SNP WWW 2014 04 22 0900
Code 125035 R groepsreis
Niveau
       
 
Accommodatie
       
 
Waardering
 

Italië - Majella * PAN Park natuurreis, 9 dagen

De wilde natuur van eerste PAN-Park van Italië, natuurreis vanuit hotels en pensions, groepsreis

Afwisselende natuurreis naar het Majella Nationaal Park in de Italiaanse Abruzzen. In dit mediterrane PAN-park vindt u kalkmassieven, heldere rivieren en spectaculaire kloven. Er leven nog bijzondere dieren zoals bruine beren, steenarenden, Abruzzen-gemzen en zelfs wolven! Ook de plantenwereld is bijzonder rijk, met veel endemische soorten en uitgestrekte wouden. Tussen al dit natuurgeweld vindt u kleine middeleeuwse dorpjes, kluizenaarsnesten en Romaanse abdijen.

 
Prima reis. Lekker wandelen in een prachtige omgeving met daarna een warme douche en uitstekend eten. Het gebied is r...
Bekijk alle reviews (10)
Uniek aan deze reis
 • de rijke flora en fauna van de Abruzzen
 • strikt beschermde wildernis van Pan Park
 • spectaculaire kalkmassieven
 • maar ook fraaie middeleeuwse dorpen
vanaf
per persoon

De Majella is het onbekende wilde achterland van Rome. Indrukwekkende kalkmassieven, heldere riviertjes, herders met schaapskudden, eindeloze beukenbossen, eeuwenoude kloosters en sfeervolle stadjes bepalen hier het beeld. In het Majella Nationaal Park leven nog dieren die elders in Europa nauwelijks meer te vinden zijn. Otters spelen in het heldere water en de Abruzzengems graast op de berghellingen. Ook de bruine beer, de wolf en de lynx vinden hier nog een habitat. Deze schuwe dieren zijn echter moeilijk te zien, maar mogelijk zien we wel hun sporen. In de Majella komt een ongelooflijke 22% van alle Europese plantensoorten voor! Het park ligt namelijk op een kruispunt van klimaten en is het meest zuidelijke verspreidingsgebied voor Alpiene soorten. Er zijn hier ruim 2000 verschillende planten te vinden. De ondergrond van het Nationale Park Majella bestaat vooral uit kalksteen. In de massieven zijn vele grotten, riviertjes en kloven te vinden. De Majella telt maar liefst 30 pieken boven de 2000 meter.

Wat is een PAN Park
PAN staat voor Protected Area Network. Een PAN Park bezoeken betekent dat u de laatste echte Europese wildernis betreedt. Een PAN Park staat voor echte ongerepte en strikt beschermde wildernis, hoogwaardige toeristische faciliteiten, en een duurzame ontwikkeling van de lokale economie. Deze streng gereguleerde natuurbescherming in combinatie met de uitgestrektheid van deze parken waarborgen een gezonde wildstand en een rijke en gevarieerde flora en fauna. Het management van deze parken werkt nauw samen met de lokale bevolking om deze natuurlijke rijkdom ook in de toekomst te waarborgen.

boeken & kaarten
klik hier voor de SNP selectie boeken & kaarten behorend bij deze reis naar de webshop
 • dag tot dag

 • praktisch

 • van belang

 • extra

 • actueel

 • heen- en terugreis

 • reviews

 • 1

 • 2

 • 3

 • 4

 • 5

 • 6

 • 7

 • 8

 • 9

 • kaart

Programma
Vlucht Amsterdam - Rome. Na aankomst op het vliegveld van Rome, wordt u in ongeveer 3,5 uur naar uw eerste accommodatie in Caramanico Terme gebracht. Hier staat een heerlijk diner voor u klaar.

Overnachting in
Caramanico Terme, Hotel Pesco Falcone (Caramanico)

 1. De kloof van de Orfento
De kloof van de Orfento
Programma
We beginnen de dag met een kort bezoek aan het informatiecentrum van het Majella Nationaal Park, dat op slechts 5 minuten lopen van ons hotel is gelegen. Daarna maken we een korte, maar schitterende wandeling door de kloof van de rivier de Orfento, die onder het dorp ligt. De Orfento snijdt zich hier door een kalkmassief. Helder water, bijzondere rotsformaties en een veelheid aan planten kenmerken deze wandeling. Er leven zelfs nog otters in deze rivier! Lengte van de wandeling: 3,5 km; hoogteverschil: 150 m stijgen en dalen; duur: ongeveer 1,5 uur.
Op het heetst van de dag heeft u de gelegenheid om te lunchen en rond te kijken in het charmante Caramanico Terme. 's Middags is er een korte transfer naar Decontra, vanwaar u een wandeling maakt door glooiend landschap naar de kloof van de San Spirito rivier. In de diepte ziet u het kluizenaarsnest van San Bartolomeo liggen. Liefhebbers kunnen afdalen in de kloof om dit kerkje te bezoeken. Het ligt op een bijzondere plek. Langs oude herdershutten en bloeiende akkers wandelen we terug naar Decontra. Lengte van de wandeling: 5 km; hoogteverschil: 150 m stijgen en dalen; duur: ongeveer 2,5 uur. Extra hoogteverschil voor bezoek aan kerkje: 150 m stijgen en dalen.

Overnachting in
Caramanico Terme, Hotel Pesco Falcone (Caramanico)

 1. Wandeling bij Lama Bianca
Wandeling bij Lama Bianca
Programma
Vanochtend rijden we in ongeveer 3 kwartier over een schitterende weg omhoog. We wandelen vanuit een dicht beukenbos naar de bergweiden boven Lama Bianca. In het voorjaar zijn hier veel bloemen te zien, in de herfst zijn de kleuren schitterend. Om u heen ziet u de pieken van de Majella en in de verte de Gran Sasso, met ruim 2800 m de hoogste Italiaanse berg buiten de Alpen. Onderweg kunnen we sporen van wilde zwijnen, reeën en zelfs beren tegenkomen! We picknicken onderweg op een mooi plekje. Lengte van de wandeling: 7,5 km; hoogteverschil: 300 m stijgen en dalen; duur: ongeveer 3 - 3,5 uur.
Na de wandeling rijden we per bus naar het bijzondere dorpje Roccacaramanico dat op een bult in een breed gletsjerdal ligt. We kijken hier even rond en rijden dan verder naar Sant'Eufemia in Majella. Hier vinden we de grootste botanische tuin van de Majella. Een gids neemt ons mee langs de typerende vegetatiezones van de regio en wijst ons enkele bijzondere endemische plantensoorten aan. In de Majella zijn in totaal zo'n 2100 plantensoorten beschreven. Het gebergte ligt op een kruispunt van zogenaamde 'florarijken'. Zo vinden balkansoorten hier hun meest westelijke verspreidingsgebied, arctisch-alpiene soorten hun meest zuidelijke en een aantal mediterrane soorten hun meest noordelijke! Ook zijn er zeker 140 plantensoorten endemisch, hetgeen wil zeggen dat ze nergens anders voorkomen.
Aan het einde van de middag keren we terug naar ons hotel in Caramanico Terme.

Overnachting in
Caramanico Terme, Hotel Pesco Falcone (Caramanico)

 1. Oude herdershut in de Majella
Oude herdershut in de Majella
Programma
Vandaag gaan we omhoog! Veel pieken in de Majella komen boven de 2700 m uit en het is dan ook een goed idee om het gebied ook vanuit een wat hoger perspectief te bekijken. We rijden in ruim een uur naar de berghut Brunu Pomilio, waar we onze wandeling beginnen. We lopen over een bergkam richting de Monte Cavallo (2171). Omdat we al hoog beginnen is de wandeling niet erg zwaar. Bij helder weer hebben we uitzicht op de Adriatische zee en de pieken van de Majella, Abruzzo en Gran Sasso massieven. Lengte van de wandeling: 10 km; hoogteverschil: 300 m stijgen en dalen; duur: ongeveer 4 uur. Omdat we heen en terug dezelfde route lopen kunt u de wandeling ook inkorten.
Aan het einde van de middag worden we naar ons hotel op de bosrijke Passo Lanciano gebracht. Hier kunt u genieten van zwembad en sauna om de spieren te ontspannen.

Overnachting in
Passo Lanciano, La Maielletta

 1. De abdij van San Liberatore
De abdij van San Liberatore
Programma
Vanochtend rijden we de berg af naar het dorpje Serramonacesca dat aan de noordgrens van het Majella PAN park gelegen is. Net buiten het dorp bezoeken we de 11e eeuwse abdij van San Liberatore. Vroeger was dit een groot en rijk klooster, tegenwoordig is alleen de indrukwekkende kerk nog over. Vooral de cosmatenvloer en de eenvoud van het interieur zijn erg mooi. Vanaf de abdij wandelen we door een sprookjesachtig beekdal, waar we nog resten van bewoning door kluizenaars aantreffen. Aan het einde van deze korte wandeling komen we uit bij de 'Area Faunistica' van de reeën. Een Area Faunistica is een gebied in het park waar een diersoort in semi-natuurlijke omstandigheden gehouden wordt. Vaak worden de dieren hier gefokt, jonge dieren worden dan in andere delen van het park (of in andere parken) uitgezet. Omdat de dieren genoeg schuilmogelijkheden hebben is het overigens niet zeker dat u ze te zien krijgt.
Na een korte transfer wandelen we naar de mooi gelegen kluizenaarskerk van Sant Onofrio. Dit heiligdom was waarschijnlijk al in voor-christelijke tijden als tempel in gebruik. Lengte van de wandeling bij San Liberatore: 2 km; hoogteverschil: 50 m stijgen en dalen; duur: ongeveer 1 uur. Lengte van de wandeling naar Sant Onofrio: 2,5 km; hoogteverschil: 150 m stijgen en dalen; duur: ongeveer 1,5 uur.
Tegen het vallen van de avond brengen we met een Engelstalige gids in de buurt van ons hotel een bezoek aan het gebied van de wolven. In de Majella leeft een bijzondere ondersoort, de Abruzzenwolf, die in de omgeving van de Passo Lanciano nog voorkomt. Een gids vertelt ons alles over dit bijzondere dier en met enig geluk kunnen we de wolven horen huilen of kunnen we misschien wel een glimp van een wolf opvangen.

Overnachting in
Passo Lanciano, La Maielletta

 1. La Fagetta
La Fagetta
Programma
Na een korte transfer maken we een mooie wandeling. Eerst lopen we door een schitterend beukenbos. Daarna dalen we via een klein kerkje af naar meer open landschap. Onderweg kunt u een schaapskudde tegenkomen en in het voorjaar staan hier orchideeën. Lengte van de wandeling: 6,5 km; hoogteverschil: 165 m stijgen en 410 m dalen; duur: ongeveer 3 uur.
Na een picknick wordt u opgehaald voor de transfer naar het volgende hotel in Palena, waar u de namiddag ter eigen besteding heeft.

Overnachting in
Palena

 1. Bloemrijke vlakte bij Palena
Bloemrijke vlakte bij Palena
Programma
Vandaag staat een flinke dagwandeling op het programma. We beginnen na een korte transfer op de bodem van een opgedroogd meer. Hier genieten we van de uitzichten en de bijzondere flora. Na een kopje koffie in het stationnetje van Palena vervolgen we onze weg naar de kerk van Madonna dell' Altare. We dalen af door een beukenbos en komen via een geologisch interessante helling en een schapenroute door de heuvels uiteindelijk bij ons hotel uit. Lengte van de wandeling: 13 km; hoogteverschil: 200 m stijgen en 450 m dalen; duur: ongeveer 5 uur.

Overnachting in
Palena

 1. Kloof van Fara San Martino
Kloof van Fara San Martino
Programma
's Ochtends gaan we de dieren uitvoerig bekeken hebben gaan we naar de 'pasta-hoofdstad' van Italië: Fara San Martino. We komen echter niet voor de enorme pastafabriek, maar voor de prachtige kloof hier. Steile wanden rijzen aan weerszijden op en u waant zich wellicht niet meer in Italië maar in Colorado! Omdat we heen en terug dezelfde route lopen kunt u de tocht zo lang maken als u zelf wilt. Onderweg komt u wellicht een schaapskudde tegen of ziet u een steenarend zweven op de thermiek boven de kloof. 's Middags gaan we we naar het informatiecentrum waar een gids ons van alles over de Abruzzengems, het herintroductieprogramma en de natuurlijke omgeving van het dier vertelt. Ook kunnen we archeologische vondsten uit de regio bewonderen. Daarna gaan we naar de Area Faunistica van de Abruzzengems. Dit gebied is onderdeel van het herintroductieprogramma en er worden hier dieren gefokt. In het namiddaglicht kunnen we de lichte gemzensoort op de rotsen zien klauteren.

Overnachting in
Palena

 1. Bosco San Antonio
Bosco San Antonio
Programma
De Majella-reis is ten einde. Vandaag wordt u teruggebracht naar het vliegveld van Rome. Als het kan met de vluchttijd stoppen we nog in het prachtige Bosco San Antonio om de duizendjarige beuken hier te bewonderen. De rit van Palena naar de luchthaven duurt ongeveer 4 uur. Aan het einde van de dag komt u weer in Amsterdam aan.

Detailkaart
 
 • accommodaties

 • inbegrepen

 • niveau

 • reisgezelschap

 • reisperiode

Over de accommodaties

U overnacht in comfortabele hotels in kleine dorpjes. De kamers hebben een allen een eigen badkamer.
Hotel Pesco Falcone is een goed middenklasse hotel aan de rand van het historische centrum van Caramanico Terme. U wordt vriendelijk ontvangen door eigenaren Franco en Lella. Het hotel is ingesteld op wandelaars en verzorgt goede, op de regionale keuken geïnsprireerde maaltijden in het naastgelegen restaurant. Klasse **, 3 nachten.
Hotel La Maielletta ligt in de dichte beukenbossen van Passo Lanciano, direct onder de pieken van de Majella. Het hotel is van alle gemakken voorzien, heeft goede kamers en een uitgebreide 'wellness' zone met binnenzwembad en sauna. De keuken serveert bijzondere lokale gerechten.Het hotel in Passo Lanciano heeft een mooi binnenzwembad met sauna. Klasse ***, 2 nachten
In Palena verblijft u in een goed *** hotel. Hotel Terrazzo d’Abruzzo is een modern hotel dat in het centrum van Palena ligt. De di Cino staat garant voor een gastvrije ontvangst en uitstekende diners. De kamers zijn ruim en comfortabel. Klasse ***, 3 nachten.Comfort en stijl van onze accommodaties
Voor meer info over het comfort en de stijl van een SNP accommodatie, klik hier.


Over de maaltijden
In alle hotels wordt heerlijk voor u gekookt. De keuken is gebaseerd op de traditionele streekgerechten en er wordt gewerkt met goede, lokale producten. Op het menu staan bijvoorbeeld stevige soepen van kikkererwten of gerst, gevulde pasta's en gerechten met wild zwijn. In Passo Lanciano is ook het lunchpakket inbegrepen.


Inbegrepen
 • verblijf in hotels op basis half pension in tweepersoonskamers met douche en toilet
 • ontbijt en diner ter plaatse (vanaf het diner op dag 1 t/m het ontbijt op dag 9)
 • lunchpakket op dag 5 en 6
 • verplaatsingen per midibus of minibussen conform programma
 • entrees en vergunningen voor de excursies conform programma
 • overzichtskaart van het gebied
 • SNP reisleider en enkele lokale gidsen


Niet inbegrepen
 • heen- en terugreis (optioneel, zie prijsinformatie)
 • lunch op dag 1-4 en op dag 7-9
 • verzekeringen
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • drankjes
 • transfers naar en van de plaats van vertrek


Reserveringskosten
 • reserveringskosten € 15,- per boeking
 • bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)


Over de activiteiten
De nadruk ligt bij deze reis op de natuur, maar ook de cultuur van de Majella krijgt aandacht. We maken enkele excursies en wandelen dagelijks. De wandelingen door het soms ruige landschap duren 2 tot 6 uur en gaan soms over vlak, dan weer over sterk heuvelachtig terrein. Een enkele keer bevindt u zich in echt bergachtig terrein. U loopt deels op goed begaanbare paden, maar regelmatig zult u ook een stenig bergpad tegen komen. Er zitten enkele korte stukjes steil afdalen in de wandelingen. Voor sommige mensen kan een telescoopstok handig zijn bij het afdalen. Goede, hoogsluitende en waterdichte wandelschoenen zijn onontbeerlijk. De wandelingen zijn desondanks niet zwaar en voor iedereen met een redelijke conditie goed te doen. Natuurlijk kunt u ook in het hotel blijven en uw dag zelf invullen, bijvoorbeeld door een wandeling in de omgeving te maken. Ons programma is immers vrijblijvend.


Reisleiding
Deze reis wordt geleid door een ervaren SNP-reisleider met grote kennis van het thema van deze reis. Hij of zij is de ‘sleutelfiguur’ tijdens uw reis en doet er alles aan om uw reisplezier zo groot mogelijk te maken. Al onze reisleiders volgen een intensief SNP-scholingsprogramma waarbij o.a. veiligheid op reis, kaart- en kompaslezen, voeding en hygiëne en respect voor natuur, cultuur en milieu uitgebreid aan de orde komen.


Minimum aantal deelnemers
7


Maximum aantal deelnemers
14


Geschikte reisperiode
De beste tijden voor een bezoek aan de Majella zijn de late lente en de herfst. De sneeuw smelt laat in de hogere regio's en eind mei en in juni staan de berghellingen in bloei. Eind september beginnen de hellingen te verkleuren en in combinatie met het vaak mooie herfstweer is dit ook een hele goede periode voor een bezoek aan de Majella.


 • reisdocumenten

 • gezondheid

 • vaccinatie

 • veiligheid

Reisdocumenten

Voor een verblijf in Italië hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.
N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Italië (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Italië erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem, indien u met de eigen auto naar Italië rijdt, ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.
N.B. Als u lid bent van de ANWB, kunt u bij ANWB-kantoren gratis een routekaart en een ANWB-reiswijzer ophalen.Gezondheid

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Medische zorg in Italië is uitstekend. Neem in noodgevallen contact op met de 'pronto soccorso' (eerstehulpafdeling) van het dichtstbij zijnde ziekenhuis.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Gegevens bij de hand
Alle rekeningen voor medische zorg dienen contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct uw verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.Vaccinatie

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Rabiës (Hondsdolheid)
In de regio's Friuli, Venezia, Giulia, Veneto en Trento van Noord-Italië komt Rabiës (Hondsdolheid) voor. De kans op besmetting is klein, maar vermijd contact met zoogdieren.Veiligheid
Geweldsdelicten zijn zeldzaam
Hoewel er veel kleine misdaad voorkomt, zijn geweldsdelicten zeldzaam in Italië. Italianen zijn wel gewend om bij onenigheid hun stem strijdlustig te verheffen. Kalm en beleefd blijven zal de situatie meestal kalmeren. Kijk uit voor niet-officiële gidsen, taxichaufeurs of vreemden die u willen adviseren over hotels en restaurants, aangezien ze daarvoor soms geld willen hebben. Alleenreizende vrouwen krijgen in Italië veel aandacht, maar dit is meestal meer irritant dan gevaarlijk. Het personeel van hotels en restaurant treedt alleenreizende vrouwen vaak met extra zorg tegemoet.

Verschillende politiekorpsen
Er zijn verschillende soorten politiekorpsen in Italië en elk vervult een eigen rol. De staatspolitie, la polizia, behandelt de meeste misdaden. De carabinieri behandelen verschillende overtredingen en kunnen ook willekeurige veiligheidscontroles uitvoeren. De vigili urbani (gemeentelijke verkeerspolitie) kunnen hoge boetes uitschrijven voor verkeers- en parkeer-overtredingen. In geval van diefstal moet u naar het dichtstbijzijnde politiebureau voor een proces verbaal (denuncia). • materialen en uitrusting

 • geld op reis

 • overige informatie

Materiaal & uitrusting
 • EHBO eenvoudige middelen
 • Dagrugzak (25 liter)
 • Regenhoes voor rugzak
 • Bergschoenen
 • Lichte wandelschoenen : Nee
 • Fleece jack
 • Luchtige kleding
 • Regenkleding
 • Wind- en waterdicht jack
 • Zonnehoed of pet
 • GELDIG paspoort
 • Kopieën van reisdocumenten
 • Zonnebrandolie
 • Zonnebril
 • Verrekijker
 • Veldflessen
 • Lippencreme met UV-filter


Geld mee op reis
Tijdens deze reis heeft u weinig extra kosten. U verblijft op basis van halfpension, in Passo Lanciano is ook het lunchpakket inbegrepen. U heeft dus alleen geld nodig voor enkele lunches, de drankjes en uitgaven van persoonlijke aard. De Majella is niet erg duur, de prijzen zijn meestal gelijk aan die in Nederland. Rekent u op ongeveer € 150,- extra.


Hoe verplaatst u zich ter plekke
U wordt tijdens deze reis vervoerd in midi- en minibussen die alleen voor onze groep ter beschikking staan. De bagage gaat achterin of wordt in een aanhangwagen vervoerd.


 • laatste nieuws

Laatste Nieuws
10-5-14: tijdens de reis met vertrek op 24-5-14 is er in de Botanische tuin van Sta Eufemia geen Engelstalige gids beschikbaar. De SNP Reisleider, die ook bioloog is, fungeert dan als gids in de tuin.


 • op eigen gelegenheid

 • per vliegtuig

Waar ontmoet ik de groep
Maakt u geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reist u op eigen gelegenheid, dan ontmoet u de groep bij de eerste accommodatie. De afstand Utrecht - Caramanico Terme bedraagt per auto ongeveer 1750 km.


Vluchtinformatie

Wanneer u uw heen- en terugreis door SNP laat regelen, vliegt u met KLM naar Rome v.v.

Vluchtschema
KL 1601 Amsterdam - Rome vertrek om 09.40 aankomst 11.55 uur
KL 1604 Rome - Amsterdam vertrek om 17.20 aankomst 19.50 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Uw definitieve vluchtschema ontvangt u samen met uw ticket binnen 3 weken voor vertrek.

Bagagevrijdom: bij de KLM moet u voor veel bestemmingen voor ieder stuk ruimbagage betalen. Raadpleeg voor vertrek de website van de KLM wat de bagageregels zijn voor uw bestemming.Airporthotel
Schiphol PARK-SLEEP-FLY ARRANGEMENT
Begin uw vakantie relaxed met een overnachting in het comfortabele Courtyard by Marriott Hotel. `s Avonds op uw gemak naar Schiphol reizen, luxe overnachten, genieten van een uitgebreid ontbijtbuffet en gratis airport shuttle. Reist u milieubewust en comfortabel per trein, dan kunt u met de gratis hotelshuttle eenvoudig vanaf Schiphol het hotel bereiken. Indien u toch voor de auto kiest, kunt u uw auto tot 16 dagen gratis parkeren bij het hotel; daarmee kost uw overnachting amper meer dan de prijs van lang parkeren op Schiphol!
Meer informatie.


 • juli 2013
 • Prima reis. Lekker wandelen in een prachtige omgeving met daarna een warme douche en uitstekend eten. Het gebied is rustig en nog niet zo toeristisch. De bevolking is hartelijk en vriendelijk. De reisleider houd je op het rechte pad. Zo ontspan je je echt. Wat wil je nog meer?
 • juli 2013
 • Mooie natuurreis!
 • Prachtig gebied, mooi landschap. Veel "couleur locale", weinig toeristen.
 • Het Majella PAN Park oversteeg mijn verwachtingen en deze waren behoorlijk hoog. Prima beloopbaar in een -lijkt wel- nog nauwelijks aangeraakt gebied. Ga niet voor het wild, het is de natuur (de omgeving) die je versteld zal doen staan.
 • Goed verzorgde reis
 • Vooral de afwisseling in het gebied doet verwonderen.
 • Het magistrale landschap van de Majella doet je beseffen dat de mens een druppel op de gloeiende plaat is. Dat geeft rust, alleen het wezenlijke blijft.
 • goede prijs-kwaliteitverhouding, leuke reis voor plantenliefhebbers
 • Mooie afwisselende reis door prachtige landschappen.
 • Prima wandelreis voor in de herfst. Voor mensen zonder superconditie goed te doen

Extra mogelijkheden bij Italië - Majella * PAN Park natuurreis

Om de SNP website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.