SNP WWW 2014 04 02 1023
Code 258100 LA individuele reis
Niveau
       
 
Accommodatie
       
 
Waardering
 

Marokko - Sahara, 9 dagen

De stilte van de woestijn, wandelvakantie met kamelen

Wandeltocht door de Marokkaanse Sahara. Wandel door de onmetelijke leegte van pastelkleurige rotspartijen en tafelbergen, gouden duinen en groene oases, in gezelschap van voortsjokkende kamelen. Maak kennis met verschillende soorten woestijn en de eeuwenoude leefwijze van de woestijnbewoners. Geniet ’s avonds bij een kampvuurtje met een glas muntthee van de rust, de stilte en de prachtige sterrenhemel.

 
Bijzondere ervaring om zo intensief met Berbers samen te leven. We zijn nog steeds geraakt door hun vanzelfsprekende ...
Bekijk alle reviews (5)
Uniek aan deze reis
 • ultieme woestijnbeleving
 • amper door toeristen bezochte uithoek van Marokko
 • kamperen onder de sterren
 • alle facetten van de woestijn
vanaf
per persoon
Na aankomst op het vliegveld van Ouarzazate reist u de volgende dag door het vulkanische landschap van het Saghrogebergte naar het zuiden. Vanaf Agdz rijden we parallel aan de rivier de Drâa, door de vruchtbare groene Drâavallei waar dadelpalmen het uitzicht bepalen. In het zuidelijkste puntje van de vallei begint onze woestijnexpeditie. Met kamelen voor de bagage en onder deskundige begeleiding van een Berbergids maakt u een vijfdaagse wandeltrektocht door de Marokkaanse Sahara. U maakt kennis met verschillende soorten woestijn: de erg (zandduinen) en de hamada (steenwoestijn). Ver van de bewoonde wereld kampeert u onder prachtige sterrenhemels. Het leven in de woestijn is eenvoudig en verloopt al eeuwen op dezelfde wijze. Tijdens de trektocht door de Sahara bent u uitstekend in de gelegenheid om op een rustige manier kennis te maken met de woestijn en haar oorspronkelijke bewoners. Dit deel van de woestijn is traditioneel het woongebied van de Oulad Yahia en Roha stammen. Regelmatig ziet u hun khaimas (zwarte tenten) en misschien geniet u onderweg wel van de traditionele gastvrijheid van de nomaden. Een trektocht door de Sahara betekent tijdelijk afzien van luxe, maar de bijzondere ervaring compenseert dat ruimschoots. De wandelingen zijn op zich niet zwaar, maar het terrein en de warmte zijn factoren die de tocht toch inspannend kunnen maken. Daarom gaat er ook een rijkameel mee, voor het geval de vermoeidheid toeslaat. Aan het einde van de trektocht wacht u in Zahora aan de rand van de woestijn en verscholen in de palmenoase, het comfort van een vriendelijk hotel en kunt u het stof van u afspoelen met een verfrissende duik in het zwembad. Tenslotte reist u via de Draavallei terug Ouarzazate.
boeken & kaarten
de meest complete online boeken-en kaartenwinkel naar de webshop
 • dag tot dag

 • praktisch

 • van belang

 • extra

 • actueel

 • heen- en terugreis

 • reviews

 • 1

 • 2

 • 3

 • 4

 • 5

 • 6

 • 7

 • 8

 • 9

 • NB Programma

 • kaart

Programma
Aankomst in Ouarzazate. U wordt per taxi van het vliegveld naar het hotel in de stad gebracht.

Overnachting in
Ouarzazate, Hotel Riad Salam


 1. Marokko - Sahara
Programma
U wordt van Ouarzazate naar Zagora gebracht, door de schilderachtige Draavallei. Via Zagora, de laatste grote stad in het zuiden van Marokko, rijdt u vervolgens naar het beginpunt van de woestijntrek. Bij aankomst in het eerste woestijnbivak maakt u kennis met de kamelendrijver en gids en de kamelen waarmee u de komende dagen de woestijn in trekt. Het eerste bivak ligt in de buurt van een nog bewoonde ksar (ommuurd dorp). U kunt hier uw tent opzetten of heerlijk onder de blote sterrenhemel slapen ...

Overnachting in
woestijn nabij Ouled Driss

 1. Marokko - Sahara
Programma
Zodra het ’s ochtends licht wordt, breken we het kamp op. Als de kamelen zijn opgezadeld, gaat de karavaan op weg. Schijnbaar moeiteloos sloffen de kamelen door het mulle zand van de zandduinen van de Erg Smara. De eindeloosheid van het duinengebied is indrukwekkend. Voor de siësta zoeken we de schaduw van een van de acacia’s op de tuintopjes groeien. Aan het eind van de middag bereikt u een vlakte, waarop de waterput van Ouled Naam het enige teken van leven is. Het is de grootste waterput van de streek en de nomaden komen van heinde en verre om hier water te tappen. Niet zelden heeft een familie er zijn tenten opgeslagen en kunnen we er een kopje thee drinken. Vlakbij de put slaan ook wij onze tenten op. De kamelen worden afgeladen en krijgen wat bewegingsvrijheid voor de nacht. De begeleiders toveren met eenvoudige middelen een smakelijke maaltijd te voorschijn. Met twijgjes wordt een klein vuurtje aangelegd en al snel valt de duisternis in en komen een voor een de sterren te voorschijn. Onder het genot van een geurig glaasje muntthee ervaart u de rust en de stilte en kijkt u naar de prachtige sterrenhemel hoog boven u. Wandeling 20 km, 6,5 uur.

Overnachting in
Woestijnbivak bij Ouled Naam

 1. Marokko - Sahara
Programma
Vandaag steekt u eerst een grote, spaarzaam begroeide grindvlakte over, een zogenaamde hamada. Langzaam komen de eerste heuvels dichterbij. U volgt de droge rivierbedding, van Assif-n-Boutekaoute, en passeert een waterput Tigiiste genaamd, met een mooie oude tamarisk!. Dan loopt u om een afgetopte tafelberg heen, de Taferdoute Mouzarif en verder en volgt de kloof van Oued Azigza, waar u in de luwte van de vallei de tent opzet. Wandelduur 5 uur.

Overnachting in
woestijnbivak bij Bou Tanoult

 1. Marokko - Sahara
Programma
Vandaag wacht een niet al te lange wandeling. U steekt een lage, rotsachtige bergrug over en bereiken de relatief groene vallei van Tafraoute, met hier en daar een eenzame boerderij en zelfs een schooltje! Kinderen uit de buurt komen dan ook nieuwsgierig een kijkje nemen. We slaan ons kampement op aan de rand van deze vallei. Wandelduur 4 uur.

Overnachting in
woestijnbivak bij Tafraoute

 1. Marokko - Sahara
Programma
Vandaag wacht de dag met de grootste hoogteverschillen als u geleidelijk aan naar de kam van de eindeloos lange bergketen van de Jbel Bani loopt. Eenmaal op de pas Tizi n'Dijnya kijkt u uit over de hamada van Faija, met aan de overzijde de markante piek van de Djbel Zahora, die boven de van hitte trillende lucht oprijst. Dat is het eindpunt van de trekking. Via een stenig pad zoekt de gids een voorzichtige weg naar beneden en aan de voet van de berg zet u de tenten op. 250m stijgen en dalen, 5,5 uur wandelen.

Overnachting in
woestijnbivak bij Dijnya

 1. Marokko - Sahara
Programma
In alle vroegte wordt voor de laatste keer het kampement opgebroken en aanvaardt u de lange oversteek van de hamada van Faija. Tegen lunchtijd bereikt u eindelijk de palmenoase van Tilougui en daarmee de bewoonde wereld. Het avontuur in de woestijn zit er op en u neemt afscheid van de drijvers, de kamelen en van de woestijn. U wordt opgehaald door een jeep of taxi die u naar Zagora brengt. Daar neemt u uw intrek in een heerlijk hotel middenin de palmenoase aan de voet van de Djbel Zahora en kunt u het stof en de vermoeienissen afspoelen met een duik in het zwembad. Wandelduur 4 uur.

Overnachting in
Zagora, Riad Dar Lamane


 1. Marokko - Sahara
Programma
Na een kalme ochtend in de palmenoase van Zagora wordt u ’s middags door de prachtige vallei van de Drâa en over de bergpas van de Djbel Saghro terug naar Ouarzazate gebracht.

Overnachting in
Ouarzazate, Hotel Riad Salam


 1. Wat rest zijn herinneringen
Wat rest zijn herinneringen
Programma
Het arrangement eindigt met een vroege transfer naar het vliegveld van Ouarzazate.
U kunt uiteraard ook een van onze korte arrangementen bijboeken. Kijk onder 'extra mogelijkheden'.


NB Programma
Met het hieronder beschreven dag tot dag programma geven we u een indruk van wat u tijdens uw reis in Marokko kunt verwachten. Realiseert u  zich wel dat  de exacte dagtrajecten afhankelijk zijn van weer, plaatselijke omstandigheden en uw conditie. Er wordt zoveel mogelijk gestreefd naar een gelijkmatige verdeling van de looptijden over de verschillende dagen. Maar omdat de route noodzakelijkerwijze moet worden afgestemd op aanwezige waterputten, schaduwplekken en eten voor de kamelen, is een evenwichtige verdeling van de trajecten niet altijd mogelijk.


Detailkaart
 
 • accommodaties

 • inbegrepen

 • niveau

 • reisgezelschap

 • reisperiode

 • rustdagen

Over de accommodaties
U verblijft 3 nachten in een goed hotel op tweepersoonskamers met eigen badkamer. De eerste en laatste nacht verblijft u in een goed hotel in het centrum van Ourzazate. Riad Hotel Salam is een groot en comfortabel hotel in het centrum van Ouarzazate. De kamers zijn goed, comfortabel en voorzien van airco, tv, minibar en telefoon. Het hotel beschikt over een grote, rustige en schaduwrijke binnentuin, met een groot zwembad, terras en bar. Het hotel beschikt eveneens over een restaurant. Buiten Zagora, aan de voet van de Djbel Zagora, aan middenin de palmeraie ligt de sfeervolle kasbah Riad Lamane, omgeven door een groene en bloemenrijke tuin, met schaduw en zwembad, terras, bar, nomadentent. Door de ligging in de palmerais heb je echt het gevoel in een kleine paradijselijke oase te zijn. De kamers zijn netje, met airco en koelkast en goede badkamers. De ontvangst is vriendelijk. Hier verblijft u 1 nacht na de trekking.
In de woestijn gaan we wildkamperen. Er zijn dan geen sanitaire voorzieningen. U slaapt in een een- of tweepersoonstent of onder de sterrenhemel. Er wordt voor schuimrubber matrasjes gezorgd. Het is echter raadzaam zelf toch een isolerend matje mee te nemen. Voor een slaapzak moet u zelf zorgen. Er wordt voor een kooktent en een kookuitrusting gezorgd.


Comfort en stijl van onze accommodaties
Voor meer info over het comfort en de stijl van een SNP accommodatie, klik hier.


Over de maaltijden
Tijdens deze reis is het verblijf in het hotel in Ouarzazate op basis van logies en ontbijt. In Zaogora is het diner op dag 7 wel inbegrepen en dineert u in het restaurant van het hotel. Tijdens de woestijntrektocht zijn alle maaltijden inbegrepen vanaf de lunch op dag 2 t/m de lunch op dag 7. Uw begeleiders tijdens de woestijntocht dragen zorg voor de bereiding van de maaltijden. Er is een eenvoudig (Frans) ontbijt, bestaande uit witbrood, boter, smeerkaas, honing en jam. De lunch is een picknick met salades, fruit, vis en brood. De kok heeft ook altijd een zak noten, dadels, vijgen of rozijnen mee. ‘s Avonds is er steeds warm eten: soep, een Marokkaans hoofdgerecht, dessert en natuurlijk thee. De Marokkaanse keuken is in het algemeen smakelijk, niet al te vet en zelden scherp. Het geheim zijn natuurlijk de kruiden, die de markthandelaren tot bonte piramiden opstapelen. Aardappelen, wortelen en tomaten worden verwerkt tot smakelijke soepen en eenpansgerechten. Het Marokkaanse gerecht bij uitstek is de tajine. De naam wordt zowel voor de typische kookpot met het spitse deksel als voor het daarin bereide gerecht gebruikt. Natuurlijk zullen we ook regelmatig van couscous genieten, gestoomd tarwegries met vlees en veel groenten. Er is ook altijd fruit; waar mogelijk vers, en anders gedroogd of uit blik. De gids heeft jodium bij zich waarmee het water veilig kan worden gemaakt voor consumptie. Voor de trek kunt u flessen drinkwater inslaan.


Inbegrepen
 • 3 hotelovernachtingen op tweepersoonskamers met douche en wc, op basis van logies/ontbijt
 • 1 diner in Zagora
 • 5 kampeerovernachtingen
 • alle maaltijden tijdens de woestijntocht (van lunch dag 2 t/m lunch dag 7)
 • diensten gids (tevens drijver en kok)
 • 2 bagagekamelen voor bagagevervoer en 1 rijkameel per party van 2 deelnemers (2 bagagekamelen en 2 rijkamelen bij 3 deelnemers; 3 bagagekamelen en 2 rijkamelen bij 4 deelnemers)
 • alle transfers (per taxi of landrover)
 • gebruik tent en slaapmat
 • SNP informatiepakket


Niet inbegrepen
 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • evt. entreegelden en fooien


Reserveringskosten
 • reserveringskosten € 15,- per boeking
 • bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)


Over de activiteiten
Deze Saharareis is niet echt zwaar, maar u heeft wel wat doorzettingsvermogen nodig. De afstand per dag is ongeveer 20 km, 5 à 6 uur lopen. Een enkele keer is de wandeling iets langer en wandelt u 7 uur. Hoogteverschillen zijn nihil of klein, hooguit 250 meter. Het terrein en de warmte zijn echter factoren die verzwarend werken. Zo wandelt u de eerste twee dagen grotendeels over zandduinen, wat tamelijk inspannend is. Voor het overige is het terrein stenig. De intentie is om 's ochtends een grotere afstand af te leggen dan 's middags omdat het 's ochtends wat frisser is. Het tempo ligt echter nooit hoog, zodat er voldoende tijd overblijft om van de natuur te genieten. Bovendien houden we op het heetst van de dag een lange pauze.
Er gaan kamelen mee voor de bagage. En voor elke 2 deelnemers gaat er een rijkameel mee waar je op kunt zitten als je moe bent. Bij 3 of 4 deelnemers gaan er 2 rijkamelen mee.


Reisleiding
U wordt tijdens de trektocht begeleid door lokale gidsen en kamelendrijvers. Zij zorgen voor het bagagevervoer en de maaltijden. De gids zet de route uit, die onder normale omstandigheden overeenkomt met het beschreven dagprogramma. Sommige gidsen spreken gebrekkig Engels, andere Frans.


Minimum aantal deelnemers
2


Geschikte reisperiode
Deze reis kan in het winterhalfjaar worden uitgevoerd, van oktober tot half mei. De winterperiode, herfst en voorjaar zijn de meest geschikte periodes voor een woestijnreis. In de wintermaanden kunnen de nachten echter koud zijn. Dan is er ook kans op een bui of regenachtige dag, al zijn ook dan de dagen met neerslag schaars.


Extra dagen
U kunt in Ouarzazate of in Zagora extra nachten bijboeken.


 • reisdocumenten

 • Visum

 • gezondheid

 • vaccinatie

 • veiligheid

Reisdocumenten

Voor een bezoek aan Marokko hebt u een paspoort nodig, dat geldig is tot na uw verblijf.


N.B. Wij raden u aan om een kopie van uw paspoort mee op reis te nemen en dit apart te bewaren van uw paspoort.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Marokko (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).Visum

Voor een verblijf in Marokko van maximaal 90 dagen hebt u geen visum nodig.
 
N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de  ambassade of een consulaat van Marokko (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt u een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor MarokkoGezondheid

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen (zie 'medisch paspoort'). Licht de (plaatselijke) reisleiding in over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Drink alleen gekookt of vakkundig gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees erg voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed. Indien u een groepsreis boekt heeft de SNP reisleider een uitgebreide EHBO-verbandtrommel met enkele zelfhulpmedicijnen bij zich.

Praktisch

 • Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer 3 liter drinkwater per persoon mee.
 • Draagt u lenzen, neem ook een reservebril (met zonneglazen!) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof in te doen! Droge lucht vermindert het draagcomfort.
 • Voldoende luchtige kleding ter bescherming tegen felle zon (lange broek en lange mouwen!). Draag altijd een hoofddeksel of hoofddoek of wikkel een sjaal om uw hoofd, net als de bedoeïenen.
 • Voor medische hulp kunt u het best terecht in een particuliere kliniek of ziekenhuis.

Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.Vaccinatie

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.


Veiligheid
Gesteld kan worden dat Marokko een veilig land is om door heen te reizen. Door het zeer strenge rechtssysteem en sterke sociale controle in Marokko zijn kleine geweldsdelicten veel minder te verwachten dan in een grote stad in Nederland! U zult zich veilig voelen. Toch dient u in de grote steden goed op uw spullen te letten. Zakkenrollers zijn er ook in Marokko.


 • materialen en uitrusting

 • overige informatie

Bagage mee op reis
Voor de transfers van uw weekendtas of rugzak op de kameel, is het aan te raden om uw tas of rugzak in een extra beschermhoes te verpakken; tegen het stof en om eventuele beschadiging te voorkomen. Bij 2 of 3 deelnemers gaan er 2 bagagekamelen mee, bij 4 deelnemers 3 bagagekamelen. Houdt u er rekening mee dat het aardig koud kan worden bij de reizen tussen december en februari: thermo-ondergoed is dan wel aan te bevelen. Ook voor de andere vertrekdata kunt u het beste een dikke fleecetrui meenemen. Zorg ook voor een goed isolerende slaapzak (in de wintermaanden tot 0 graden isolerend. Ter plaatse zijn schuimrubberen slaapmatjes beschikbaar. De ondergrond in de woestijn is stenig, dus u ligt comfortabeler als u ook nog uw eigen matje meeneemt. De keuze is aan u. Als wandelschoeisel adviseren wij goede, hoogsluitende wandelschoenen. Dit mn vanwege het deels stenige terrein. Laat u bij twijfel adviseren in een buitensportzaak. Omdat er tijdens de wandelingen in de woestijn niet altijd sanitaire voorzieningen zijn, is het handig om antibacteriële handgel mee te nemen, natte doekjes en een aansteker (voor het verbranden van wc-papier).

algemeen:

 • niet meer dan 20 kg bagage
 • warme & luchtige kleding (temperatuurverschillen kunnen aanzienlijk zijn); houd rekening met de in Marokko geldende kledingvoorschriften
 • thermo ondergoed (winter)
 • lichte schoenen of sandalen, voor ‘s avond en in de steden.
 • toiletartikelen
 • zaklamp
 • klein handdoekje voor in de woestijn
 • eventueel zwemkleding
 • GELDIG paspoort (mag niet verlopen zijn)
 • kopieën van reis- en ziektekostenverzekering
 • verder eventueel: kompas, verrekijker, fototoestel, planten-, dieren- en stenengids
 • enige EHBO-benodigdheden, zoals rekverband, sporttape of middelen om blaren af te plakken

voor de wandelingen:

 • stevige wandelschoenen met goede enkelbescherming en een stevige zool, bijvoorbeeld lichte bergschoenen.
  Schoenen met dunne zolen zijn absoluut ongeschikt! Een groot deel van de expeditie loopt u over kiezelvlaktes, door stenige rivierbeddingen, een enkele keer door mul zand. De schoenen moeten ook goed ingelopen zijn anders zijn blaren onvermijdelijk
 • regen- en winddichte kleding (bijv. gore-tex jack en fleecevest)
 • zonnebrandcrème, zonnebril en zonnehoedje
 • lippencrème met UV filter
 • dagrugzakje (min. 30 liter)
 • grote vel dfles (minimaal 1,5 à 2 liter) of meerdere kleine flessen
 • zakmes en zitmatje voor lunch in het veld

Tref goede voorzorgsmaatregelen als u een camera meeneemt. Het fijne zand dringt overal in door.
Laat geen afval of toiletpapier slingeren onderweg en neemt u lege batterijen weer mee terug naar Nederland.
N.b:Wij raden u aan op de heenreis in uw handbagage de meest noodzakelijke toiletartikelen, ondergoed, tandenborstel etc. te doen, voor het geval uw bagage er bij aankomst (nog) niet mocht zijn. Trek uw wandelschoenen aan of vervoer ze ook in de handbagage.Hoe verplaatst u zich ter plekke
Alle transfers conform het programma worden uitgevoerd per taxi of landrover.


 • laatste nieuws

Laatste Nieuws
Er zijn momenteel geen bijzonderheden.


 • per vliegtuig

 • startpunt-eindpunt

Vluchtinformatie
Kies bij deze reis voor een heen- en terugvlucht vanaf Ouarzazate

SNP regelt graag de vlucht naar uw bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Nota bene
Wij raden u aan uw vlucht tegelijkertijd met uw arrangement te boeken.


Airporthotel
Schiphol PARK-SLEEP-FLY ARRANGEMENT
Begin uw vakantie relaxed met een overnachting in het comfortabele Courtyard by Marriott Hotel. `s Avonds op uw gemak naar Schiphol reizen, luxe overnachten, genieten van een uitgebreid ontbijtbuffet en gratis airport shuttle. Reist u milieubewust en comfortabel per trein, dan kunt u met de gratis hotelshuttle eenvoudig vanaf Schiphol het hotel bereiken. Indien u toch voor de auto kiest, kunt u uw auto tot 16 dagen gratis parkeren bij het hotel; daarmee kost uw overnachting amper meer dan de prijs van lang parkeren op Schiphol!
Meer informatie.


Startpunt
Ouarzazate


Eindpunt
Ouarzazate


 • april 2014
 • Bijzondere ervaring om zo intensief met Berbers samen te leven. We zijn nog steeds geraakt door hun vanzelfsprekende vriendschap en natuurlijk ook door de stilte en uitgestrektheid van de woestijn.
 • mei 2013
 • Voor ons was deze reis een intens en heerlijk avontuur. Vriendelijke, professionele gidsen, ongelofelijke mooie en indrukwekkende natuur, heerlijk eten. De ruimte en stilte is heel fijn, en werkt louterend. Wij zijn intens geraakt door deze prachtige reis. Een fantastische ervaring, die ik koester. Annemarie van Haaren
 • mei 2013
 • Achteraf is ons gebleken dat 3 dagen Marrakech na de woestijntocht te veel was, je hebt geen zin meer in een vieze drukke stad. Vervelend was dat we niet konden pinnen en daarmee ook heel zuinig moesten doen met ons beschikbare geld. We vonden de hele reis een groot avontuur waar we nog lang over zullen napraten. We hebben erg genoten van onze gids en kameeldrijver die zeer hard werkten en zeer profesioneel waren. Voelde aan als vrienden!
 • mei 2013
 • De leegte en de stilte van de woestijn zijn werkelijk een unieke ervaring. Bovendien werden we zeer goed verzorgd door een uitstekende kok en een vriendelijke kamelendrijver.
 • Een ware beleving om alleen met aarde, licht en lucht te verkeren en iets van je nomadische oorsprong te voelen. Een stenenparadijs voor wie ervan houdt.

Prijsinformatie

Data en prijzen

1 januari 2014 - 15 mei 2014
€ 740 1 persoon (eenpersoonskamer), samenreizend
€ 730 2 personen (2 x eenpersoonskamer)
€ 680 2 personen (tweepersoonskamer)
€ 680 2 personen (tweepersoonskamer met gescheiden bedden)
€ 635 3 personen (driepersoonskamer)
€ 695 3 personen (twee- en eenpersoonskamer)
€ 615 4 personen (tweepersoonskamers met tweepersoonsbed)
€ 615 4 personen (tweepersoonskamer, gescheiden bedden)
1 oktober 2014 - 31 december 2014
€ 740 1 persoon (eenpersoonskamer), samenreizend
€ 730 2 personen (2 x eenpersoonskamer)
€ 680 2 personen (tweepersoonskamer)
€ 680 2 personen (tweepersoonskamer met gescheiden bedden)
€ 635 3 personen (driepersoonskamer)
€ 695 3 personen (twee- en eenpersoonskamer)
€ 615 4 personen (tweepersoonskamers met tweepersoonsbed)
€ 615 4 personen (tweepersoonskamer, gescheiden bedden)

Reserveringskosten

 • reserveringskosten € 15,- per boeking
 • bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)

Toelichting

 • prijzen zijn per persoon en exclusief heen- en terugreis (minimaal 2 personen)

Extra mogelijkheden bij Marokko - Sahara

U kunt deze reis uitbreiden met een van onze korte arrangementen, zoals een luxe verblijf in een riad buiten Ouarzazate, of een verblijf in Marrakech. U kunt ook een wandelarrangement in de Jbel Sarhro bijboeken.

Andere SNP reizen die bij deze reis aansluiten

Sahara - Jbel Sarhro * trekking met muilezels

Code 258101 LA avontuur op maat, 6 dagen
vanaf € 442,- per persoon
select

Sahara - Ouarzazate * luxe verblijf in Riad Dar Daïf

Code 258524 LA avontuur op maat, 3 dagen
vanaf € 152,- per persoon
select

Hoge Atlas - Marrakech de luxe * Riad Bougainvilliers

Code 258512 LA avontuur op maat, 3 dagen
vanaf € 139,- per persoon
select

Hoge Atlas - Marrakech * verblijf in Hotel Sherazade

Code 258505 LA avontuur op maat, 3 dagen
vanaf € 67,- per persoon
select

Aanbevolen hotels om uw reis te verlengen

Hotel Diwan (Casablanca)

Hotel Diwan is een prima, modern stadshotel in het centrum van Casablanca, op loopafstand van de haven. De kamer zijn comfortabel, modern ingericht en voorzien van alle comfort, zoals airco, flatscreen tv, adsl -aansluiting, telefoon, minibaar, minikluis en goede badkamer. Klasse ****
vanaf € 35,- per persoon
select

Hotel Riad Salam (Ouarzazate)

Riad Hotel Salam is een groot en comfortabel hotel in het centrum van Ouarzazate. De kamers zijn goed, comfortabel en voorzien van airco, tv, minibar en telefoon. Het hotel beschikt over een grote, rustige en schaduwrijke binnentuin, met een groot zwembad, terras en bar. Het hotel beschikt eveneens over een restaurant.
vanaf € 0,- per persoon
select
Om de SNP website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.