ademhalingsproblemen, hoge bloeddruk of hartziekten, dan verzoeken wij u dringend uw arts te raadplegen.

Acclimatisatietips
Enkele tips om de acclimatisatie voorspoedig te laten verlopen:
 • Ga uitgerust op reis en drink vooraf niet veel alcohol.
 • Drink op hoogte veel water (4 à 5 liter per dag)
 • Drink geen of weinig koffie en alcohol.
 • Rook niet.
 • Vermijd slaap- en kalmerende middelen; deze verminderen ademhaling en zuurstofopname.
 • Rustig aandoen, programma zo nodig aanpassen.
 • Raadpleeg bij twijfel altijd de dokter (via uw gids, hotel of reisleider)
Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’ en 'Hoe blijf ik gezond in de hoogte'. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.


Vaccinatie


Verplicht
Als u binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Nepal binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Nepal zelf komt geen Gelekoorts voor.
Aanbevolen
Malaria prophylaxis wordt sterk aanbevolen, zeker wanneer u onderstaande gebieden bezoekt.

Bijzonderheden: Buiktyfusvaccinatie wordt aanbevolen bij een reis in Nepal van meer dan 2 weken. Laat u informeren over de risico's op Mazelen en Japanse Encephalitis.

Malariagebied
In Nepal komt het hele jaar Malaria voor op het platteland in de Terai-districten die aan India grenzen en in de Terai-valleien van Udaypur, Sindhupalchowk, Makwanpur, Chitwan en Dang (beboste gebieden).
Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts. 

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.


Veiligheid
Nepalese samenleving
Sinds enige tijd is de rust weer teruggekeerd in Nepal. Na de verkiezingen in april 2008 is de groep gekozen volksvertegenwoordigers begonnen met het schrijven van een nieuwe grondwet. Een grondwet die de monarchie definitief zal afschaffen en die Nepal zal omvormen tot een republiek. Dat is tenminste wat de maoïsten, die de verkiezingen hebben gewonnen en de grootste partij zijn in deze interim regering, hebben beloofd. Nadat deze maoïsten tussen 1996 en 2006 een gewapende opstand hebben gevoerd tegen de koning en het leger, regeren ze nu het land. Ondanks dat het democratische proces soms moeizaam verloopt, is het overal in het land rustig en wordt er nergens meer gevochten. Een enorme winst ten opzichte van een paar jaar geleden. Of de maoïsten hun belofte aan het volk om de armoede aan te pakken kunnen nakomen zal de komende decennia moeten blijken.

Veiligheid toeristen
Voor toeristen is er weinig veranderd: ondanks de opstand van de maoïsten was Nepal altijd al veilig voor toeristen, en dat is het nu nog steeds.
Het enige waar u als toerist af en toe hinder van ondervindt zijn stakingen, die het verkeer in Nepal soms een dag platleggen. Deze stakingen worden vaak van te voren aangekondigd en soms is een goede planning vereist om naar het beginpunt van uw trekking te reizen.
Verder komt u soms ook nog maoïsten tegen op de trekkingroutes die een donatie vragen. Officieel mogen ze dit van de partijleiding niet meer doen maar soms gebeurt dit toch nog. In dat geval betaalt u rond de 1000 rupee (ongeveer € 10). Daarvan krijgt u dan wel een nette kwitantie zodat u bij een volgende collecte kunt aantonen dat u al betaald heeft.

Veiligheid Kathmandu
Tenslotte is het beter om 's avonds in Kathmandu taxi's te nemen dan om alleen over straat te lopen. Dat is veiliger, maar bovendien ook een stuk praktischer vanwege de vele stroomstoringen die de hoofdstad van Nepal teisteren en Kathmandu 's avonds en 's nachts in duisternis hullen.


 • materialen en uitrusting

 • geld op reis

 • overige informatie

Materiaal & uitrusting
 • e-ticket plus één extra kopie
 • reisverzekering met dekking voor helikopter-redding
 • 3 pasfoto's voor de trekkingpermit
 • EHBO eenvoudige middelen
 • Dagrugzak (35 liter)
 • Regenhoes voor rugzak
 • Bergschoenen
 • Slaapzak (tot -10 graden Celsius)
 • Muts, sjaal en handschoenen
 • Warm fleecejack en eventueel donsjack
 • thermisch ondergoed
 • Regenjas en regenbroek
 • Zonnehoed of pet
 • GELDIG paspoort
 • Zonnebrandolie
 • Zonnebril
 • Alarmfluitje
 • Hoofdlamp
 • Veldflessen waarvan 1 metalen fles
 • Handdoekje
 • Toiletartikelen (biologisch afbreekbaar)
 • Lippencrème met UV-filter


Bagage mee op reis

Sinds 2013 is er een nieuwe bagagelimiet voor de vlucht naar Lukla. Tijdens deze binnenlandse vlucht is in totaal 15 kg bagage per persoon toegestaan, dit is dus inclusief handbagage. Bij elkaar mogen u 2 tassen dus slechts 15 kg wegen. Wij adviseren om de veldflessen in uw dagrugzak leeg mee te nemen en de warme kleding en regenjas aan te trekken tijdens de vlucht, zo blijft u eenvoudig onder de limiet.

Voor deze trektocht dient u uw eigen slaapzak mee te nemen. Tijdens de trektocht kan iedere deelnemer tot maximaal 12 kg van zijn persoonlijke bagage afgeven aan de dragers. Verpak deze bagage apart, bij voorkeur in een plunjebaal, duffelbag of rugzak, waterdicht en makkelijk herkenbaar. Houdt u er rekening mee dat er niet altijd zachtzinnig met de bagage wordt omgesprongen; breekbare zaken moet u goed verpakken en spullen die kunnen lekken (toiletartikelen) kunt u het beste in plastic zakken doen. Over het algemeen is het goed mogelijk om uw bagage te beperken tot 12 kilo zodat (wanneer u dat niet wilt) u zelf niet meer hoeft mee te dragen dan een dagrugzakje met de spullen die u voor onderweg nodig heeft.
Wilt u meer dan 12 kg afgeven aan de dragers, dan kunt u dit doen tegen betaling van € 10 per kilo voor de gehele trek. U moet dit aan het begin van de tocht kenbaar maken. Bagage die u op de trektocht niet nodig heeft, zoals een schone set kleding, boeken en waardevolle eigendommen, kunt u veilig achterlaten in het hotel in Kathmandu.

Belangrijk om mee te nemen: een kopie van uw paspoort, een kopie van de polis van uw reisverzekering en 5 pasfoto's. Twee voor het visum wanneer u dit bij aankomst in Kathmandu op de luchthaven wilt aanschaffen en 3 pasfoto's voor de trekkingpermits. De agent zal deze trekking permits voor u regelenGeld mee op reis
Reken voor maaltijden en drankjes buiten de trektocht op ca. € 15 per dag. Tijdens de trektocht betaalt u de maaltijden zelf. Dit komt neer op € 20 tot € 25 per dag. Als u op trekking gaat heeft u dus ongeveer € 500,- nodig in Nepalese valuta. Dit bedrag kunt u pinnen in Kathmandu. Voorts zult u geld nodig hebben voor kaarten, telefoontjes, fooien en souvenirs. Wij adviseren u om vanuit Nederland ook contant geld in euro's mee te nemen zodat u altijd wat geld achter de hand heeft, € 250 in contanten is meer dan voldoende.


Hoe verplaatst u zich ter plekke

Het grootste deel van de reis hebben we geen ander vervoer nodig dan de benenwagen maar de weinige transfers die wel nodig zijn vinden allemaal plaats met een eigen bus.  Ook is er in deze reis een binnenlandse vlucht opgenomen van Kathmandu naar Lukla en van Lukla naar Kathmandu.Voorbereiding op uw reis
Wij raden u aan om uitgerust en met een goede basisconditie aan de reis te beginnen. Tijdens de trektocht 'moet' u door en het is zowel voor de groep als voor uzelf niet plezierig wanneer u de reis conditioneel eigenlijk niet aankunt. In het dag-tot-dagprogramma van deze reisbeschrijving vindt u de wandeltijden bij benadering met de aantallen meters stijgen en dalen. Twijfelt u aan uw eigen conditie dan raden we u ten zeerste aan voorafgaand aan de reis enkele stevige tochten te gaan maken vergelijkbaar met de wandelduur zoals aangegeven. Die zou u dan gemakkelijk aan moeten kunnen. Bij de tocht in Nepal heeft u namelijk naast de afstand ook nog eens te maken met het stijgen en dalen wat natuurlijk zwaarder is dan een vlakke wandeling. Twijfelt u of uw conditie voldoende is, aarzelt u dan niet contact met ons op te nemen voor advies. Na boeking krijgt u het boekje 'Te gast in Nepal' toegezonden waarin u naast enkele verhalen over Nepal ook praktische informatie over reizen in Nepal kunt lezen. Tevens ontvangt u goed kaartmateriaal waarop u de route kunt terugvinden. In goed gesorteerde reisboekwinkels zijn tenslotte verschillende boeken over Nepal te koop.


Meer over deze reis
Bij wandelreizen in Nepal is het noodzakelijk een reisverzekering af te sluiten waarbij een helikopter-redding is inbegrepen in de polisvoorwaarden. Nepal is het enige land in Azië waar het eventueel mogelijk is om in geval van nood een helikopter in te schakelen. Uiteraard is er nooit een garantie dat helikoptervluchten kunnen plaatsvinden, een werkende telefoonverbinding en goede weersomstandigheden zijn noodzakelijk om een redding in gang te zetten.


 • laatste nieuws

Laatste Nieuws

In het programma van deze reis zijn één of meerdere binnenlandse vluchten opgenomen. Alle Nepalese luchtvaartmaatschappijen zijn onlangs - zonder onderscheid -  door de EU op de 'zwarte lijst' gezet. Hierop staan luchtvaartmaatschappijen vermeld die (nog) niet voldoen aan de EU-normen voor veiligheid of daarvan (nog) geen voldoende bewijs hebben geleverd. Met deze actie hoopt de EU de Nepalese autoriteiten aan te sporen om serieus werk te maken van de veiligheidissues.

De luchtvaartmaatschappijen die wij voor onze reizen in Nepal gebruiken zijn Yeti Airlines en Tara Airlines. Van alle maatschappijen in Nepal hebben deze de beste reputatie en standaard op het gebied van veiligheid. In een onafhankelijke audit die in 2013 werd uitgevoerd door een grote mondiale touroperator werden deze twee maatschappijen als beste beoordeeld en als veilig bestempeld. Vluchten met Yeti en Tara worden dan ook gewoon verzekerd door onze aansprakelijkheidsverzekering.

Tijdens de binnenlandse vlucht is in totaal 15 kg bagage per persoon toegestaan (dit is dus inclusief handbagage) • op eigen gelegenheid

 • per vliegtuig

Waar ontmoet ik de groep
Maakt u geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reist u op eigen gelegenheid dan ontmoet u uw reisgezelschap op het vliegveld van Kathmandu of in het hotel in Kathmandu


Vluchtinformatie

Wanneer u uw heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vliegt u met Turkish Airlines naar Kathmandu.

Vluchtschema:
TK 1958 Amsterdam - Istanbul vertrek 14.35 uur aankomst 19.10 uur
TK 726 Istanbul - Kathmandu vertrek 21.45 uur aankomst 07.15* uur
TK 727 Kathmandu - Istanbul vertrek 08.45 uur aankomst 13.40 uur
TK 1953 Istanbul - Amsterdam vertrek 14.40 uur aankomst 17.15 uur


Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Uw definitieve vluchtschema ontvangt u samen met uw ticket binnen 3 weken voor vertrek .
* Een sterretje (*) achter de vluchtgegevens betekent dat u de volgende dag aankomt.Airporthotel
Schiphol PARK-SLEEP-FLY ARRANGEMENT
Begin uw vakantie relaxed met een overnachting in het comfortabele Courtyard by Marriott Hotel. `s Avonds op uw gemak naar Schiphol reizen, luxe overnachten, genieten van een uitgebreid ontbijtbuffet en gratis airport shuttle. Reist u milieubewust en comfortabel per trein, dan kunt u met de gratis hotelshuttle eenvoudig vanaf Schiphol het hotel bereiken. Indien u toch voor de auto kiest, kunt u uw auto tot 16 dagen gratis parkeren bij het hotel; daarmee kost uw overnachting amper meer dan de prijs van lang parkeren op Schiphol!
Meer informatie.


 • november 2013
 • Een prachtige tocht voor mensen met een goede conditie die tegen een stootje kunnen. Niet aan te raden voor hen die geen ervaring met meerdaagse bergtochten hebben.
 • april 2013
 • Onvergetelijke reis met goede begeleiding door lokale gids en dragers! Volgend jaar weer Nepal!
 • Erg bijzondere reis op grote hoogte! Reis voor de doorzetter die er helemaal voor gaat met als beloning erg mooie uitzichten op de Himalaya.
 • Ben je op zoek naar langdurig verblijf op hoogte in het Everest gebied en heb je een uitstekende conditie dan is deze reis wat voor jou, maar als je ook wilt genieten van de charme van Nepalese dorpjes en het leven van de lokale bevolking, kies dan voor reizen als Annapurna circuit of Lantang.
 • Prima reis ondanks aangepast programma.
 • Houd je van ruige natuur met prachtige vergezichten, dan is de Gokyo - Everest Trek de ultieme uitdaging en ervaring. Onderschat de impact van de grote hoogte echter niet. We zijn tenslotte niet allemaal sherpa's!

Prijsinformatie

Data en prijzen

17 oktober 2014 - 7 november 2014
€ 1105 / € 2340* eenpersoonskamer en meerpersoonslodge
€ 1030 / € 2265* tweepersoonskamer (gescheiden bedden) en meerpersoonslodge

groepssamenstelling (nog plaatsen beschikbaar)

14 november 2014 - 5 december 2014
€ 1105 / € 1990* eenpersoonskamer en meerpersoonslodge
€ 1030 / € 1915* tweepersoonskamer (gescheiden bedden) en meerpersoonslodge

groepssamenstelling (nog plaatsen beschikbaar)

Reserveringskosten

 • reserveringskosten € 15,- per boeking
 • bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)

Toelichting

 • prijzen zijn per persoon
 • prijzen met een *) zijn inclusief vlucht, belastingen en toeslagen
 • Let op: Vanaf 8 weken voor vertrek kunnen wij de prijs van de vlucht niet meer garanderen en is de vluchtprijs altijd op aanvraag

Extra mogelijkheden bij Nepal - Mount Everest & Gokyo meren

Om de SNP website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.